Hierbij knijp je met je duim en wijsvinger in het mes, waarbij je je wijsvinger ontspant terwijl je met je andere drie vingers het handvat vasthoudt.” Het mes kan erg scherp zijn, dus gebruik je vrije hand om het ingrediënt op zijn plaats te houden, waarbij je je vingertopjes krult en het mes nooit hoger optilt dan je ...
Een hakbijl, ook wel hakmes genoemd, is zeer geschikt voor het hakken van botten en gewrichten zoals spareribs en kippenbouten. Ook kan harde groente gemakkelijk met dit mes fijngehakt worden. Het lemmet van een hakmes is over het algemeen rechthoekig en dikker dan een klassiek keukenmes, maar vaak minder scherp.
Vleesmes: voor het snijden van gebraden of rauw vlees zonder botten. Een vleesmes wordt ook wel een trancheermes genoemd. Dit komt van het woord trancheren, wat aansnijden betekend. Je gebruikt het vleesmes dus voor het 'aansnijden' van vlees.
Met het koksmes kunt u onder andere vlees en groente snijden, maar ook kruiden fijnsnijden of bijvoorbeeld een knoflook pellen door met de zijkant van het lemmet de knoflook te pletten. De meest gebruikte snijtechniek bij een koksmes is de manier waarop de punt van het koksmes op de snijplank blijft liggen.
Maar over de verschillen tussen een koksmes en Santoku mes zijn de meeste vragen. Het grootste zichtbare verschil tussen beide messen is de vorm van het lemmet. Bij een santoku mes loopt het lemmet schuif af vanuit de rug naar de snede, terwijl bij een regulier koksmes het lemmet in een spitse punt loopt.
Professionele koks hebben meestal de voorkeur voor een iets langer lemmet. Meestal tussen de 20 cm en 25 cm lang. Thuis koks hebben vaak de voorkeur voor een lemmet van circa 16 cm lang. Wij raden meestal aan om te beginnen met een wat kleiner mes, zo kan je makkelijk toewerken naar een groter mes.
Plaats nooit je wijsvinger bovenop het lemmet tijdens het snijden. Je zult vrij snel merken dat het krampachtig werkt en je erdoor vermoeid raakt. Bovendien is er een kans dat je vinger er tijdens het snijden van af schiet en onder het mes terecht komt.
' Het grootste verschil zit hem in de vorm van het lemmet. Waar het lemmet van een koksmes in een spitse punt uitkomt zie je bij de santoku dat die schuin afloopt vanuit de rug naar de snede. Daardoor vragen beide messen om andere snijtechnieken. Maar in feite snij je met beide type messen dezelfde ingrediënten.
Pak het mes zó vast, dat je duim op het lemmet komt en alle andere vingers het heft omsluiten. Je wijsvinger komt hierbij vaak ook tegen het lemmet. Zo heb je veel controle over het mes. Als het goed is kan het mes niet uit je hand glijden en kan het niet plotseling wegdraaien, je duim houdt immers het blad recht.
Opvallend is dat de duurdere messen vaak wel beter zijn dan de goedkopere. In de top 5 is er niet een onder de 90 euro. Onderaan de lijst bungelt Hema met een mes van 5 euro dat een 5,2 haalt. Het koksmes van Herman den Blijker (16 euro) is nog minder goed dan dat van Xenos (5 euro).
Meestal zie je een volledige krop of een halve krop. De krop zorgt voor goede balans van het mes en beschermt je hand zodat deze niet over het lemmet glijdt. Bij een volledige krop heeft de hiel van het lemmet een verdikking. Deze is niet scherp en je kunt hier niet mee snijden.
Koksmes. Het koksmes is het belangrijkste mes in de keuken omdat je het bijna overal voor kan gebruiken. Of het nu gaat om het snijden van groenten, vlees, vis of kruiden met een koksmes is het geen probleem. Deze messen zijn wat groter waardoor ze prima in de hand liggen en hebben een groot lemmet.
Voor een mes is een houten snijplank het beste materiaal. Houten snijplanken zijn minder schurend en de kans op ongelukken is ook kleiner, doordat houten snijplanken minder glad zijn dan plastic of stenen snijplanken.
Met een steakmes snijd je door die heerlijke biefstuk als was het boter, maar je kunt er ook nog heel wat andere dingen mee doen in de keuken. Voor sommige dingen, zoals groenten in blokjes snijden, is het handig om gewoon een scherp koksmes te gebruiken, maar de tandjes van een steakmes komen soms goed van pas!
Universeel mes
Je kunt 'm inzetten voor zowel het snijden van groenten of fruit, als voor het schoonmaken van vlees of vis. Het is dus een vlijmscherpe alleskunner.
Snij nooit een ui met een gegolfd mes, er komen dan veel sappen vrij waarvan je kan gaan tranen. Ook de kip snij je niet met het universeelmes. Een relatief klein met met een spits en smal lemmet. Het officies is ideaal voor het ontvellen van een ui, snijden en garneren van fruit.
Je kunt het beste een klein groentemes met een sterk lemmet gebruiken voor het snijden van knoflook en ui. Een groentemes met een relatief groot lemmet gebruik je voor het in stukjes snijden van een aubergine of een courgette. Je dagelijkse portie fruit snijd en schil je het beste met een gewoon groentemes.
Heft (handvat). Hier wordt het mes mee vastgehouden. Het heft kan van veel verschillende materialen zijn gemaakt: hout, metaal, ossehoorn, bot, kunststof, etc.. Het heft moet goed in de hand liggen en zorgen voor stabiliteit tijdens het snijden.
B: Lemmet. Het is het belangrijkste onderdeel van het mes, het lemmet wordt meestal van een legering van ijzer met een aantal andere materialen gemaakt. Het lemmet loopt van de "punt" van het mes tot aan de "hiel".
Paring of schilmes is een uiterst veelzijdig keukengereedschap. Het heeft een klein, scherp lemmet waardoor het ideaal is voor schillen, snijden en ander nauwkeurig snijwerk.
Een nadeel is dat de keramische messen niet tot nauwelijks goed bij te slijpen zijn. Tussendoor aanzetten op een aanzetstaal of slijpstaaf is ook niet mogelijk. De diamantslijper deed ons hart ook niet echt sneller kloppen. Het grootste bezwaar is echter de chipping die optreedt bij gebruik.
De Shun messen staan bekend als één van de beste merken in Japan, en deze specifieke modellen combineren zowel stijl met functionaliteit, dus met dit mes zit u zeker goed. Met een licht en duurzaam Pakkahouten handvat, is dit mes perfect voor het snijden van groenten of andere voedingsmiddelen.