Eventuele problemen zijn te voorkomen door jonge katten en katten die zich niet goed kunnen verdedigen binnen te houden. Is de vos gevaarlijk voor de mens? Vossen zullen geen mensen aanvallen.Ook geen kinderen of baby's.
Ook in steden lopen ze steeds vaker rond. Vossen zijn alleseters en kunnen dus overal eten vinden. Mocht je een vos tegenkomen in de natuur, houd dan netjes afstand en dan zal een vos al snel zijn of haar eigen weg zoeken. Een vos gaat niet snel over tot aanval op mensen.
Er is nauwelijks gevaar. De laatste jaren doken er in onze buurlanden (niet in België) slechts enkele gevallen op waarbij een stadsvos hapte naar een kind. De kans dat je kind gebeten wordt door je eigen hond of die van de buren is vele male groter. Maar wees toch beter op je hoede voor 'tamme' vossen.
Bel meteen de dierenambulance, maar raak het dier niet aan en kom niet te dichtbij. Je loopt de kans om gebeten te worden of een ziekte op te lopen. Vind je een dode vos in de gemeente Haarlem, neem dan contact op met Spaarnelanden. Binnen maximaal 24 uur wordt het dier dan weggehaald.
,,Vossen komen steeds vaker voor op plekken waar mensen ook zijn. Ze zien er leuk uit, maar kunnen bijten als mensen te dichtbij komen.''
Vossen vallen van zichzelf op dit moment geen mensen aan. Dat kan wel komen als de vos zijn voedselbron wil beschermen of zich in het nauw gedreven voelt: vossen aaien moeten wij dus niet normaal gaan vinden, dat is het niet. Ook voor de vos is de voedselbron in de stad geen ideale oplossing.
Wij roepen mensen met klem op om de vos met rust te laten; lok hem niet, voer hem niet, aai hem niet. Heb respect voor dit wilde dier en geniet op afstand als je hem ziet. Door de vos te lokken en te voeren help je het dier niet.
Vossen zijn niet kieskeurig en vinden alles lekker. Het liefst eten ze woelmuizen, hazen, en konijnen, maar ze zijn ook niet vies van kevers, regenwormen, egels, konijnen, vogels, insecten, eieren, bessen, afgevallen fruit, aas en afval.
Waarschijnlijk is het een steenmarter. Deze dieren houden zich schuil in houtstapels. Ze zijn in de volksmond bekend als kippendief en doden de dieren door hun kop af te bijten.
De vos jaagt vooral op kleine zoogdieren zoals konijnen, knaagdieren en bruine ratten, maar ook eend- en hoenderachtigen staan weleens op het menu. Wanneer het op zijn pad komt, smult de vos ook van verkeersslachtoffers, eieren en zelfs afval.
Voldoende hoog of net overspannen
Wanneer je het volledig hok netjes hebt omheind en hebt verhinderd dat de vos onder de draadgaas kan kruipen, dan ben je nog niet veilig. Vossen en marters zijn zeer bijzondere klimmers. Daarom is het belangrijk om de omheining minstens 1,80 meter hoog te maken.
De vos heeft geen natuurlijke vijanden. In het buitenland worden (meest jonge) vossen wel eens door wolven, lynxen of steenarenden gepakt. Vijand in Europa zijn ziekten (hondsdolheid, schurft en parasieten) en de mens. Vroeger was hondsdolheid (rabies) een probleem.
Vossen maken hondachtige geluiden, zoals blaffen, huilen en knorren.
Vossen komen in heel Nederland voor, met uitzondering van sommige Waddeneilanden. Gebieden waar je de meeste kans hebt om vossen te zien, zijn de Veluwe, Utrechtse heuvelrug, Oostvaardersplassen en de duinen. Een populair vossenspot-gebied zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen.
Vossen jagen alleen, meestal 's nachts en in de schemering, maar in onverstoorde gebieden jaagt hij liever overdag. De vos is een opportunist: hij eet bijna alles. Hij kan hard rennen, tot zestig kilometer per uur, alhoewel zes tot dertien kilometer per uur de normale snelheid is.
Vossen zijn luie dieren, ze graven steeds net langs de draad en hebben niet de reflex om van op een verdere afstand te graven. Leg rondom de buitenzijde van de omheining een rij tegels, betonplaten, planken of gaas van 40 cm breed.Als je geen tegels, betonplaten of planken legt, graaf de draad dan 50 cm diep in.
Pluimvee met afgebeten kop is meestal wel een goede aanwijzing dat een vos op bezoek is geweest, maar dit kan soms ook een hond, kat, steenmarter of zelfs de kleinere bunzing geweest zijn. De laatste jaren is de populatie vossen en steenmarters sterk aan het uitbreiden.
Steenmarters hebben eerder te vrezen van katten dan omgekeerd. Katten durven een steenmarter al eens opjagen. Een steenmarter die zelf een kat aanvalt is nog niet geobserveerd.
Als je kippen wil beschermen tegen vossen, zorg je voor een goede omheining. Vossen zijn uitmuntende springers die gemakkelijk anderhalve meter de lucht in springen. Om rekening te houden met uitzonderingen op de regel, maak je de omheining tussen de 1,80 m en 2 m hoog.
Vossen zijn ongetwijfeld de meest geduchte vijanden van onze kippen. Ze zijn sluw en graven vlotjes onder elk hek door dat niet diep genoeg in de grond zit. Ook klimmen ze over afsluitingen die niet erg hoog zijn of breken ze ongegeneerd door onversterkt traliewerk. Maar ze zijn lang niet de enige.
Als je 's avonds heel stil bent, kun je ze mogelijk horen keffen en schreeuwen. Dat is om hun territorium af te bakenen of om een partner te roepen. Vossen zien er in de ranstijd ook op hun mooist uit. Ze zitten dik in hun vacht zijn prachtig rood.
De moervos krijgt vijf, maar soms ook wel acht of tien jongen tegelijk. Die jongen heten welpen. Ze zijn bij de geboorte tien centimeter lang en ze wegen honderd gram.
Net als zijn naaste familie, de English Foxhound, behoort de American Foxhound tot de speurhonden. Hij is een uitstekende jager die vooral geschikt is voor de jacht in peleton. Het is zijn taak om tijdens de jacht de vossen zo lang achterna te zitten totdat ze uitgeput zijn. Hij mag ze niet doden.
Nochtans leveren vossen nuttig werk. Muizen en ratten vormen een favoriet deel van het vossendieet, waardoor ze knaagdierplagen helpen voorkomen.Ook zwakkere of zieke wilde dieren ruimen ze uit de weg.
De vos eet alles wat hij kan vinden. Hij eet het liefst kleine dieren, zoals konijnen en hazen, maar vogels vindt hij ook lekker. Die zijn alleen wat lastiger te vangen. Verder eet hij eieren, insecten en zelfs fruit.