Geef uw hond bij voorkeur pas eten nadat u zelf gegeten hebt. In de tussentijd kunt u het vlees uit de koelkast halen zodat het niet zo koud meer is bij het eten. Is het nog te koud, dan kunt u het mengen met lauwwarm water, een kwartier tot een half uurtje uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen is voldoende.
Tot 4 maanden geef je hem 50 gram per kg in lichaamsgewicht. Tussen de 4 en 7 maanden wordt dit 40 gram per kg in lichaamsgewicht. 7 tot 10 maanden zit je op 30 gram en na 10 maanden op 20 gram per kg in lichaamsgewicht. Een volwassen hond kun je 1 of 2x per dag KVV voeren, 20 a 30 gram per kg in lichaamsgewicht.
Hoe lang iets kan staan, is van meerdere factoren afhankelijk. Denk aan omgevingstemperatuur, temperatuur van de maaltijd zelf, wat voor jou en/of je kat het maximale niveau aan bacterieen is, etc. Maar normaal gezien kan de kattenmaaltijd best wel eventjes staan. Hou er wel rekening mee dat katten geen aaseters zijn.
Gecastreerde honden zouden tot +/- 1.8% van het gewenste lichaamsgewicht per dag mogen.
Het voeren van vers vlees, ook wel BARF genoemd, heeft afgelopen jaren enorm in populariteit toegenomen. Vers vlees welke verkrijgbaar is bij o.a. dierenspeciaalzaken wordt ook wel KVV genoemd (Kompleet Vers Voer of Kant en klare Verse Voeding).
KVV staat voor Kant-en-klaar Vers Vlees. De complete KVV's van Rodi bevatten precies alle voedingsstoffen die jouw hond nodig heeft om gezond en fit te blijven! Het is dan ook een hele gemakkelijke én veilige manier om een complete vers vlees maaltijd te geven aan jouw hond!
Als het vlees eenmaal ontdooid is, bewaart u het in de koelkast in een lekdichte bewaarbak. Het ontdooide vlees blijft ongeveer 36 uur goed.
In principe is een complete kvv voldoende om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Voor een hond is 2%-3% van het lichaamsgewicht genoeg.
Je kunt je hond zijn eerste maaltijd in de ochtend geven, de tweede in de middag of rond etenstijd en de laatste maaltijd vlak voordat je naar bed gaat. Voor een goede vertering en een betere benutting van de voedingsstoffen is voldoende rust voor en na de maaltijd belangrijk.
Brokken vragen een andere zuurgraad van de maag en hebben andere enzymen nodig dan vers vlees. Voor de vertering kunt u brokken en vers vlees beter niet tegelijk geven, zeker niet als uw huisdier een gevoelig verteringssysteem heeft.
Het advies is 5-10% van de dagelijkse behoefte van de hond bij te geven. Bijvoorbeeld: een hond eet 500 gram vlees per dag. Geef dan 25 tot 50 gram groenten extra erbij. De groenten zijn gepureerd en gegaard waardoor deze goed verteerbaar zijn in het darmstelsel van de hond.
Als basis mag je aan een volwassen hond (vanaf ongeveer 10-12 maanden) 2% van het lichaamsgewicht van de hond voeren. Een puppy mag dagelijks gemiddeld 4% van het lichaamsgewicht aan vlees gevoerd worden. Vanaf ongeveer 10 maanden kun je in stapjes gaan afbouwen naar een dagelijkse hoeveelheid van 2%.
Twee merken die biologisch zijn en die ik met vertrouwen aanraad, zijn Bandit (hond, kat) en Carnibest Bio (hond, kat). Bandit is ontwikkeld door nutritionist Huub van de Lang, met behulp van dierenarts Tannetje Koning (schrijfster van het boekje Voer voor Carnivoren).
Complete KVV's
Er zijn verschillende KVV's op de markt die compleet zijn, namelijk Naturis, Rodi Exclusive, RopaDog, Farm Food Fresh, Smuldier, DARF, ... Deze zijn compleet doordat ze ofwel supplementen bevatten of doordat ze uit verschillende diersoorten bestaan. Je kan hiervan dus in principe 1 soort altijd geven.
Volwassen honden worden over het algemeen twee keer per dag gevoerd. Bij sommige honden is dit zelfs maar een keer per dag. Vaak wordt dit vooral uit praktische overwegingen gedaan: het is voor baasjes die overdag vaak van huis zijn gewoon makkelijk om bijvoorbeeld voor en na hun werk de hond eten te geven.
per kilogram lichaamsgewicht. Een volwassen hond in een gewichtsklasse van 20 tot 30 kg krijgt 11 gram per kilogram lichaamsgewicht. Wat mag nu deze volwassen hond qua voeding hebben: U geeft 11 gram x 25 kilogram = 275 gram Farm Food HE per dag, verdeeld over 2 maaltijden.
Hoe weet ik of mijn hond genoeg eten krijgt? Als je wil weten of je hond wel genoeg te eten krijgt, dan is zijn gewicht een goede indicator. Zo zal een hond die te weinig eet, al snel ondergewicht ontwikkelen en andere gezondheidsproblemen zoals weinig energie, doffe huid en vachtverlies.
Honden zijn vaak allergisch voor tarwe, dus dat dient liefst vermeden te worden in hondenvoer. Maar groenten, zoals pompoen en zoete aardappel zijn prima bronnen van koolhydraten en heel gezond voor je hond. Ook fruit is gezond. Maar honden kunnen ook goed mais, aardappels en rijst verteren.
Wacht minimaal één uur na de maaltijd voordat je met je hond er op uit gaat.
Met uitzondering van varkensvlees mag je hond alle soorten vlees rauw eten, zolang het maar vers, koel bewaard en hygiënisch bereid is is. Geef de voorkeur aan mager en onbewerkt vlees. Bereid vlees zoals gehakt en charcuterie bevat al snel teveel vetten en zouten, waardoor je hond te zwaar en zelfs ziek kan worden.
Het maakt niet uit of je jouw hond droog– of natvoer geeft.Beide producten hebben zo hun eigen voordelen. Zo is droogvoer bijvoorbeeld langer houdbaar en natvoer makkelijker verteerbaar (zeker als je hond geen tanden meer heeft…).
Bewaren en ontdooien
U bewaart de KVV in de vriezer op -18 graden celcius of kouder. U ontdooit de KVV in de koelkast en serveert het op kamertemperatuur, voer ook het vleesvocht, hierover leest u verderop meer.
KIVO KVV pens & kip is licht verteerbaar vers vlees voor honden | Ozzles Dogfood.
Een premix is een mix van vitamines en mineralen. Sommige rauwe vleesvoedingen bevatten een premix om er voor te zorgen dat de voeding compleet is. Hartstikke handig, het risico op tekorten is dan erg klein.