Toediening / Dosering Paracetamol maximaal 5 dagen geven aan honden. De gebruikelijke dosering bij honden is 15-20mg per kg lichaamsgewicht 3-4x per dag. Het is belangrijk bij gebruik bij de hond dat de voorgeschreven dosering strikt wordt gevolgd. Geef niet meer en niet langer dan voorgeschreven.
Voor een hond kan tablet van 500 mg paracetamol al giftig zijn en voor kleine honden zelfs als een halve tablet. In uitzonderlijke gevallen kan het product toch wel eens voorgeschreven worden door een dierenarts, maar geef het echt nooit zonder dierenartsadvies.
Bij mensen is paracetamol een relatief veilig middel. Bij honden en katten kan paracetamol vergiftigingsverschijnselen geven met in het ergste geval overlijden als gevolg.
Er zijn anno nu gelukkig goed werkende pijnstillers voor hond en kat te verkrijgen. Deze zogenaamde NSAID's (o.a. Melovem, Rimadyl, Novacam en Carprodyl) zijn vaak bijzonder effectief en worden uitsluitend op voorschrift van de dierenarts verstrekt.
Het wordt soms gebruikt als pijnstiller van niet al te heftige soort (kleine pijntjes). Een volwassen aspirine bevat 320 mg acetylsalicylzuur en is dodelijk voor een hond van 5 kilogram.
Uiteindelijk kan er zeer ernstige leverschade ontstaan en kunnen er problemen met de rode bloedcellen, die het zuurstof transporteren door het lichaam, ontstaan. Honden reageren minder heftig op paracetamol. Bij honden is 250 mg/ kg dodelijk, maar er is sprake van een zeer grote variatie tussen individuen.
Ibuprofen is geen goede pijnstiller voor uw hond. Als uw hond het per ongeluk binnen krijgt, is het zaak dat u zo snel mogelijk contact opneemt met uw dierenarts. Er moet namelijk voorkomen worden dat het middel door het lichaam wordt opgenomen. Een afwachtende houding in dit geval kan fataal zijn.
Het is belangrijk dat pijn bij uw hond behandeld wordt. Neem daarom contact op met de dierenarts als u denkt dat uw hond pijn heeft. Deze kan het dier onderzoeken om de oorzaak te achterhalen, maar kan bovendien pijnstillers geven die geschikt zijn voor honden.
Tramadol bij de hond of kat
Sinds een jaar is het ook geregistreerd voor het gebruik bij huisdieren. In de vorm van een 40 mg tabl. Dus feitelijk mag er geen humane tramadol meer worden voorgeschreven. Het is een middel dat wordt opgenomen door het lichaam van de hond en de kat.
Al eeuwenlang bekend om de ontstekingsremmende werking is Kurkuma (geelwortel). Kurkuma kan bij honden probleemloos worden toegediend. Ook zalmolie staat bekend om de ontstekingsremmende werking en verlicht klachten bij bijvoorbeeld artritis en reumatische aandoeningen.
Paracetamol maximaal 5 dagen geven aan honden. De gebruikelijke dosering bij honden is 15-20mg per kg lichaamsgewicht 3-4x per dag. Het is belangrijk bij gebruik bij de hond dat de voorgeschreven dosering strikt wordt gevolgd. Geef niet meer en niet langer dan voorgeschreven.
Heb je veel pijn, neem dan direct 2 pillen van 500 milligram tegelijk. Komt de pijn terug, neem de pijnstiller dan op vaste tijden. Zo voorkom je dat de pijn terugkomt. Je mag 3 tot 4 keer per dag 1 tot 2 pillen van 500 milligram paracetamol gebruiken.
U kunt de tabletten innemen met een half glas water. U mag de tabletten ook oplossen in een half glas water en vervolgens innemen. De werking van de paracetamol tabletten is na een half uur merkbaar en duurt ongeveer vier tot zes uur. Neem de tabletten om de vier tot zes uur in.
De gebruikelijke dosering bij honden is 15 tot 20mg per kg lichaamsgewicht. Een hond van 10 kilo mag dus maximaal 150 tot 200mg per keer. Een half tabletje van 500mg bevat dan al een te hoge dosering!
Koorts hond medicatie en behandeling
Een manier om de koorts te verlagen is om de poten en oren af te koelen met een lauwe doorweekte (hand)doek. Tevens is het van belang dat je hond blijft drinken om uitdroging te voorkomen. Zakt de koorts niet, neem dan contact op met de dierenarts.
Ibuprofen heeft een nauwe veiligheidsmarge bij honden, katten en fretten. De aanbevolen dosering bedraagt 5 mg/kg/dag bij honden. Tekenen van toxiciteit worden bij honden gezien bij dosissen vanaf 8 mg/kg/dag gedurende 30 dagen.
Bij de hond voor de vermindering van lichte post-operatieve pijn en voor de vermindering van acute en chronische lichte pijn in de zachte weefsels, spieren en botten.
Bij de pijnbehandeling krijgen artrosepatiënten, in dit geval honden, een pijnstiller direct in het gewricht gespoten, legt de onderzoeker uit. Het gaat om het middel celecoxib (CXB), dat is een ontstekingsremmend medicijn (voor wie het precies wil weten, een zogeheten cyclooxygenase-2-remmer of COX-2-remmer).
Bij pijn is paracetamol de beste keus. Dit heeft de minste bijwerkingen en werkt meestal goed. Werkt paracetamol na twee weken onvoldoende, dan kan de arts ook een ontstekingsremmende pijnstiller voorschrijven, zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen.
Gedrag. Als baasje kun je soms aan het gedrag van je hond merken dat hij zich niet lekker voelt, of gewoonweg ziek is. Als je hond zijn mand niet uit wil komen, zijn eten laat staan, minder enthousiast reageert wanneer je thuiskomt, of geen zin meer heeft om te spelen.
Een bacteriële ontsteking moet gedurende drie tot zes weken met antibiotica behandeld worden. Eventueel kan je twee keer per dag een ontstekingsremmende zalf op de poten van je hond aanbrengen. Ondanks de behandelingsmogelijkheden heeft je hond vaak levenslang last van tussenteenontstekingen.
Meestal is het zo dat uw hond trilt omdat hij of zij angstig is, bijvoorbeeld wegens onweer of andere harde geluiden. Bij angst kunt u uw hond in overleg met een dierenarts een kalmerend supplement geven zoals, Calmex. Maar in sommige gevallen heeft het trillen een hele andere oorzaak dan stress.
Ook komt het voor dat hun baasje denkt dat een slaapmiddel (oxazepam) of pijnstiller hun huisdier kan helpen. Honden en katten zijn hier veel gevoeliger voor dan mensen, wat maag-darmeffecten en zelf nier- en leverschade kan opleveren bij de dieren.
Veel van deze NSAID's zijn geschikt voor de mens, maar zijn gevaarlijk voor hond en kat. Voorbeelden zijn: ibuprofen, diclofenac, flurbiprofen, aspirine en naproxen.
Uien en vergelijkbare groenten als knoflook, prei, bieslook en sjalotten maken deel uit van de Allium-familie van groenten en zijn uitermate giftig voor honden. Deze groenten bevatten organosulfiden, een groep stoffen die bij je hond rode bloedcellen kunnen beschadigen, waardoor hij slaperig, lethargisch en zwak wordt.