Drie zoenen als begroeting. Ieder land heeft zo zijn tradities als het gaat om zoenen geven als begroeting. Waar je in Frankrijk in de ene streek twee kussies krijgt, veegt je wang in de andere streek zo'n vijf keer tegen de ander aan. In Nederland geven we er drie.
De Franse katholieken zouden elkaar begroeten in de naam van de vader, de zoon en de heilige geest, waarbij ze elkaar 3 keer een kus op de wang geven. Deze vorm zou overgewaaid zijn naar Nederland waar de begroeting de Brabantse drieklapper wordt genoemd.
Nederland en Zwitserland: drie, in de Scandinavische landen, Oostenrijk en Spanje is twee genoeg. In Duitsland is de begroetingskus gereserveerd voor goede vrienden en familie. 'Het aantal kussen dat Belgen elkaar geven hangt van hun leeftijd af.
In Nederland zal een dergelijk onderzoek heel andere resultaten geven. In tegenstelling tot de Ieren kussen wij elkaar gewoonlijk drie maal en beginnen links, waarbij we de ander eerst op de rechter wang kussen.
In de meeste Europese landen geven ze elkaar twee zoenen. In Frankrijk ligt het aan de streek waar je op dat moment bent hoeveel zoenen je krijgt. Soms krijg je er wel vijf! Mannen onder elkaar zoenen elkaar minder vaak.
Zeg nu eerst gewoon dat 'het je spijt' en ga verder, waarbij je ergens anders naartoe gaat, zonder de ander. Het zal voor iedereen gemakkelijker zijn om het gebeuren even te vergeten als jullie niet in dezelfde kamer zijn. Maak later even tijd om uit te leggen waarom je niet wilde zoenen, als dat gepast lijkt.
Zoenen begint vaak met kussen: met dichte lippen kus je elkaar op de mond. Je beweegt je lippen en tast die van de ander af. Op een bepaald moment draai je je hoofd een beetje schuin, zodat jullie neuzen elkaar niet in de weg zitten. Je opent je mond en laat langzaam je tong naar binnen gaan.
Tongzoenen, er is niet altijd de gelegenheid voor, maar als je het doet dan krijg je daar meestal een goed gevoel bij. Je voelt je geliefd, ontspannen en waarschijnlijk word je ook een beetje opgewonden. Vaak is een goede tongzoen dan ook een voorbode voor meer.
Een kus op de mond is heel persoonlijk, dat doe je eigenlijk alleen bij mensen van wie je houdt. Er is nog verschil tussen een snelle kus en een lange kus op de mond. Als je iemand op de mond kust, dan raak je met jouw lippen de lippen van de ander aan.
Door een eerste kus komt er in je lichaam ook endorfine en dopamine vrij. En je hard gaat letterlijk en figuurlijk sneller kloppen. Er gebeurt dus van alles in je lichaam en met je zintuigen!
Het nieuwe drie is één, zo lijkt het. Tot maart 2020 waren in Nederland zoenen (één keer of drie keer) en een handdruk (altijd met de rechterhand) de populairste begroetingen. Als teken van verbondenheid gaat de handdruk al lang mee, een eeuw of dertig minstens.
In Amerika is het heel gewoon om een voorbijganger te begroeten. Een vriendelijke glimlach en een korte verbale begroeting is hier al meer dan genoeg. Kijk niet weg als je langs loopt, maar merk de ander op met een knikje en een glimlach.
Met een kus versterken we de band met onze partner, onderhouden we de relatie en testen we of alles nog koek en ei is. Hoe vaker partners kussen (op de lippen en op de wangen), hoe tevredener ze blijken met hun relatie.
Drie kussen
Ook in België, Zwitserland, Slovenië, Macedonië, Montenegro, Servië en Egypte doen ze dit, en in Rusland in combinatie met een stevige knuffel. De landen die drie keer kussen, beginnen hiermee aan de linkerkant. Voor twee wordt meestal juist eerst de rechterwang gekust.
Hoe vaak men zoent, hangt van de streek af. In Parijs en in het noorden twee keer. In Normandië en Bretagne vier keer en in het zuiden drie keer. Zelfs de Fransen weten niet precies hoe (vaak) het hoort.
De 'natte zoen' draait volledig om seksuele spanning. Er wordt tijdens deze zoen veel speeksel uitgewisseld. Deze zoen betekent dat je snel naar de slaapkamer geleid wordt. Dus als je geen seks wilt, kun je beter overstappen op een andere manier van zoenen.
Zo heeft de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap gehad op de gemiddelde leeftijd van 18 jaar. Vijf jaar eerder, in 2012, was dat 17 jaar. De helft van de jongeren tongzoenden voor het eerst op de gemiddelde leeftijd van 15,4 jaar in 2017. In 2012 was dat 14,4 jaar.
Laat je tong langzaam en zachtjes zijn mond in en uit glijden. Trek hem iedere keer weer even terug. Je kunt bijvoorbeeld met je tong even zijn tong aanraken en hem vervolgens terugtrekken. Draai met je tong om die van hem heen, en trek hem terug.
Wanneer je zoent, schiet je hele lichaam in actie. Je hart begint sneller te slaan en er komt endorfine en dopamine vrij. Deze stoffen geven je een gevoel van geluk en euforie. Zoenen is ook goed voor de tanden.
De ogen geven veel weg. Je kan er vaak een hele hoop uit opmaken. Als een man je lang aanstaart in je ogen, is dat vaak een groot signaal dat hij met je wil zoenen. Vaak probeert hij kalm te worden, het moment op te bouwen en heeft hij een klein glimlachje op zijn gezicht.
Een kus is voor vrouwen niet zomaar een kus. Het is een manier om intimiteit te behouden en te kijken of de relatie nog steeds goed gaat. Voor mannen is het vaak niet meer dan een opstapje naar seks.
Zuig of bijt zachtjes op de onderlip van je partner.
Dit moet wel op een natuurlijke manier gaan. Terwijl je kust, is je mond meestal een beetje open en niet voortdurend in contact met de mond van je partner. Richt je op de onderlip en zuig er dan voor het wegtrekken een beetje op, of bijt er zachtjes in.
Pak zijn of haar lip vast, zodat de onderlip van de ander tussen jouw lippen in zit. Strijk dan zachtjes met het puntje van je tong over die onderlip. Maak een soepele, snelle beweging zodat het contact niet langer duurt dan een seconde. Als de ander geïnteresseerd is, zal hij of zij dit gebaar positief beantwoorden.
Praat erover
Niet gemakkelijk, maar wel héél belangrijk. Voer een eerlijk gesprek met je liefje en zeg dat je het kussen eigenlijk niet zo heel leuk vindt. Steek de schuld niet op de ander, maar leg uit dat jij liever hebt dat het anders gebeurt. De kans zit er natuurlijk in dat je lief de kus wél heel goed vindt.