Gehakt: opwarmen in de magnetron, om de dertig seconden roeren. Gegrilde kip: opwarmen in de magnetron. Gebraden kip: bedek met folie in de oven op 180°C. Een plak gehaktbrood: opwarmen in de magnetron of in de koekenpan met een klein beetje olie.
Verhit restjes door en door
Na bereiding is het mogelijk om eten dat je over hebt opnieuw te verwarmen. Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Overgebleven gehakt mag slechts één keer worden opgewarmd en slechts één keer worden ingevroren om voedselvergiftiging en bederf van het voedsel te voorkomen.
Belangrijk als je een gerecht opwarmt in de oven: met aluminiumfolie over het gerecht, voorkom je dat je eten uitdroogt. Ook een deksel of omgekeerd bord op een ovenschaal of vuurvaste pan voorkomt dit. Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd. Een goede richtlijn is 10-15 minuten op 180 graden.
Als je de gehaktballetjes van tevoren hebt gemaakt, bewaar ze dan maximaal 3 dagen in de koelkast. Om opnieuw op te warmen, verwarm de oven voor op ongeveer 180 graden C en plaats de gehaktballetjes in de oven om op te warmen.
Wat is de beste manier om de gehaktballen op te warmen en warm te houden tijdens het feest? Redacteur: Persoonlijk zou ik de gehaktballen opwarmen op 300°F op een bakplaat of ovenschaal tot ze helemaal warm zijn . Om ze warm te houden, is het waarschijnlijk het beste om ze in een slowcooker op de "warme" stand te laten staan.
Je kan de gehaktballen in circa 15 minuten opwarmen in de pan of in een voorverwarmde oven op 160 graden.
Gebruik in de oven een lage temperatuur, zoals 250 graden F, en leg het vlees op een bakplaat, bij voorkeur verhoogd op een braadrek of een ovenbestendig koelrek in de bakplaat. Verwarm het tot het is opgewarmd, tot een interne temperatuur van ten minste 165 graden F wanneer gecontroleerd met een vleesthermometer.
Vlees is makkelijk warm te houden in de oven, maar het is wel belangrijk om te voorkomen dat het vlees uitdroogt. Vlees kun je het beste warmhouden door de oven op 60 – 70 graden te zetten. Wil je het gerecht langer dan 25 minuten warm houden in de oven?
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Bacteriën kunnen zich vermenigvuldigen als ze te langzaam worden afgekoeld of onvoldoende worden opgewarmd . Voedsel moet worden verwarmd tot ze 70ºC of hoger bereiken en behouden gedurende 2 minuten.
Vlees bewaar je best op de koudste plaats in de koelkast. Vlees in porties gesneden is 2 dagen houdbaar in de koelkast (2 tot 5°C). Gemalen of gehakt vlees bewaar je niet langer dan 1 dag in de koelkast. Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar.
Het duurt doorgaans ongeveer 4 minuten per pond rundergehakt of hamburgervlees om in de magnetron te koken. Om te weten of het vlees gaar is, kijk je naar stevige stukken vlees die allemaal gelijkmatig van kleur zijn. Proef een klein deel van het gekookte vlees, het moet mals, heet en zonder rode sappen zijn.
Gegaard vlees bij voorkeur opwarmen in een voorverwarmde oven gedurende 20 minuten op 180C. Voor opwarmen in de magnetron geldt: zo kort mogelijk (40-60 seconden), maar wel warm! Geschikt om in te vriezen.
Als voedsel hygiënisch is bereid, snel is afgekoeld na het koken (of opwarmen) en koud is bewaard, mag het meer dan eens opwarmen het risico op ziekte niet vergroten . Langdurige opslag en herhaaldelijk opwarmen zullen echter de smaak, textuur en soms de voedingskwaliteit van voedsel beïnvloeden.
Dat gezegd hebbende, in plakjes of ongesneden, de beste manier om het vlees op te warmen is om het in twee lagen aluminiumfolie te leggen . Voeg BBQ-saus toe, als u dat gebruikt, of een beetje water of runderbouillon voordat u het vlees in de folie wikkelt. Verwarm de oven voor op 225-250°F en leg het bijgevoegde foliepakket op een bakplaat in de oven.
" Dat doe je best op een niet al te hoge temperatuur in de oven. Dek het vlees af met een stukje aluminiumfolie en steek het een minuut of tien in een voorverwarmde oven van 140°C. Hou er wel rekening mee dat het vlees al een bepaalde bakwijze heeft, dus de kans blijft bestaan dat het een beetje verder gaart.
Hoe warm je restjes gebraad op? Gebruik een oven: verwarm voor op 350°F, dek af met folie, verwarm gedurende 10-15 minuten of tot de interne temperatuur 165°F bereikt. Gebruik een magnetron: leg op een magnetronbestendige schaal, dek af met een vochtige papieren handdoek, magnetron op hoog gedurende 1-2 minuten per plak.
Besprenkel het rundvlees met een beetje water of bouillon om te voorkomen dat het uitdroogt. Dek af met een magnetrondeksel of magnetronbestendige plasticfolie om stoom vast te houden en de maaltijd vochtig te houden. Plaats het bord aan de buitenkant van de magnetrondraaitafel. Verwarm de maaltijd 2 minuten op hoog vuur en laat het vervolgens 1 minuut staan .
**Kruiden en specerijen:** Experimenteer met verschillende kruiden en specerijen. Veelvoorkomende opties zijn paprika, komijn, chilipoeder, gedroogde oregano, tijm, rozemarijn en peterselie. Combineer ze met het vlees voor een explosie van smaak.
U kunt varkensvlees veilig opwarmen in de magnetron, oven of op het fornuis . Vergeet niet om ervoor te zorgen dat het helemaal gloeiend heet is voordat u het serveert. Als u een vers gekookt varkensvleesgerecht bewaart om op te warmen, moet u het binnen 2 uur in de koelkast of vriezer bewaren, binnen 3 dagen consumeren en het slechts één keer opwarmen.
De gehaktballen au bain marie opwarmen (heet water ca.80 graden, niet koken) in de vacuumverpakking.
Plaats de cakevorm/ovenschaal in een voorverwarmde oven en braad het vlees circa 1½ - 2 uur. De temperatuur van de oven moet gedurende het eerste half uur circa 140°C bedragen daarna circa 100°C. Na het braden laat u het gehakt afkoelen op een koel plaats circa 15°C.
Als je restjes van een maaltijd opnieuw opwarmt, zorg er dan voor dat je het eten tot in de kern verhit. Warm dezelfde restjes ook niet meerdere keren opnieuw op, want dat bevordert de groei van bacteriën en verhoogt het risico op voedselvergiftiging.