De pittige smaak van sesamzaad past goed bij brood, maar ook bij muesli, koekjes en hartige taarten. In de Chinese, Japanse en Arabische keuken is sesamolie een belangrijke basis bij het koken. Hummus wordt steeds populairder in Nederland en daarvoor is sesampasta (ook tahin genoemd) onmisbaar.
Sesamzaadjes kunnen zowel rauw als geroosterd worden gegeten. Geroosterd krijgt sesam een heerlijke notige smaak. De sesamzaadjes doen het goed in hartige Oosterse, Afrikaanse en Indiase gerechten, maar worden bijvoorbeeld ook gebruikt in brood, gebak en koekjes.
Sesamzaad wordt niet alleen gebruikt als versiering van broodjes. Het zaad bestaat voor ongeveer de helft uit olie, en ook die sesamolie wordt verwerkt in allerlei voedingsproducten. Denk maar aan sesampasta, falafel, humus, bladerdeeg, muesli of sladressings.
Sesamzaad wordt verkocht in ongeroosterde als geroosterde vorm. Sesamzaad dat je wil verwerken in je deeg of als decoratie kan met ongeroosterd sesamzaad als in de geroosterde versie. Het verschil is dat na roosteren het sesamzaad sterker smaakt.
Doe de sesamzaadjes (niet te dikke laag) in een kleine pan en rooster ze enkele minuten (afhankelijk van de hoeveelheid sesam) op een lage stand. Roer af en toe zodat alle zaadjes geroosterd worden. Witte sesamzaadjes zijn klaar als ze goudbruin zijn.
Sesamzaadjes bevatten veel calcium, magnesium, fosfor, vitamine E, eiwitten, foliumzuur en vezels. Ze bestaan voor meer dan de helft uit olie. In de uit sesamzaadjes geperste sesamolie zitten veel omega 6-vetzuren.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Wel wordt aangeraden om de sesamolie niet te lang te verhitten op hoge temperatuur. In sesamolie bakken is prima, maar gebruik het liever niet om te wokken.
Sesamolie kun je innemen met een eetlepel; een eetlepel per dag is voldoende.
Re: broodjes met maan of sesamzaad
Ik bestrijk het deeg met water of met losgeklopt eiwit (eventueel nog gemengd met een beetje water). Eiwit laat de zaadjes beter plakken.
Sesam wordt geroosterd en gepeld aangeboden. Het wordt echter aanbevolen om de voorkeur te geven aan de ongepelde variant, omdat deze sesam de hoogste waarde van belangrijke plantaardige vetten en andere waardevolle ingrediënten bevat. Sesam bevat ook veel vitamines en mineralen.
Koudgeperste Sesamzaadolie is een bron van Vitamine E, een natuurlijk antioxidant die huid en haar helpt te beschermen tegen vrije radicalen. De olie is daarnaast rijk het vetzuur omega-6 en de mineralen zink, koper, magnesium, calcium en ijzer, die huid en haar voeden en versterken.
Lijnzaad bevat aanzienlijk meer mangaan, koper en kalium. Chiazaad bevat iets minder calorieën en meer vezels. Het bevat ook 1,5 tot twee keer meer van de botversterkende mineralen calcium en fosfor en iets meer ijzer. Kortom: Beide zaden zijn erg voedzaam.
Zaden en pitten staan – bij de noten – in de Schijf van Vijf en dragen daarom bij aan een gezond en meer duurzaam voedingspatroon. Zaden en pitten bevatten relatief veel eiwitten en onverzadigde vetzuren (de gezonde vetten), vezels, vitaminen (zoals vitamine B1 en E) en mineralen (zoals magnesium en ijzer).
De pittige smaak van sesamzaad past goed bij brood, maar ook bij muesli, koekjes en hartige taarten. In de Chinese, Japanse en Arabische keuken is sesamolie een belangrijke basis bij het koken.
Lekker én gezond
Behalve dat tahini plantaardig en zuivelvrij is, vind je ook ontzettend veel goede voedingsstoffen in deze sesampasta. Bijvoorbeeld mangaan, calcium, magnesium, ijzer, zink en selenium. Twee eetlepels bevatten maar liefst 5 gram eiwit en 3 gram vezel. Daarnaast is deze pasta laag in natrium.
Symptomen sesamzaadallergie
Sesamzaad kan een hele waaier aan reacties veroorzaken, van angioedeem, huidklachten, luchtwegklachten, maagdarmklachten tot anafylaxie. Sesamzaadallergie is een nare, heftige allergie. Het zaadje kleeft heel makkelijk ergens aan vast. Daardoor is het allergeen lastig te vermijden.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Gebruik in de keuken
Olie van geroosterd sesamzaad doet het goed in dressings, sauzen en roerbakgerechten. Daarnaast is sesamolie zeer geschikt om te gebruiken in salades. Bij het bereiden van warme gerechten is het advies de sesamolie pas op het laatst toe te voegen en niet te lang te verhitten.
Je wokt op een hoge temperatuur: je olie moet zuiver zijn en een hoog rookpunt (de temperatuur waarop je olie begint te roken of branden) hebben. Slaolie is hiervoor niet geschikt, maar zuivere olijfolie, arachideolie, maïsolie en zonnebloemolie wél. Wokken is een gezonde manier van koken.
Sesamzaadjes zitten vol met vitamines, mineralen, vezels en gezonde onverzadigde vetten. De zaadjes zijn onder andere erg rijk aan calcium, fosfor, magnesium en zink, allemaal mineralen die helpen je botten sterk te houden. Sesamzaden zijn bovendien een goede bron van plantaardige eiwitten.
Zout. Of het nu zee-, tafel-, of Himalayazout is, het kan niet over datum gaan. Wel moet je de smaakmaker en ontsmetter goed bewaren in een afsluitbare pot, maar dat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen.