Om terug te verwijzen naar een eerdergenoemde zaak of persoon, of naar een vorige zin, is het aan te bevelen om zo veel mogelijk daardoor of erdoor te gebruiken. Dat doet u ook als u spontaan spreekt. Terugverwijzen met hierdoor is niet fout, maar is nogal nadrukkelijk en formeel.
hierdoor = hierdoor bijwoordUitspraak: [`hirdor] door datgene wat net is genoemd, door datgene waar je naar wijst Voorbeelden: `Het is slecht weer, hierdoor gaat het openluchtconcert niet door.
Mag je een zin nou wel of niet beginnen met 'hierbij'? Het antwoord is helder. Het mag!
Hierbij en hiermee zijn correct. Hierbij is de gebruikelijkste variant.
Daarom geeft een reden aan; daardoor wijst op een oorzaak. In de praktijk echter wordt daarom voor zowel redenen als oorzaken gebruikt.
daardoor bijwoord Uitspraak: [dar'dor] 1) door dat wat je noemt of dat waar je naar wijst Voorbeeld: `Zie je de tunnel? Je moet daardoor en dan ben je er. ` 2) om die reden, vanwege die oorzaak Voorbeeld: `Ik was ziek, daardoor k...
In zinnen met omdat staat het werkwoord achteraan: – Jij doet een jas aan, omdat de winter koud is. In zinnen met daarom komt er na daarom een inversie/omdraaiing: De winter is koud, daarom doe jij een jas aan.
hiermee = hiermee bijwoordUitspraak: [`hirme] met dat wat je net noemde, met dat waar je naar wijst Voorbeelden: `hiermee open ik de vergadering. `, `Pak die pan. hiermee kun je de eieren bakken.
Begin simpelweg met typen en maak je verhaal. De eerste zin hoeft niet de zin te zijn die je als eerste typt. Denk er pas over na als je de basistekst klaar hebt. Waarschijnlijk bedenk je de eerste zin dan ook veel sneller, omdat je al weet waar je tekst over gaat.
We schrijven hierbij aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is. Dat is het geval als u de combinatie kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel en een naamwoord. In andere gevallen schrijven we hier bij in twee woorden.
Voegwoorden aan het begin van de zin
Zinnen die beginnen met voegwoorden als 'en' of 'maar' of 'want' of 'omdat'. Voegwoorden zijn woorden die deelzinnen met elkaar verbinden. Volgens een ongeschreven regel mogen zinnen niet met een voegwoord beginnen.
De betekenis van bij deze(n) is 'hierbij, door deze brief, bij dit stuk, bij deze gelegenheid, bij deze woorden'. Bij dezen / bij deze bevestig ik mijn deelname aan het project. Dat is bij dezen / bij deze geregeld.
Om terug te verwijzen naar een eerdergenoemde zaak of persoon, of naar een vorige zin, is het aan te bevelen om zo veel mogelijk daardoor of erdoor te gebruiken. Dat doet u ook als u spontaan spreekt. Terugverwijzen met hierdoor is niet fout, maar is nogal nadrukkelijk en formeel.
We schrijven hierdoor aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is. Dat is het geval als u de combinatie kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel en een naamwoord. In andere gevallen schrijven we hier door in twee woorden.
Daardoor en daarom komen beide voor bij oorzaken, en daarom ook bij een reden. Waardoor geeft een oorzaak aan. Let wel op het grammaticale verschil tussen daardoor en daarom enerzijds en waardoor anderzijds. Daardoor en daarom gebruik je in hoofdzinnen; met waardoor verbind je een hoofd- en een bijzin met elkaar.
Een gebruikelijke afsluiting van een informerende brief of email is hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd of hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Dit is een vrij formele slotzin en kan uitstekend gebruikt worden voor zakelijke brieven of zakelijke emails.
Als iemand je bedankt zeg je: “Graag gedaan.” Of: “Helemaal goed!” Ook “Niets te danken” kan, al ben ik het er niet helemaal mee eens, want ik vind juist dat er wél wat te danken valt. Als ik de pakketbezorger of mijn mondhygiënist of de boekhouder bedank, vind ik “Tot je dienst” een gepaste reactie.
Een correcte, zakelijke groet hoeft niet overdreven formeel te zijn. De meest gebruikelijke slotgroet is: Met vriendelijke groet(en). Te formeel is een slotgroet als: Hoogachtend, of Met hoogachting. Te informeel is een slotgroet als: Groetjes, of Hartelijks.
toestemmen = ermee instemmen, zeggen dat het mag vb: ze stemden allemaal toe in het voorstel Synoniemen: goedvinden toestaan toelaten veroorloven dulden gedogen permitteren tolereren Tegenstellingen: bestrijden tegengaan...
hiermede bijwoord Uitspraak: [hir'medə] met dat wat je net noemde, met dat waar je naar wijst ouderwets Voorbeelden: `Ik wens het bruidspaar veel geluk en hiermede besluit ik mijn toespraak.
Het onderschikkend voegwoord omdat verbindt een hoofdzin met een ondergeschikte bijzin van reden of oorzaak. De bijzin kan na, maar ook voor de hoofdzin staan. (1a) Rianne viert haar verjaardag later, omdat ze op vakantie is. (1b) Omdat ze op vakantie is, viert Rianne haar verjaardag later.
De voegwoorden want en omdat zijn erg verwant, maar zijn niet helemaal gelijk. Want is een nevenschikkend voegwoord: in de erop volgende zin staat de persoonsvorm vooraan. Omdat is een onderschikkend voegwoord: in de erop volgende bijzin staat de persoonsvorm achteraan. Ik open het raam, want het is hier veel te warm.
Het woord want luidt een hoofdzin in. Een hoofdzin is zelfstandig en kan daarom niet zomaar van plaats wisselen. Bij een zelfstandige mededeling gebruikt men bij voorkeur want.
Doordat en daardoor gebruik je als er sprake is van en gebeurtenis die voortvloeit uit een andere gebeurtenis. Er is dus een oorzakelijk verband. Ook wordt doordat en daardoor gebruikt bij een werkwoord dat een oorzaak aangeeft.