Maak je verlangen kenbaar, praat met elkaar en houd contact. Soms voelt men in de midlife zich alleen in het gevoel / verlangen en leeft het idee dat het allemaal niet kan. Door samen te delen kom je er wellicht achter dat je samen met je partner meer kan verwezenlijken dan in eerste instantie lijkt.
Bij mannen duurt een midlife crisis ongeveer drie tot tien jaar en bij vrouwen wat korter: een tot vijf jaar. Het is natuurlijk lastig deze cijfers met zekerheid vast te stellen, maar de midlife crisis lijkt wel langer te duren bij mannen.
Symptomen midlife crisis man
Zo zijn mannen die in een midlife crisis zitten vaak emotioneel minder stabiel en willen ze grote veranderingen doorvoeren. Ook kijkt een man in een midlifecrisis terug op zijn leven en kan hij zich afvragen of hij zijn ambities wel heeft waargemaakt. Dit kan leiden tot onzekerheid.
De midlife crisis is een psychologisch verzamelbegrip voor de psychologische ontwikkelingsfase van mensen tussen de 35 en 50 jaar. Vaak wordt men op deze leeftijd geconfronteerd met zingevingsvraagstukken en wordt men daardoor uit balans gebracht. De term werd geïntroduceerd in 1965 door Elliott Jaques.
Een midlifecrisis gaat gepaard met veel onrust, onvrede en een drang om veranderingen door te voeren in werk, relatie en levensstijl. Dit zijn de meest voorkomende symptomen: Gevangen zitten in haar eigen leven en zich hier machteloos onder voelen. Neerslachtigheid en depressieve gevoelens komen vaak voor.
Deze factoren zijn onder andere: werk en carrière, huwelijk en (buiten)echtelijke relaties, het volwassen worden van de kinderen en fysieke veranderingen die gepaard gaan met het ouder worden. Iemand in een midlifecrisis pakt zijn of haar problemen niet aan maar ontvlucht ze door het huidige leven te verlaten.
50% van de gescheiden koppels heeft namelijk spijt van de break-up, zo meldt DailyMail! Uit onderzoek kwam naar voren dat 54% twijfelt of hij/zij de juiste beslissing heeft gemaakt en een groot deel daarvan realiseert zich dat hij/zij haar of zijn ex-partner mist en nog van diegene houdt.
In de overgang kan de relatie met je partner flink onder druk komen te staan. Hoe kan je daar het beste mee omgaan? Je krijgt als vrouw niet alleen te maken met allerlei lichamelijke ongemakken en veranderingen, je kunt ook nog eens last krijgen van stemmingswisselingen, negatieve gedachten en angsten.
Het is heel normaal om niet alleen over te willen blijven, maar zodra die angst jouw leven volledig beheerst, dan kan er sprake zijn van anuptafobie. Deze angststoornis komt vaak voort uit irrationele opvattingen over alleen blijven of gebeurtenissen in het verleden, die als traumatisch ervaren zijn.
Vooral niet wanneer die verandering het gevolg is van het verlies van de relatie met je man. Maar je kunt de midlife crisis van je echtgenoot alleen overleven door je te richten op wat je zelf in de hand hebt. Niet door je steeds bezig te houden met wat je zou kunnen doen om hem terug te krijgen.
"Wanneer mannen de 50 naderen, groeit de drang naar dat nieuwe, jongere model, naar de perfectie die ze altijd al wouden", klinkt het. Uit onderzoek blijkt dat 50-plussers een vrouw willen die hun kinderen nog zou kunnen baren. Vrouwen ervaren een gelijkaardig gevoel, maar veel minder prominent.
Midlife is de periode grofweg tussen 35 en 55 jaar waarin de meeste druk ontstaat in ons leven.
Waarom hou ik niet meer van mijn man of vrouw? Het 'ik hou van' van gevoel verdwijnt vaak door een verandering in een bepaald gedragspatroon. Het gedrag van je man of vrouw dat jij prettig vindt en welkom is, zorgt er in eerste instantie voor dat je van hem of haar gaat houden en hem of haar gaat vertrouwen.
In de eerste drie fasen zal de man de er aan ten grondslag liggende depressie met alle inzet en alle mogelijke middelen proberen te onderdrukken. Zolang hij daar succesvol in is, blijft hij in de replay fase. Dat is meestal de langste fase van de hele midlifecrisis en kan een aantal jaar duren.
Schommelt je oestrogeen, dan kan het zijn dat ook je serotonine mee schommelt. Het is dus helemaal niet ongewoon dat je tijdens je overgang prikkelbaar bent en sneller geïrriteerd raakt. Je hebt meer last van spanningen en kunt zelfs kwaad worden door zaken die je eerder van je af liet glijden.
Ook mannen gaan in de overgang! Penopauze is een afname van testosteron bij het ouder worden waardoor klachten ontstaan zoals bijvoorbeeld futloosheid, verminderd libido en erectieproblemen. Een te laag testosterongehalte kan een negatieve invloed hebben op uw levenskwaliteit.
De overgang begint vaak met een verandering in het menstruatiepatroon. De menstruaties komen korter na elkaar en worden vaak heviger; soms zijn er ook stolsels. Vervolgens wordt de pauze tussen de menstruaties steeds langer en uiteindelijk blijven ze helemaal weg.
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt. Vaak wordt geadviseerd om de eerste periode nadat je relatie voorbij is, je partner zo veel mogelijk met rust te laten.
Heb jij met je ex-partner besloten om weer samen te willen zijn? Het is zeker niet onmogelijk, want zolang je elkaar blijft respecteren, eerlijk tegen elkaar bent en goed blijft communiceren, kun je de band weer opbouwen en weer van elkaar houden.
1 op de 4 Nederlanders krijgt te maken met een midlifecrisis. Een verschijnsel dat optreedt tussen het 30ste en 60ste levensjaar. Iedereen ondergaat een midlife-fase, maar of het ook uitmondt in een crisis is voor iedereen anders.
Een vrouw boven de 40 is direct
Met hints proberen ze alles duidelijk te maken, in de hoop dat hun partner hen wel zal begrijpen. Ze hopen het conflict uit de weg te gaan, maar maken op die manier net meer brokken. Volgens Obed zijn vrouwen van boven de 40 directer. En zo ook duidelijker.
Nou, dat hangt van verschillende factoren af. Zo duurt het bij mannen gemiddeld 97 dagen voordat ze hun liefde durven uitdrukken en het L-woord uitspreken. Vrouwen doen hier gemiddeld net iets langer over, namelijk 149 dagen, zo blijkt uit een studie in de Journal of Personality and Social Psychology.