Door het geven van lijnzaadolie aan je paard naast het dagelijkse rantsoen wordt de verhouding vetzuren weer in balans brengen. Hoeveel geef ik mijn paard van de lijnzaadolie? Een klein beetje lijnzaadolie over het dagelijkse rantsoen helpt je paard al. Dit zorgt al voor een glanzende vacht en een gezond immuunsysteem.
Voer de hoeveelheid lijnzaadolie gedurende enkele weken rustig op. Als richtlijn kun je aanhouden dat een volwassen paard maximaal 100 ml per dag mag hebben. Meestal hebben paarden genoeg aan één klein scheutje, of twee eetlepels per dag.
Paarden kunnen prima ongemalen lijnzaad eten. Niet alles zal 100% gemalen worden door de tanden, maar dat is in principe niet erg. Wil je dat het efficiënter verteerd word, dan kan je het vlak voor het voermoment malen met een koffiemolen. ðð¨ð¤ðð§: Het idee dat je het moet koken stamt vooral af van vroeger.
Een handige vuistregel voor het voeren van olie is dat maximaal 100 ml olie per 100 kg lichaamsgewicht per paard kan worden toegediend. Een paard van 550 kg zou dan ongeveer 550 ml per dag moeten krijgen, verdeeld over meerdere voerbeurten.
Vroeger werd lijnzaad als een soort krachtvoer gegeven en die grote hoeveelheden zijn giftig. Onze aanbevolen hoeveelheid lijnzaad is maximaal 120 gram per dag, dit komt neer op ongeveer 45 mg blauwzuur. Bij het voeren van de aanbevolen hoeveelheid hoef je je dus totaal geen zorgen te maken over een vergiftiging.
Een klein beetje lijnzaadolie over het dagelijkse rantsoen helpt je paard al. Dit zorgt al voor een glanzende vacht en een gezond immuunsysteem.
Hoeveel lijnzaadolie mag je per dag? Het is verstandig om niet meer dan 1 à 2 eetlepels lijnzaadolie per dag te verwerken in je eten. Als je meer dan 45 gram lijnzaad per dag binnenkrijgt, kan dat schadelijk zijn voor je gezondheid.
Lijnzaadolie is gezond door de aanwezigheid van Omega-3- en Omega-6-vetzuren. Dit zijn essentiële vetten die je lichaam niet zelf aan kan maken, maar uit voeding moet halen. Honderd gram lijnzaadolie bevat 66,3 gram meervoudig onverzadigde vetten en 20,3 enkelvoudig onverzadigde vetten.
Elke plantaardige olie is geschikt voor paarden, zoals zonnebloemolie, sojaolie en lijnzaadolie. Plantaardige olie is olie verkregen uit zaden. Plantaardige olie is voor paarden een bron van energie. In vergelijking met granen bevat olie twee a drie keer zoveel energie.
Plantaardige olie bevat vetten. Vetten geven namelijk veel energie en het paardenlichaam is zeer adequaat in het verteren en gebruiken van plantaardige vetten. De vetten worden verteert in de maag en in de dunne darm. De energie die daarbij vrijkomt wordt verbrand door de spieren.
- Overgiet de zaadjes met ruim water en laat het ongeveer 8 uur weken voordat je het inneemt. Zet de volgende dosering meteen weer klaar na inname. - Of overgiet de zaadjes met 250 ml water en breng het langzaam aan de kook.
Strooi het eens over je yoghurt of verwerk het in een smoothie. Lijnzaad is ook heerlijk in muffins, crackers en koekjes. Door de neutrale smaak kun je lijnzaad eigenlijk overal doorheen gooien. Lijnzaadolie kun je ook door je yoghurt gebruiken, maar het werkt ook goed in bijvoorbeeld een salade-dressing.
Zandkuur. Wanneer je paard op een schrale weide staat of in een zandpaddock adviseren wij om 2 keer per jaar een reinigingskuur voor de darmen te voeren.
Geef je paard (meer) weidegang
Van weidegang komen paarden vaak het snelst op gewicht. Vers gras bevat meer energie en eiwit dan hooi en kuil. Zorg daarom dat je paard, als dit mogelijk is, lekker veel gras kan eten. Veel paarden staan in de winter minder in de wei dan in de zomer.
Gebruik. Orale toediening: verdund toedienen in minstens 5 maal zoveel water. Paarden: 4 à 5 eetlepels per dag, pony's: 2 à 3 eetlepels per dag. Uitwendig: spoelen of deppen met één deel appelazijn op 1 à 2 delen water, laten opdrogen.
Geef je paard bijvoorbeeld zeven dagen elke dag 100 gram lijnzaad. Kook dit minstens tien minuten, liefst langer, in ongeveer 0,5 liter water. Dit kun je in zijn geheel voeren of gewoon door het voer mengen.
Met Vitalbix Paardenvoeding voer je jouw paard op een manier die past bij zijn natuurlijke eetgedrag. Vitalbix Paardenvoeding is rijk aan vezels, laag in zetmeel & suiker en optimaal verteerbaar. Dankzij het hoge aandeel vitaminen & mineralen kun je er aanzienlijk minder van voeren dan van reguliere paardenvoeding.
Gebruik dan twee tot drie keer per dag een eetlepel lijnzaad. Nuttig daarbij minstens 150 ml vloeistof (liefst water) om een goede werking te garanderen. Per dag drink je tijdens de kuur 1.5 tot 2 liter water. Na een drietal dagen zal je het resultaat zeker voelen!
Toch wordt lijnzaad vooral gebruikt voor het bevorderen van de stoelgang. Het zaadje is zeer rijk aan vezels die zich in de darm volzuigen met vocht. Hierdoor wordt de darmpassage gestimuleerd. Ook zou lijnzaad een reinigende werking hebben op de darm en zorgt het zaadje voor een verzadigd gevoel.
Verse lijnzaadolie en ook zwartzaadolie kunt u het beste in de koelkast bewaren op maximaal 7ºC. De olie is dan drie maanden houdbaar. De productiedatum en het chargenummer staat onder op de fles. Gebroken lijnzaad is drie maanden houdbaar.
Breng de (Restol of Koopmans) olie onverdund of verdund aan op het hout (dit wordt op de verpakking aangegeven). Schilder het hout altijd met de nerf mee, veeg druppels direct weg. Na de eerste laag moet je het hout 24 uur laten drogen.
Bij onbehandeld hout in twee lagen opbrengen met kwast of roller; De eerste laag verdunnen met ongeveer 20% terpentine of terpentijn*. De tweede laag onverdund aanbrengen. Zorg er voor dat er een zo dun mogelijke laag wordt aangebracht, anders blijft de vloer 1 a 2 weken plakkerig.
De volledige naam van lijnolie is lijnzaadolie. Lijnzaadolie komt uit de vlasplant, deze bloem bevat ongeveer 40% olie. De vlasplant groeit in Europa, Canada en Rusland. Rauwe lijnolie krijg je door deze bloem te persen.
Wat is slobber voor paarden? Paarden slobber is een veelal gemalen product dat met voldoende warm water gemengd wordt. Het is een pap van zemelen, met diverse toevoegingen en supplementen zoals bijvoorbeeld calcium. Het staat van oudsher bekend als paardenvoer optima forma, een traktatie deluxe.
Magnesium is een van de bouwstenen van het skelet van het paard en een mineraal dat het paard elke dag nodig heeft. Maar ook de spieren hebben magnesium nodig om te kunnen ontspannen. Een magnesiumtekort komt vaak voor bij paarden en kan vervelende blessures opleveren.