De zoutoplossing kan zowel gedronken worden als gebruikt worden voor het stomen van het gezicht. Een sole kunt u maken door een pot of glas te vullen met 1/3 Himalayazout en dit aan te vullen met 2/3 water. Na flink schudden blijft een deel onopgelost op de bodem liggen.
Wordt toegepast bij keelklachten, bloedend tandvlees, slechte adem, beslagen tong, cariës en tandsteen. Verder kan het zout gebruikt worden om te stomen bij hoesten, keelpijn, keelontsteking en verkoudheid.
Het is bekend dat we moeten oppassen met het eten van te veel zout. Door de groei van bewerkte voedingsmiddelen en het ruime aanbod is het relatief simpel om over de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 6 gram heen te komen.
Waar moet ik mijn zoutlamp neerzetten? Volgens zoutlampexpert Tanna kun je de lamp het beste plaatsen op een plek waar je het grootste deel van je tijd doorbrengt, zodat je kunt profiteren van de ontspannende effecten.
Sole maak je door een oplossing te maken van 2/3 water en 1/3 Himalayazout of Keltisch Zeezout. In één liter water op kamertemperatuur is maximaal 360 gram zout op te lossen. Het advies is om dagelijks 2 theelepels Sole (in een glas water) te drinken. Een theelepel water is 5 ml.
Na Keltisch zeezout is Himalaya zout gezond te noemen. Hier zit net iets meer natrium in dan in Keltisch zeezout, maar bevat nog steeds meer mineralen dan normaal keukenzout. Keukenzout kunt u het beste laten staan. Dit type zout is het minst gezond voor u.
Himalayazout is een natuurzout en bevat heel wat mineralen, in tegenstelling tot tafelzout, wat geraffineerd is. Dat betekent dat vrijwel alle mineralen verwijderd zijn. Sterker nog: tafelzout onttrekt net natuurlijke mineralen uit je lichaam. Alleen al om die reden is himalayazout dus overduidelijk gezonder.
Je denkt misschien 'Hoe lang gaat mijn Himalaya zoutlamp mee? '. Zelfs in vochtige omstandigheden, als je je zoutlamp 24/7 aan houdt of in blije verpakking of een plastic zak wikkelt als hij uit is (dat wil zeggen wanneer je op vakantie gaat), zou hij tientallen jaren moeten meegaan.
Je kunt een echte zoutlamp herkennen doordat deze 'zweet' wanneer hij aanstaat en het licht gedempt en ongelijkmatig is. Daarnaast kun je kiezen tussen elektrische zoutlampen, een nachtlamp zoutlamp in de slaapkamer of een zoutsteen waxinelichthouder.
De Himalaya zoutlamp trekt vochtmoleculen uit de lucht aan en dit heeft een luchtzuiverende functie. De vochtmoleculen dragen namelijk vuil, stofdeeltjes, pollen, schimmels en evt. vervuilingen door tabaksrook mee. We raden je dan ook aan om je lamp af en toe met een zachte doek af te nemen.
De ene soort zout is niet gezonder dan de andere. De nadelige effecten op de gezondheid worden vooral veroorzaakt door het natrium, dat in zout zit. Keukenzout, zeezout, Himalayazout en Keltisch zout bestaan allemaal hoofdzakelijk uit natrium.
Van alle zoutsoorten op basis van natriumchloride, met of zonder jodium, is er geen één echt gezonder dan de ander. Dus ook niet Himalayazout, Keltisch zeezout of Koosjerzout. 'Deze bestaan voor het overgrote deel uit natriumchloride en zijn niet gezonder dan gewoon keukenzout', zegt Geleijnse.
Zout. Of het nu zee-, tafel-, of Himalayazout is, het kan niet over datum gaan. Wel moet je de smaakmaker en ontsmetter goed bewaren in een afsluitbare pot, maar dat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen.
Himalayazout komt uit de zoutmijnen van Pakistan en is roze van kleur. Nadat Himalayaozout is gewonnen ondergaat het verder geen bewerkingen meer. Hierdoor is het een van de puurste zoutsoorten ter wereld. Himalayazout heeft een milde en verfijnde smaak, dit komt door de verschillende mineralen in het zout.
Voeg het toe aan een warm bad en laat het Himalaya zout je huid voeden met mineralen en ontdoen van gifstoffen. Het roze zout bevordert de bloedcirculatie, waardoor de geïrriteerde huid wordt voorzien van meer zuurstof en voedingsstoffen.
Aan andere soorten zout, zoals Himalaya zout, wordt geen jodium toegevoegd. Dit is onbewerkt zout en komt rechtstreeks uit de zoutmijnen in Pakistan. Als je voor een ander zoutsoort kiest dan tafelzout zorg er dan voor dat je wel voldoende jodium binnen krijgt.
Honden en vooral katten zijn erg nieuwsgierig van aard. Het is dan ook een groot risico dat ze aan de zoutlamp gaan likken. Het lijkt onschuldig, maar dat is het helaas niet. Het likken van de lamp kan zorgen voor een zoutvergiftiging, waardoor het diertje zelfs kan overlijden.
Knijp zoveel mogelijk water uit en veeg het oppervlak van de lamp voorzichtig schoon om stof of vuil te verwijderen. Kies hiervoor een pluisvrije doek, zodat je geen stukjes achterlaat op het ruwe oppervlak van het zout. Bij hardnekkige vlekken kunt u het zout met een schuursponsje scrubben.
Zoutlampen zijn van naturen hygroscopisch, dat wil zeggen dat zij het vocht uit de lucht opnemen. Bij zeer hoge kamervochtigheid komt dit fenomeen voor. Wat je er aan kan doen is simpel. Het water krijg je eruit als het kan verdampen, daarom steek de kaars of de gloeilamp aan.
Zowel het zoutlamp nachtlampje maan als de grote maanlamp kun je de hele nacht laten branden. Wens je gebruik te kunnen maken van de werking van het zoutkristal t.b.v. het reinigen van de lucht. Dan is het beter om voor de grote maanlamp te gaan.
Schoonmaken van de zoutsteen
Het schoonmaken van de steen is ook erg makkelijk! Zodra je er mee klaar ben heb je een ingedampte laag op je steen liggen. Deze kan je met een spatel even schoon krabben en de keer erop dat de steen op temperatuur is even met je bbq borstel schoonvegen.
Zoutstenen creëren een oase van rust op de plek waar ze geplaatst worden. Het is namelijk zeer geschikt in slaapkamers om een goede nachtrust te verzorgen en daarnaast zuivert het de lucht van positieve ionen. Het is ook een reinigend materiaal, waardoor huidaandoeningen verminderd worden, zoals eczeem.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Een vermindering van 4,5 gram zout (1,8 gram natrium per dag), verlaagt de bovendruk met 2 mmHg. Dit positieve effect is ongeveer 2,5 keer groter bij mensen met een verhoogde bloeddruk.
Voor je gezondheid zijn zoutsoorten als Himalayazout of Keltisch zeezout niet beter of slechter dan gewoon keukenzout. Deze zoutsoorten bevatten soms wat mineralen, maar in zulke kleine hoeveelheden dat het weinig met je gezondheid doet. Het is zeker geen reden om meer zout te gaan eten.