Een snufje gemalen kurkuma geeft noedels, spaetzle, gekookte aardappelen, evenals pannenkoek en broodknoedel, deeg en omeletten en quiche een smakelijke toets. Strooi het gewoon in het deeg of voeg het toe aan gekookt water met wat olie om gekookte aardappelen of pasta te koken.
Je kunt het bijvoorbeeld over je groenten strooien of in een soep of smoothie verwerken. Zorg wel dat je het met vet, groene thee, zwarte peper of omega 3-vetzuren (vis, schaal- en schelpdieren) combineert. Verschillende kruidenmixen, zoals kerriepoeder en de Thaise kruidenmix van Urtekram, bevatten kurkuma.
De meeste onderzoeken laten helemaal geen effecten van kurkuma op de gezondheid zien. Toch is in laboratoriumtesten in reageerbuizen en op proefdieren ontdekt dat kurkuma mogelijk kan werken als antioxidant en bijdraagt aan de normale werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem.
Hoeveel kurkuma per dag? Kurkuma is gezond! Volwassenen wordt daarom aanbevolen tussen de 1 en 3 theelepels kurkuma per dag te eten. Te veel kurkuma is niet goed, maar het blijkt geen kwaad te kunnen wanneer u 3 maanden achter elkaar dagelijks 12 gram eet.
Kun je kurkuma longa wortel rauw eten ? Het antwoord op deze vraag is helder, duidelijk en eenvoudig : Nee . Rauwe kurkuma-wortel is alleen te gebruiken voor uitwendig gebruik.
Kurkuma is vooral bekend van de Indiase keuken. Je ziet de specerijen terug in Curry's of kerriegerechten. Kurkuma wordt meer gebruikt t.o.v. gember vanwege de voedingswaarde, en vele andere voordelen.
De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Kurkuma voelen de effecten na 2-5 dagen. We adviseren om tenminste 1 verpakking lang elke dag Kurkuma te nemen om de maximale effecten te kunnen ondervinden.
Tal van wetenschappelijk publicaties tonen aan dat de kruiden kurkuma en gember elkaar versterken. De combinatie werkt ontstekingsremmend, beschermt de aderen en remt het hongergevoel. De werkende stoffen in gember zijn gingerol, shogaol en zerumbone.
Behalve het remmen van ontstekingen zorgt Kurkuma ook voor een sterkere hart- en bloedvaten, waardoor de kans op hoge bloeddruk en alle bijkomende gevolgen verminderd wordt.
Kurkuma ondersteunt de spijsvertering
Een heel prettig effect van kurkuma met curcumine is dat het helpt om voedsel beter te verteren. Dat voelt niet alleen prettiger voor je darmen, maar het zorgt er ook voor dat je darmen hun werk goed kunnen blijven doen.
Kurkuma bevat onder andere de stof curcumine, en hier worden veel goede eigenschappen aan toegedicht. Zo zou curcumine helpen tegen koorts, infecties en spijsverteringsproblemen. Maar ook zou het werken bij reuma en leveraandoeningen.
Wanneer je langere tijd grote hoeveelheden kurkuma gebruikt, kan dit bovendien leverschade veroorzaken. Het is advies is daarom om het gebruik van kurkuma in hogere doseringen (bijvoorbeeld door capsules of tabletten) met een arts te overleggen.
Gemalen kurkuma staat ook wel bekend als geelwortel of koenjit. Kurkuma geeft de bekende gele kleur aan kerriepoeder en masala. Kurkuma geeft gerechten een diepe, gele kleur en smaakt licht peperig en aards. Het aroma van kurkuma doet denken aan sinaasappel en gember.
Currypoeder (of kerrie) is een mengeling van diverse specerijen, onder andere kurkumapoeder. Het kurkuma zorgt voor de bekende gele kleur van de mix. Zuiver kurkumapoeder is inderdaad gezond, maar het bezit eerder weinig smaak. Dus beide zijn zeer verschillend.
De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als je kurkuma dagelijks in de vorm van een hoog gedoseerd supplement inneemt.
Als je teveel neemt kan gember hartkloppingen en uitdrogingsverschijnselen veroorzaken en bij een te hoge dosis kun je zelfs slaperig, duizelig of verward raken. Geen zorgen, het komt niet snel voor dat je van gember een 'overdosis' neemt. Het is immers zeer scherp van smaak en eerder goed voor je dan slecht.
Kurkuma helpt enorm bij de spijsvertering en vermindert maag- en darmklachten. Maar ook maagzuur – een veelgehoorde klacht tijdens de zwangerschap – vermindert door het eten van kurkuma.
Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen. Kurkuma kan een bloedverdunnend en suikerverlagend effect hebben. Aan mensen die hier al 'klassieke' medicatie voor nemen, wordt aangeraden het gebruik van kurkuma zeker te melden aan hun arts.
Omdat kurkuma snel wordt afgebroken in het lichaam, nemen veel gebruikers het kruidenmengsel samen met zwarte peper in. Van zwarte peper is bekend dat het zorgt voor een betere opname van kurkuma door de darm.
Knoflook kan in hoge concentraties een remmend effect op de bloedstolling hebben. Wanneer knoflookcapsules tegelijkertijd met reguliere bloedverdunners wordt gebruikt, kan het effect op de bloedstolling daarom groter zijn dan verwacht. Hierdoor wordt de kans op blauwe plekken en inwendige bloedingen groter.
Conclusie. Verschillende onderzoeken tonen aan dat supplementen op basis van kurkuma de pijn, stijfheid en beweeglijkheid bij knieartrose op korte termijn kunnen verbeteren.
Voor artrose: 500 mg kurkuma-extract tweemaal daags gedurende 2-3 maanden. Voor een hoog cholesterolgehalte: 700 mg kurkuma-extract tweemaal daags gedurende 3 maanden. Voor een jeukende huid: 500 mg kurkuma driemaal daags gedurende 2 maanden.
Kurkuma bevordert de bloedcirculatie en dat is heel belangrijk voor je haar. Omdat de bloedvaten die naar je haarwortels leiden piepklein zijn. Dus als de hoofdhuid niet goed van bloed wordt voorzien, lijdt de gezondheid van het haar daaronder. In die zin verlaagt kurkuma het risico op haaruitval.