Op de dag van de geplande behandeling wordt 's morgens een afdruk gemaakt van uw kaak, waarna dit in kunststof wordt omgezet in uw bestaande prothese. Aan het einde van de dag wordt uw prothese weer teruggeplaatst. Na de rebasing zuigt de prothese weer beter vacuüm en blijft de prothese beter op zijn plaats zitten.
Bij een rebase wordt er aan de binnenzijde van de gebitsprothese, een “voering” geplaatst waardoor uw prothese weer goed aansluit op het tandvlees en niet meer los zit. Dit kan zowel voor de boven- als de onderkaak van een volledige prothese als bij een partiële prothese.
Het opvullen van een (gedeeltelijk) kunstgebit met nieuw (roze) kunsthars, ook wel omschreven als aanbrengen van een nieuwe voering. Hierdoor sluit het kunstgebit weer goed aan op de kaak (pasvorm) en kan ook ook de beethoogte hersteld worden.
Hoe lang duurt het om mijn prothese te laten rebasen? Mocht uw kunstgebit een nieuwe pasvorm (rebasing) nodig hebben dan heeft u bij ons uw kunstgebit dezelfde dag retour.
Wat kost het om mijn gebit op te laten vullen (rebasen)?
De basisverzekering vergoedt rebasingen voor 90% wanneer het om een volledige prothese gaat. De gemiddelde eigen bijdrage is €20 per kaak. Dit kan per verzekering verschillen.
Opvullen gedeeltelijke prothese of kunstgebit valt onder de aanvullende verzekering. Opvullen volledige prothese of kunstgebit wordt jaarlijks vergoed. Opvullen prothese of kunstgebit op implantaten mag eens in de twee jaar.
Eten met een kunstgebit
Vermijd de eerste paar dagen vooral het eten van hard, knapperig en plakkerig voedsel, zoals rauwe groenten, chips en vlees. Eet zacht voedsel welke makkelijk te kauwen is, zoals puree, gehakt en zacht fruit.
Mag ik het gebit ´s nachts inhouden? Om de kaken rust te geven, is het beter dat u het gebit 's nachts niet draagt. Vindt u het vervelend om met een lege mond te slapen, doe dan alleen het ondergebit uit. Als u het gebit niet uit wilt doen, laat het dan regelmatig nakijken door de tandarts.
U kunt nagenoeg weer alles met uw gebit doen zoals u dat vroeger deed met uw eigen gebit. U kunt dus weer praten, eten, bijten, lachen en zoenen. Zonder te hoeven nadenken.
Problemen met een kunstgebit of gebitsprothese kunnen bestaan uit het loszitten van het gebit, pijn en beperkingen bij het eten, maar bijvoorbeeld ook kokhalsneigingen.
Wanneer u reeds een volledig kunstgebit zoals een uitneembaar kunstgebit of klikgebit heeft mag u iedere 5 jaar een nieuw kunstgebit aanvragen bij uw zorgverzekering. Het vervangen hiervan wordt bijna volledig vergoed vanuit de basis zorgverzekering.
Hoe lang duurt het? De eerste afspraak omvat het beslijpen van de tand of kies, het afdrukken en het maken van een tijdelijke kroon: 60 min. Voor een brug met hier 90 min voor ingepland worden. Het maken van een kroon of brug bij tandtechnisch laboratorium: 2 weken.
Verwijder restjes kleefpoeder of kleefpasta dagelijks van uw kunstgebit met behulp van een zachte borstel (aff.) en lauw water. Eventueel kunt u een speciaal schoonmaakmiddel voor protheses (aff.) gebruiken.
Door regelmatig te spoelen, blijft je mond schoon en dat bevordert het genezingsproces. Na enkele dagen genezen de wonden en verdwijnt de pijn. Drie dagen na de behandeling laat je 's nachts de gebitsprothese uit, zodat het tandvlees en de kaken tot rust komen.
Om kleefcrèmerestanten uit uw mond te verwijderen, poetst u uw gehemelte en tandvlees met een tandenborstel en warm water.
Wanneer een kunstgebit of prothese 's nachts uit is, kan men niet tandenknarsen of klemmen en komen tandvlees en kaak tot rust. Daarmee voorkomt u ook verdere slijtage aan het kaakgewricht en de prothese.
De beste plek om uw kunstgebit 's nachts te bewaren is in een opbergdoosje voor uw kunstgebit. Wanneer u de gebitsprothese in een glas water of op een soortgelijke plek zou bewaren, bevordert u de groei van schadelijke bacteriën.
Stukken afbijten kunt u met een kunstgebit beter niet doen. Snijd uw voedsel daarom in stukjes en kauw rustig en gelijkmatig met de kunstkiezen. Neem daarbij aan beide zijden een stukje voedsel in de mond. Neem er meer tijd voor dan dat u gewend bent.
NEE, een kunstgebit moet droog in een afgesloten bakje worden bewaard. In het water gaan vele bacteriën en schimmels zich aan de prothese hechten.
Een klikgebit biedt de ideale oplossing wanneer u niet in aanmerking komt voor een regulier kunstgebit, of als u niet (langer) de wens heeft een regulier kunstgebit te dragen. Sommige mensen vinden een kunstgebit niet comfortabel of ervaren het als pijnlijk. Een klikgebit biedt in deze gevallen de uitkomst.
Het krijt wat in tandpasta zit, bedoelt om eigen tanden en kiezen schoon te 'schuren', zorgen voor krasjes in het kunststof van het kunstgebit. En uiteraard (het klinkt vreemd maar in de praktijk gebeurt het echt!) mag het kunstgebit niét in de afwasmachine, in een bakje met puur chloor of in een pannetje kokend water!
Een klikgebit heeft veel voordelen ten opzichte van een standaard kunstgebit. Naast het ontbreken van het gehemelte zit een klikgebit een stuk vaster in de mond en geeft het meer en beter gevoel tijdens het eten, lachen en praten.
Wat te doen bij een groot aantal ontbrekende tanden en/of kiezen? Mochten er meerdere ontbrekende tanden en kiezen zijn, dan kunt u voor een complete gebitsprothese kiezen. Bij een complete gebitsprothese kiest u tussen een kunst- of klikgebit. In het geval van een klikgebit moet u implantaten laten plaatsen.
De nadelen zijn: • Het gebit zit los in je mond, waardoor het kan schuiven tijdens het eten en praten. Iets afbijten met de voortanden gaat vaak moeilijker of helemaal niet. Door het schuiven van het kunstgebit kunnen er drukplekjes in je mond ontstaan. Je kaken worden kleiner wanneer je langer een kunstgebit draagt..