De gaskraan zit in je keuken bij je gasaansluiting. Draai de kraan haaks op de leiding. Dan zit hij dicht.
Om te beginnen, zul je eerst de hoofdgaskraan moeten sluiten en dan de gaskraan moeten verwijderen. Hiervoor heb je twee steeksleutels nodig. Een steeksleutel gebruik je om de zitting vast te houden, met de andere draai je de gaskraan los. Je houdt nu enkel een gasbuis die uit de muur komt over, met een zitting.
Bevindt de leiding zich in een muur of is hij makkelijk te vinden en hoe lang duurt het afdoppen. De Zoofy loodgieter kosten voor waterleiding afdoppen beginnen bij €65,- per uur. Dit is zonder voorrijkosten en met de verzekering dat de klus gedaan wordt door een echte vakman.
De hoofdgaskraan zit bij de gasmeter in de meterkast. Het kan een gele knop, een hendel of een draaiwiel zijn.
je sluit de gaskraan aan de achterkant. Vervolgens draai je heel even de gaskraan van het fornuis open zodat het overgebleven gas kan ontsnappen. Dan koppel je los bij de gaskraan.
Als u definitief van het gas af wilt, moet u de gasaansluiting laten verwijderen. Als u uw gasaansluiting tijdelijk stopzet of definitief wilt laten verwijderen dan betaalt u geen netwerkkosten meer. Een aansluiting verwijderen vraagt u aan op mijnaansluiting.nl.
De gaskraan vind je in de keuken bij de gasaansluiting. 2. Breng meerdere lagen gastape aan rondom het uiteinde van de gasaansluiting van je kooktoestel, op de schroefdraad. Doe dat met de schroefdraad en met de klok mee, om te voorkomen dat er straks gas kan weglekken.
Stap 1: draai de gaskraan dicht
De gaskraan zit in je keuken bij je gasaansluiting. Draai de kraan haaks op de leiding. Dan zit hij dicht.
Zo controleert u de hoofdkraan
U vindt de hoofdkraan vóór de watermeter. Dus aan de kant waar de waterleiding uw huis binnenkomt. Het pijltje op de watermeter geeft de stroomrichting van het water aan. Draai de rode knop rechtsom (met de klok mee) dicht.
De andere knop met de cijfers is om hoger en lager te zetten. Kijk wel of de gaskraan open staat[grijze knop]maar dit merk je vanzelf als de waakvlam niet aangaat,dan moet je de gaskraan indrukken en een slag naar links of rechts geven.
Met een afgesloten gasleiding kun je geen energie meer afnemen, maar blijven de meters en je aansluiting wel zitten. Afsluiten is goedkoper dan verwijderen van de gasaansluiting, maar is geen definitieve oplossing. Daardoor brengt het op een later moment opnieuw kosten met zich mee.
De loodgieter zal de gasleidingen controleren op een gaslek en een reparatie uitvoeren. In ernstige gevallen kan de loodgieter ook bepalen dat er andere maatregelen nodig zijn. Draai nooit zomaar de gaskraan weer open, maar altijd na toestemming van de loodgieter, nadat de reparatie is uitgevoerd.
De messing knelkoppeling is in ieder geval altijd een betrouwbare oplossing voor gas- en waterleidingen en verkrijgbaar in diverse maten.
De afsluitkraan of stopkraan zit tussen de hoofdkraan en de buitenkraan. Bij ieder huis zit hij op een andere plek: in de garage, in de meterkast, in de kelder of kruipruimte zijn veelvoorkomende plekken. Anders dicht in de buurt van de buitenkraan.
Uw hoofdkraan zit in de waterleiding die van buiten uw huis binnenkomt, meestal vlak voor uw watermeter. U vindt uw watermeter in de meterput bij de voor- of achterdeur, in de meterkast of in de kelder.
Bij een appartement bevindt de hoofdkraan zich vaak in de keuken, daar waar dit bij reguliere woningen vaak de meterkast is. U herkent de hoofdkraan aan de watermeter die zich vaak rond de hoofdkraan bevindt. In de meeste gevallen is de hoofdkraan voorzien van een blauwe hendel.
Gaslucht herkennen is gelukkig relatief eenvoudig. Dat begint bij het gehoor, want ontsnappend gas maakt een sissend geluid. Bovendien heeft gas een heel kenmerkende, penetrante geur. Dat is bewust: gas is van zichzelf geurloos en kleurloos, dus als je het ruikt weet je meteen dat er een gaslek is.
Ruikt u gaslucht, hebt u geen elektriciteit of gas meer of hebt u een meterstoring? Bel dan het Nationaal Storingsnummer 0800-9009. Dit nummer is gratis en dag en nacht bereikbaar. Uw melding komt terecht bij uw netbeheerder voor gas en elektriciteit.
Russisch Gazprom stopt gaslevering aan Nederland
Het gaat om een contract voor de levering van gas vanaf 31 mei tot 1 oktober. Dit contract is goed voor ongeveer 2 miljard kuub gas, dat dus niet zal worden geleverd. Dit komt neer op ongeveer 5 procent van wat er jaarlijks aan gas in Nederland wordt verbruikt.
Tussen de aansluiting van de gaskookplaat en het metalen koppelstukje moet u teflon tape (ook wel gastape genoemd) gebruiken. Tussen de kraan van de gasslang en de verloop hoeft u geen gastape te gebruiken. Dit deel wordt al afgedicht dankzij de rubberen ringetjes in de gasslang.
Reguliere gasslangen mogen maximaal 10 jaar gebruikt worden. Easyfiks heeft gewone gasslangen en hittebestendige gasslangen. Ook verkoopt Easyfiks gasslangen met een RVS mantel in diverse lengtes. Deze slang gaat levenslang mee, heeft het Gastec Qa keurmerk, is eenvoudig te reinigen en heeft 2 veiligheidslagen.
Indien u deze niet meer terug kan lezen, kunt u als vuistregel stellen dat dit vaak 1 keer in de 5 jaar vervangen dient te worden. Gasslangen gaan in principe 5 tot 10 jaar mee.
Buitenshuis: gemiddeld tussen de 20 tot 45 euro per meter. Binnenshuis: gemiddeld tussen de 25 tot 50 euro per meter. Let altijd op dat de prijs inclusief materiaal, plaatsing en keuring is.
Knelkoppelingen niet/nooit gebruiken op plaatsen waar je niet meer bij kunt (onder de vloer, in de muur gefreesd, etc.)