Vlees kun je het beste warmhouden door de oven op 60 – 70 graden te zetten. Wil je het gerecht langer dan 25 minuten warm houden in de oven? Dan kun je het gerecht het beste afdekken met aluminiumfolie of een deksel om te voorkomen dat het vlees uitdroogt.
Tegenwoordig bieden veel ovens een warmhoudfunctie. Dit is een ideale functie om jouw eten warm te houden na bereiding in de oven. Zo bieden de Miele ovens een automatische warmhoudfunctie. Na afloop van de bereidingstijd worden jouw gerechten automatisch 15 minuten lang warm gehouden.
Dit staat vermeld op bijvoorbeeld de thermometer (EN 13485). Bewaar levensmiddelen die warm bewaard moeten worden, altijd boven de 60 °C. Dit geldt bijvoorbeeld voor (onderdelen van) kant-en-klare maaltijden. In de hygiënecodes staat hoe u de temperatuur bij opslag en bewaren kunt controleren.
De ovenschotel zet je op hetzelfde aantal graden en even lang in de oven als normaal.De volgende dag warm je de ovenschotel op door deze 30 minuten in de oven te zetten op 140°C. Dek de ovenschotel na 10 minuten af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
Bereidingen zoals een aardappelpuree, rijst,gestoofde groenten, sauzen enz kan je een tijdje warm houden in een pot met gesloten deksel op een zeer zacht vuur, zodat er geen kans bestaat dat de bereiding aanbrandt. Je kan de potten ook in een voorverwarmde oven van 50°C plaatsen, of maak gebruik van een bain marie.
Eten warm houden met warmtebruggen of warmtelampen. Een andere optie is het warmhouden van eten op een warmtebrug. Een warmtebrug bestaat over het algemeen uit een plaat waarop eten gelegd kan worden met infraroodlampen erboven. Zo worden gerechten goed warm gehouden.
Koel de restjes zo snel mogelijk af en zet ze binnen het uur in de koelkast. Warme gerechten kan je snel afkoelen door de pan met restjes in een bak met koud water en ijs te plaatsen en regelmatig te roeren. Dek de restjes pas af nadat ze zijn afgekoeld.
Het afdekken dient vooral om te voorkomen dat de bovenlaag uitdroogt of zou aanbranden. In mijn recepten probeer ik zo goed mogelijk aan te geven waar en wanneer het afdekken van belang is.
Om een afgekoelde ovenschotel vanbinnen door en door te verwarmen en de bovenkant goudbruin te krijgen, bak je de ovenschotel circa 40 tot 45 minuten in de oven. Als de bovenkant te donker wordt, maar de binnenkant nog niet warm is, dek je de bovenkant af met aluminiumfolie.
200 graden boven- en onderwarmte = 180 graden hetelucht. What is this? Ook andersom kun je natuurlijk de temperatuur aanpassen. Van hetelucht naar een oven met boven- en onderwarmte verhoog je de temperatuur juist met 10 procent.
Gemiddeld. De meeste ovengerechten bereid je tussen de 180 en 200 graden. Dat is vaak de perfecte temperatuur om de binnenkant mooi gaar te krijgen en de buitenkant niet te doorbakken.
Doe de stamppot in een ovenschaal en dek deze af met aluminiumfolie. Plaats de schaal in de voorverwarmde oven en verwarm gedurende ongeveer 20-30 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid stamppot.
De warmhoudlade als alternatieve kookmethode
Door bijvoorbeeld vlees op een relatief lage temperatuur te bereiden, blijft het heerlijk mals. Ook voor het laten rijzen van deeg is de warmhoudlade ontzettend geschikt. Ook kun je de warmhoudlade gebruiken voor het smelten van chocolade.
Een warmhoudlade heeft vaak drie tot vier temperatuurstanden, variërend van 35 graden tot 75 tot 85 graden. De lage temperaturen zijn ideaal om servies voor te verwarmen of sauzen warm te houden. De hogere temperaturen kunnen ook gebruikt worden voor het bereiden van voedsel en slow cooking.
* Visschelpen en visschotels
=> Verwarm de oven op 180° op warmeluchtstand.Zet de schelpen en visgerechten 20 à 25 minuten in de oven.Oven op 180°, de schaaltjes max 10 minuten in de oven. * Hoofdschotels vis in saus en met groenten; 30 à 35 minuten.
Kleine tip: er zijn ook ovenschalen met deksels. Hierdoor kun je dat wat over is gemakkelijk bewaren of het recept al iets verder van te voren maken en bewaren in de ovenschaal.
- Groenten afgieten na het koken voordat je ze in de ovenschotel doet. Je kunt extra vocht uit de groenten halen door met een pollepel het vocht eruit te drukken. - Laat de saus langer inkoken. - Voordat je de ovenschotel aansnijdt kun je het gerecht even laten rusten.
Als je voedsel warm wil houden, is het een goed idee om het in te pakken met de reflecterende en dus glanzende kant van de aluminiumfolie aan de binnenkant. Wil je voedsel koud houden, dan is het beter dat de matte kant aan de binnenkant zit.
Bakpapier heeft namelijk een antikleeflaagje, waardoor het niet blijft plakken aan de ingrediënten. Aluminiumfolie heeft dat niet. Je kunt dit het beste gebruiken als je bijvoorbeeld groente grilt in de oven of als je een ovenschotel wil afdekken.
Wij raden aan om geen aluminiumfolie te gebruiken in een oven. U kunt speciaal papier om te bakken gebruiken.
Voedsel afdekken
Wanneer je eten nog warm is komt er veel damp vrij, dus als je het niet meteen afdekt of in een bakje doet dan droogt het eten uit.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Het Voedingscentrum adviseert om bederfelijk voedsel na 2 uur buiten de koelkast niet meer te eten. Er kunnen bij kamertemperatuur gifstoffen vrijkomen. Het opwarmen van het eten doodt ziekmakers, maar de gifstoffen blijven aanwezig.