begin het verband met een slag om de pols en plak dit vast. Daarna via de rug van de hand naar de gewonde vinger. Je hebt maar twee slagen om de vinger nodig, over je vingertop heen, om het verband zijn werk te laten doen en het gaasje op zijn plaats houden.De volgende slagen gaan weer terug over de hand naar de pols.
Met een finger bob fixeert u snel een pleister of gaasje op uw vinger. Het vingerverband bestaat uit 2 rolletjes. U plaatst 1 rolletje op de vingertop en rolt deze af tot de onderzijde van de vinger.Vervolgens draait u het andere rolletje 1 slag rond en rolt deze ook af naar beneden.
Een vingerbob breng je aan over het topje van je vinger.Vervolgens rol je deze af en voila: je hebt een perfect alternatief voor een pleister. Een vingerbob werkt namelijk net als een pleister. Aan de binnenkant is deze voorzien van goed absorberend en ademend materiaal.
Als de arts een metalen plaatje met schroeven heeft gebruikt om uw gebroken vinger vast te zetten, dan krijgt u een drukverband. U draagt het drukverband 2 dagen. Na 2 dagen mag u het drukverband zelf van uw hand halen.
Drukverband laten zitten (drie tot vier dagen) ook `s nachts.
Zorg dat je de wond niet aanraakt. Breng eventueel hechtstrips aan om de wondranden bij elkaar te brengen. Dek de wond steriel af, bijvoorbeeld met een wondsnelverband. Raadpleeg de huisarts of de huisartsenpost wanneer de wond niet schoon is en onvoldoende schoon gemaakt kan worden.
Het vingerverband ofwel dekverband om de vinger is een verband uit de groep dekverbanden en heeft als belangrijkste functie het stelpen van een kleine bloeding en verdere besmetting met ziektekiemen voorkomen.
Als het drukverband te strak zit, kan er zwelling optreden. Door te weinig ruimte onder het verband worden de bloedvaten dichtgedrukt. Een zwelling is het geval als u last krijgt van pijnlijke, gezwollen, koude, tintelende, blauwe of witte tenen.
CureTape® kun je toepassen om een gekneusde vinger te tapen. Wanneer er nog sprake is van een zwelling, leg dan allereerst een lymftape aan, om het vocht sneller af te voeren. Maak gebruik van smalle strookjes tape, die je spiraalsgewijs om de vinger aanbrengt. Bij voorkeur vanaf de hand, richting de vingertop.
Men gebruikt hiervoor steriele gazen om de wond steriel (of zo schoon mogelijk) af te dekken, witte watten om vocht op te nemen en een hydrofiele zwachtel om het gaasje met de witte watten vast te leggen. Een hydrofiel elastische zwachtel neemt tevens vocht op. Het gebruik van witte watten is niet strikt noodzakelijk.
In eerste instantie is de vinger pijnlijk en treedt er zwelling op rondom het PIP-gewricht. Er is sprake van een beperkte bewegingsmogelijkheid. Als de kootjes compleet naast elkaar staan, ziet de vinger er vervormd uit.
Het verband mag na 3 dagen verwijderd worden, zo nodig kunt u een ander verband of pleister op de wond aanbrengen. U mag na 3 dagen weer douchen. Het is geen probleem dat de wond nat wordt, wel is het belangrijk dat u de wond goed droog dept (niet wrijven).
Moet je een pleister plakken, zorg er dan voor dat de kans zo klein mogelijk is dat deze aan de wond vast gaat kleven. Plak een pleister altijd met het wondkussen goed over de wond.Zorg er ook voor dat de wond goed droog is voordat je de pleister plakt.
Een snijwond geneest vrij snel, vaak al binnen twee tot drie dagen, mits hij goed behandeld is. Over het algemeen geneest een snijwond mooier en sneller wanneer de wondranden glad zijn. Daarbij geldt: hoe scherper het voorwerp waarmee je jezelf snijdt, hoe gladder de wondranden. De littekens zijn vaak minimaal.
Als u een diepe snij- of steekwond heeft die groter is dan een centimeter en de randjes van de wond van elkaar afliggen. Als de wond maar blijft bloeden. Als u veel pijn ervaart. Als het niet mogelijk is om bepaalde bewegingen te maken door de wond.
Het kan 5 tot 14 dagen duren voordat de wond dicht is. Hoe lang het duurt voordat de wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. Als de wond dicht is, verwijdert uw huisarts de hechtingen.
Gebruik bij een wond altijd steriel gaas en steriel verband. Dit is in elke goede EHBO koffer aanwezig. Vet gaas in combinatie met steriel wondverband kan ook worden gebruik bij wonden die al aan het genezen zijn of schaafwonden.
Drukverband kan niet nat worden onder de douche. Dan wordt het vies en gaat waarschijnlijk ook de werking verloren. Je kunt een speciale douchehoes aanschaffen. Een douchehoes is een beschermingshoes die je over je arm of been kunt trekken en die verband beschermt tegen water.
Het doel van het drukverband
Een drukverband (ook wel steunverband of rekverband genoemd) wordt vooral gebruikt bij blessures om verdere zwelling te voorkomen. Voorbeelden van blessures waar drukverband bij kan worden gebruikt, zijn kneuzingen of verstuikingen.
Neem contact op met de Spoedeisende Hulp als: het drukverband op een bepaalde plaats blijft drukken; de pijn aanhoudt of zelfs erger wordt; de vingers dik, blauw of wit worden en/of gaan tintelen, zelfs als u de arm hoog legt.
Synthetische watten zitten op een rol en worden gebruikt onder de ideaalzwachtel bij het aanleggen van een (wond) drukverband om de druk die wordt uitgeoefend gelijkmatig te verdelen. Synthetische watten zijn veerkrachtig en nemen goed vocht op bij een doorbloedende huidwond.