De suikervervanger Stevia kan vrijwel overal worden gebruikt. Naast warme dranken zoals koffie, thee of het drinken van chocolademelk, is het ook populair voor jam, cottage cheese gerechten, desserts en bakken. Het maakt niet uit of je zoet met Stevia poeder, tabs, vloeibare zoetstof of gedroogde en geraspte bladeren.
Het gebruik van Stevia blaadjes is uitsluitend bedoeld voor het op smaak brengen van je thee en infusies. Het blaadje zelf is niet bedoeld om te eten, mee te koken of voor bij het bakken. Voor die toepassingen van deze zoetstof gebruik je best stevia-extract.
Dat deze zoetstof van natuurlijke oorsprong toch niet helemaal aanslaat, heeft vooral met de prijs te maken: stevia is veel duurder dan suiker. Alsook met de bittere nasmaak: na de zoete suikersmaak volgt een soort dropachtige smaak, die niet door iedereen geapprecieerd wordt.
De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft Stevia onderzocht en gekeken hoeveel er veilig is om te gebruiken per dag. Om ervoor te zorgen dat het gebruik zo veilig mogelijk blijft wordt dit getal vrij laag vastgesteld. Voor Stevia is dit 4 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag.
Stevia is een natuurlijk middel en levert geen calorieën en dat maakt deze plant erg gewild. Ik heb haar al een paar jaar en gebruik de blaadjes, zowel vers als gedroogd, in drankjes, thee, toetjes, lekkere garnering op fruitsalade, etc.
Wanneer stevia in zijn gezuiverde vorm en met mate gebruikt wordt, zal dit geen bijwerkingen veroorzaken.
Hoewel stevia een E-nummer (E960) heeft, is zuivere stevia is gezonder dan suiker. De zoetstof bevat vrijwel geen calorieën en heeft geen effect op je suikerspiegel. Daardoor blijft je suikerspiegel in balans, waardoor je geen last hebt van vetopslag en minder risico loopt op diabetes type 2.
De minst bittere stevia
De stevia van Beautylin heeft een fijne en zoete smaak. De druppels zijn te gebruiken in koffie of thee, zuivelproducten, koude drank, dressings en voor het maken van jams, limonade en ijs. Eigenlijk voor alles waar normaal suiker voor gebruikt wordt. Het product is te gebruiken naar smaak.
Stevia en aspartaam zijn allebei veilige stoffen. Dat aspartaam synthetisch is en stevia gewonnen wordt uit een plant wil niet zeggen dat stevia automatisch ook veiliger is. Allebei de stoffen hebben een E-nummer en zijn dus uitgebreid onderzocht op veiligheid voor ze op de markt zijn gebracht.
Suiker vervangen door volgende suikervervangers:
100 gram suiker = 50 gram Steviala Kristal Sweet. 100 gram suiker = 16 gram Steviala Kristal Sweet XTRA. 100 gram suiker = 130 gram Steviala Ery-Pure.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
We kunnen tegenwoordig voor “ stevia” ook terecht bij de goedkopere discount winkels. Winkels als Lidl en Action hebben beiden een variant in huis, die net als de potten in gewone supermarkten schreeuwen dat het om stevia suikervervanger gaat.
Groene Stevia is een poeder dat afkomstig is van de bladeren van de groene Stevia Rebaudiana plant. Deze groene Stevia poeder is een inheems kruid dat groeit in de hooggelegen gebieden van Brazilië en Paraguay. Het groene bladpoeder is vanzichzelf al ontzettend zoet, zo zoet als suiker.
Honingkruid of suikerplantje (Stevia rebaudiana) is een door de wind bestoven, meerjarige plant uit de composietenfamilie, die van oorsprong uit subtropisch en tropisch Zuid- en Centraal-Amerika komt en nog in het wild voorkomt op de hoogvlakte in het grensgebied tussen Brazilië en Paraguay.
Er is de laatste jaren veel te doen over de natuurlijke zoetstof Stevia, ook wel honingplant genoemd. Stevia is een tropische meerjarige plant die zo een 4 tot 5 jaar productief is en die je kweekt voor zijn suikerzoete bladeren.
In poedervorm blijven steviolglycosiden gewoonlijk 5 jaar houdbaar, mits zij worden beschermd tegen direct daglicht, vocht en hoge temperaturen. Vloeibare stevia is korter houdbaar en blijft stabiel zolang direct zonlicht wordt vermeden.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
Sommige Stevia merken hebben een bittere nasmaak (letterlijk en figuurlijk). Beautylin Stevia is verbouwd in Paraguay onder voor de Stevia plant perfecte omstandigheden en heeft daardoor deze bittere nasmaak niet! Dat maakt Beautylin Stevia de beste kwaliteit Stevia!
Kristal Sweet van Steviala bevat Erythritol en Stevia en is een natuurlijke suikervervanger die lijkt op suiker, smaakt als suiker, gebruikt kan worden als suiker, maar die geen calorieën en koolhydraten bevat. * De zoetkracht is 1,5 keer tot 2 keer zoeter dan suiker.
In een zoetstofpoeder met stevia kan wel bijvoorbeeld 98% koolhydraten en 2% steviolglycosiden zitten. Dat heeft met het gebruiksgemak te maken: één theelepel van dit poeder heeft dezelfde zoetkracht als één theelepel suiker.
Canderel Green is een uniek recept op basis van het natuurlijke extract* afkomstig uit de Stevia-plant. Stevia is een van nature zoete plant die geen calorieën of koolhydraten bevat. Tevens is het Stevia-extract* 200x zoeter dan suiker. Canderel Green is verkrijgbaar in zoetjes, klontjes, poeder en rietsuiker & stevia.
E960 Stevia (steviolglycosiden)
Stevia is zo'n 200 tot 300 keer zoeter dan suiker. Het heeft een wat bittere bijsmaak. Daarom wordt het vaak gebruikt in combinatie met suiker of andere zoetstoffen. Het is hittebestendig en daarom bruikbaar in veel producten.