Op je gasfornuis kun je stoofschotels op een laag pitje zetten met een sudderplaatje. Kies daarvoor een kleine gaspit. Door op de pit een sudderplaatje te leggen en de pan daarop te zetten, wordt de hitte van de vlam beter verdeeld en wordt aanbakken of te snel garen voorkomen.
Sudderplaat, de metalen (emaille) plaatjes waarmee u een pan met eten wat beter kunt scheiden van de hitte van de gasvlam. Er zijn verschillende benamingen voor: sudderplaatje, warmteverdeler, warmhoudplaatje en vlamverdeler.
Een vlamverdeler zorgt ervoor dat de vlam gelijkmatig en goed verdeeld wordt.
Vlamverdelers & Inductieadapters koop je online bij Blokker.
Als je geen vlamverdeler gebruikt zal je regelmatig alle ingrediënten moeten roeren om aanbranden te voorkomen. De vlamverdeler is niets meer dan een ronde plaat van warmtegeleidend materiaal. Zorg ervoor dat deze groot genoeg is voor de grootste pan die je hebt, zo kan je hem altijd gebruiken.
Tajines van aardewerk kunnen vaak wel op vuur aangezien ze vuurvast zijn. De meeste tajines zijn niet geschikt voor inductie kookplaten. Echter hebben wij wel een inductie adapter waardoor wel met een tajine op inductie kan worden gekookt.
Door de vlamplaat worden de rookgassen 'afgeremd' zodat de rookgassen niet rechtstreeks of te gemakkelijk de schoorsteen in gaan hetgeen ten koste van de warmte en het rendement van de kachel zou gaan. Door de toepassing van een vlamplaat blijft de warmte langer in de kachel.
Deze vlamverdeler kan worden geplaatst op gas, inductie-, keramische en elektrische warmtebronnen.
Een vlamkeerplaat, soms ook remplaat genoemd, wordt ingezet om het verbrandingsproces te verbeteren. Deze plaat zorgt ervoor dat de rookgassen niet rechtstreeks in de schouw terecht komen zodat er een betere warmteoverdracht kan plaats vinden.
Wat kost een gaskookplaat? Koken op gas wordt gezien als de klassieke wijze van koken. In aanschafprijs is een gaskookplaat het goedkoopste. Voor de goedkoopste gaskookplaat betaal je gemiddeld € 125,-.
Vermiculiet is een mineraal dat, bij snelle verhitting tot boven de 800⁰C, expandeert, waardoor goede isolerende eigenschappen ontstaan. Vermiculiet is verkrijgbaar bij uw haardenspeciaalzaak als plaatmateriaal of in korrels (zie foto).
Vermiculiet is in verschillende diktes verkrijgbaar en is eenvoudig met een handzaag of decopeerzaag op maat te zagen. Leg de plaat bij het zagen wel vlak, want anders kan het makkelijk afbreken.
Zaag vermiculiet op een vlakke ondergrond, dus op een werktafel of iets dergelijks. Zaag gewoon rechtstandig door de plaat op de vlakke ondergrond, zo voorkomt u breken door spanning bij het kantelen aan het einde. Zaag het vermiculiet met een handzaag op maat, of bestel de benodigde maten eenvoudig in onze webwinkel.
Je kunt niet sudderen op inductie
Dit is bij inductiekoken niet anders: de bodem van de pan warmt op en daardoor wamt het voedsel in de pan op. Het voedsel in de pan 'weet' niet welke warmtebron de pan verwarmt, er is geen verschil in hoe het gaart.
Stoven is een kooktechniek waarbij je het vlees kort aanbakt en vervolgens langzaam laat verder garen door het onder te zetten in vocht. De temperatuur van de bereiding komt bij voorkeur niet boven de 80 °C. Stoven wordt vooral gebruikt voor stukken vlees met veel bindweefsel (bvb. een schenkel of varkenswangen).
Pannen hebben dus een magnetische bodem nodig als u ze op een inductiekookplaat wilt gebruiken. Dit omdat inductie de pannen verwarmt met behulp van magneten. Heeft een pan geen magnetische bodem? Dan wordt deze ook niet warm.
Dit probleem kan meestal worden opgelost door de schoorsteen hoger te maken. In extreme gevallen moet er een afzuigventilator worden geïnstalleerd. Met een trekregelaar kan de trek van de schoorsteen worden gestabiliseerd. Bij hoge temperaturen levert de schoorsteen een sterke trek.
Verder is het belangrijk om te weten dat je niet alles mag stoken in je houtkachel of vuurkorf. Zo is het wettelijk verboden om snoeihout, afval, bewerkt hout en geïmpregneerd hout te verbranden. Stook daarom alleen onbehandeld (schoon) hout zonder impregneermiddel, lijm, beits of verf.
Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.
Tips voor een nieuwe tajine
Voordat een nieuwe tajine kan worden gebruikt is het verstandig om de tajine voor te behandelen, anders bestaat de kans dat hij breekt tijdens het bereiden van je eerste gerecht. Week de tajine eerst drie dagen in koud water en bak hem vervolgens af in een hete oven.
Men kan ook voor de fornuis-optie gaan met een stoofpan of een tajine - volgens kenners haalt dit het niet bij een echte onvervalste sudderlap, botten-bouillon of sperziebonen-in-boter op een petroleumstel, maar een stukje veiliger is het wel!
Koken met een tajine is gezond. Het voedsel wordt namelijk in zijn eigen kookvocht klaargestoomd. In de tajine wordt eten langzaam en gelijkmatig bereidt en is daar ideaal voor slow cooking. Je kunt er heerlijke vegetarische gerechten met veel groenten in maken.
Perliet v.s. vermiculiet
Er zijn een paar verschillen tussen de twee. Eenvoudig gezegd houdt vermiculiet meer water vast en heeft het een iets hogere PH dan perliet. Voor de meeste planten zal perliet de beste optie zijn, maar voor waterminnende planten zoals alocasia is vermiculiet beter.
Waarom vermiculiet? Vermiculiet werkt als een soort buffer.Het kan gemakkelijk water en dus ook voedingsstoffen opnemen. Hierdoor blijft er ook genoeg ruimte voor lucht in het mengsel.
Vermiculiet is lichter dan piepschuim, heel licht dus! Daarom wordt het veel gebruikt om grondmengsels luchtiger te maken. Omdat de korrel licht doorlaat, is het ook goed te gebruiken voor het bedekken van zaden.