Een betere methode is om hem in een donkere, goed geventileerde ruimte op zijn kop op te hangen aan een waslijntje. De temperatuur daar moet minstens 10 graden zijn en het moet er niet te vochtig zijn. Een garage, schuur of zolder zou prima zijn. Niet te licht, omdat de kleur niet moet verbleken natuurlijk.
Plaats de rozen in een donkere en droge ruimte en laat ze hier ongeveer 3 weken hangen. Check na deze periode of ze droog zijn. Wanneer dat het geval is kun je haarlak (zonder parfum) over de rozen sprayen. Door rozen te drogen met haarlak zorg je ervoor dat de rozen steviger worden en langer mooi blijven.
Er zijn verschillende manieren om rozen te laten drogen. Kies voor een oven als je de rozen snel wil hebben of laat ze een paar maanden ondersteboven hangen op een droge en donkere plek. Gedroogde rozen kun je gebruiken als wandversiering, verwerken in DIY projecten of gebruiken in de thee.
Hoe ga je te werk? Draai een touwtje om het uiteinde van de steel en hang de bloem op een droge, goed geventileerde plek. Het beste is om ze ergens te hangen waar je er niet per ongeluk tegenaan kan lopen. Gouden tip; bespuit jouw bloem pas met haarlak nadat hij volledig gedroogd is.
De verse rozen komen rechtstreeks van de veiling en gaan gemiddeld 1,5 week mee, behalve de choco rozen; deze kunnen wel 3 weken goed blijven.
Verwijder de lelijke en beschadigde bladeren van de steel (bladeren houden ook vocht vast en zorgen ervoor dat de rozen minder snel drogen); Snijd de stelen af. Laat zo'n 15 centimeter van de steel over; Kies voor het drogen een koele, droge, donkere en geventileerde ruimte.
Direct zonlicht of de warmte van de verwarming, de zon of een kachel hebben geen goed effect op de rozen. De rozen kunnen hier heel slecht tegen. De rozen verdampen hierdoor meer vocht, terwijl ze dit heel hard nodig hebben. De rozen zullen hierdoor snel hun kop laten hangen en slap worden.
Rozen in water zetten
Snij de stengels van de rozen schuin af. Dan gaan ze namelijk minder snel hangen. Vervolgens moet je de rozen snel in de vaas met warm water zetten. Het water kun je vervolgens het beste één keer in de twee dagen verversen.
Anthuriums kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een dag zonder water laten staan, terwijl een roos na een tiental minuten al verslapt.
Zo droog je bloemen in de magnetron
Plaats de bloemen tussen twee keukenpapiertjes op de magnetronschaal. Leg er een zwaar voorwerp bovenop. Plaats de bloemen voor 2 – 3 minuten in de magnetron op de heetste stand. Haal ze eruit en laat verder afkoelen op het keukenpapier.
Droogbloemen zelf maken: aan de lucht drogen
Je bindt de bloemen/planten die je wilt drogen samen tot een boeket. Vervolgens hang je dit boeket ondersteboven in een koele, droge en liefst donkere ruimte. Afhankelijk van de gebruikte bloemen duurt het tussen 2-4 weken voordat de bloemen gedroogd zijn.
Hoe sneller de bloemen drogen, hoe beter zij hun oorspronkelijke vorm en kleur behouden. Bloemen in de kleuren blauw, oranje en roze lenen zich het beste om te drogen, omdat die kleuren het beste worden behouden. Spuit wat haarlak op de gedroogde bloemen.
Verwijder overtollige bladeren en bind de bloemen met elastiek bij elkaar in kleine bossen. Bind de bloemen per soort en in gelijke bundels bij elkaar. Hang ze ondersteboven op een goed geventileerde, donkere plaats die je goed kan ventileren. Een goede plek is hiervoor is bijvoorbeeld de zolder.
Vul een platte bak die je luchtdicht kunt afsluiten met een laag silicagel van ongeveer 5 cm dik. Prik de bloemen in de gel en schep vervolgens voorzichtig meer kristallen tussen en rond de bloemen om ze te bedekken. Sluit de bak goed af, zodat er geen lucht bij kan komen.
Rozen houden van zon en ruimte.
Plant ze op een plek waar minimaal 5 tot 6 uur zon staat (of kies een soort die het ook in de halfschaduw doet) en waar niet eerder rozen hebben gestaan (rozenaaltjes!). Zet ze nooit dicht tegen een muur aan, daar is het te droog.
Haal uitgedroogde bloemen en blaadjes van de stelen – deze stoten gassen uit die voor meer verwelking zorgen. Snijd 1 tot 5 cm van de stelen af in een scherpe hoek en zet de bloemen in schoon water. Dan zijn ze binnen een uurtje weer helemaal de oude!
Vul een schone vaas met warm water (rond de 50 á 60 graden Celcius) en strooi er snijbloemenvoedsel bij. Verwijder de bladeren van de stelen die in het water zouden komen te staan. Snijd de stengels schuin af met een mes of snoeischaar (ongeveer 2 centimeter). Deze stap is erg belangrijk.
Vergeet niet om elke dag het water te controleren en zo nodig bij te vullen. Als het water vuil is moet het ververst worden, snijd dan nogmaals de stelen schuin af. Zet de rozen bij voorkeur op een koelere plek en niet op de tocht. Ze mogen niet in direct zonlicht staan (ook niet te dicht bij de verwarming of haard).
Voordat een boeket wordt overhandigd, is het vaak al een tijdje onderweg en heeft het soms korte tijd geen water gehad. Hierdoor is de onderkant van de stelen vaak uitgedroogd en kan de stengel niet meer voldoende water opnemen. Daarom moeten bloemen altijd schuin afgesneden worden.
Hang de bloemen per soort in bosjes van vijf tot tien stelen ondersteboven op, in een donkere, droge en warme plaats zoals een zolder. Heb je geen donkere ruimte, wikkel elk bosje dan in kraftpapier. Laat tussen elk bosje genoeg plaats. Hoe meer luchtcirculatie, hoe sneller en mooier ze drogen.
Het is het beste om het boeket te drogen wanneer de bloemen nog helemaal intact en zo onbeschadigd mogelijk zijn. Om het boeket te laten drogen hang je het op de kop op een donkere plek. Voor het beste effect moet er een droge lucht hangen op de plek waar je de bloemen droogt, zoals op de zolder!