Boven de grond staat alleen de paddenstoel, onder de grond bevindt zich het draadvormig lichaam: de zwamvlok. De zwamvlok gebruikt deze draden om te eten. Een zwamvlok heeft geen mond, maag of darmen. De vertering gebeurt niet in, maar buiten de de zwamvlok.
De steel van een champignon is perfect eetbaar, maar je snijdt er wel best een plakje van om harde, uitgedroogde stukjes in je maaltijd te voorkomen.
't Is simpel: paddenstoelen bak je kort en krachtig. Gebruik een scheutje olie of een klontje boter, of een combinatie van beide. Snijd grote paddenstoelen in stukken of plakken en bak nooit een grote hoeveelheid in één beurt. Geef ze voldoende ruimte in de bakpan.
Ze bezitten geen bladeren, stengels of wortels en doen daardoor niet aan bladgroenverrichting. Ondergronds vormen ze een groot dradennetwerk, bovengronds zie je een vruchtlichaam verschijnen – de eigenlijke paddenstoel. Paddenstoelen groeien voornamelijk op donkere, vochtige plekken of zelfs helemaal in het duister.
Het beste kun je sowieso een klein stukje van het steeltje van champignons afhalen. Niet omdat de onderkant ervan ongezond is, maar simpelweg omdat dit vaak een wat bittere smaak heeft. En dat kan je lekkere gerecht zomaar verpesten.
Doordat champignons voor een deel bestaan uit onoplosbare vezels, verteren ze moeilijk. Hierdoor kunnen ze voor verstopping zorgen. Dit kan een reden zijn om geen champignons meer te eten. Toch zijn ze erg lekker, maar dus ook gezond voor je darmen.
Champignons en andere paddenstoelen zoals shii-takes en enoki kun je het beste verhitten voordat je ze eet. We raden aan om ze niet rauw te eten omdat op rauwe paddenstoelen ziekmakende bacteriën kunnen zitten. Bovendien zit in rauwe paddenstoelen de gifstof agaritine. Door verhitten breekt die stof deels af.
Boven de grond staat alleen de paddenstoel, onder de grond bevindt zich het draadvormig lichaam: de zwamvlok. De zwamvlok gebruikt deze draden om te eten. Een zwamvlok heeft geen mond, maag of darmen. De vertering gebeurt niet in, maar buiten de de zwamvlok.
Een champignon is een soort paddenstoel. Een van de ruim 3.000 verschillende soorten paddenstoelen die in Europa voorkomen om precies te zijn. Van die duizenden zijn er ongeveer 50 eetbaar. Naast de witte champignon zijn dat bijvoorbeeld de kastanjechampignon, cantharel, beukenzwam en shiitakes.
HOE LANG LEEFT EEN PADDENSTOEL ??? Sommige slechts een paar uren of dagen (bv.inktzwammen, stinkzwammen), anderen kleven jaren aan een boom (zoals elfenbankjes).
Deze stengels zijn notoir houtachtig en moeilijk te kauwen. Voor een aangenaam culinair avontuur is het het beste om de shiitake stengels te verwijderen voor het koken. Maar gooi ze niet weg! Je kunt ze in de vriezer doen en bewaren om een heerlijke paddenstoelenbouillon te maken!
Als je ze moet afspoelen, doe dat dan snel onder stromend water en dep ze meteen droog . Snijd vervolgens de uiteinden van de steel eraf als ze taai zijn. Als je champignons hun beste tijd gehad hebben, pel ze dan. Halveer, kwarteer of snijd de champignons, als je dat wilt.
Zowel in Nederland als in Vlaanderen is wildplukken officieel verboden. Het Nederlandse Staatsbosbeheer staat het plukken van paddenstoelen op kleine schaal en voor eigen gebruik wel toe. Zij gedogen een hoeveelheid van 250 gram per persoon.
Gekweekte champignons kun je rauw eten. Een enkele keer een paar plakjes rauwe champignon op brood of door een salade kan geen kwaad. Maar doe dit liever niet in grote hoeveelheden. In champignons zit namelijk de natuurlijke gifstof agaritine.
Borstel de champignons schoon en snijd ze in dunne plakjes. Verhit de wok op middelhoog vuur, voeg de olie, gember en ui toe en roerbak gedurende een minuut, voeg vervolgens de champignons toe en roerbak verder gedurende 3 minuten.
De bekendste uit het rijtje: de champignon. Deze paddestoel bevat weinig tot geen calorieën, zouten en vetten. Wel bevatten ze een hoog gehalte aan eiwitten, vezels en water. Hierdoor hebben deze zwammen een slankmakend effect.
Ze raden aan om minstens 5 champignons per dag te eten om het risico op neurologische aandoeningen in de toekomst te verminderen. Champignons zijn rijk aan B-vitamines: riboflavine [B2], folaat [B9], thiamine [B1], pantotheenzuur [B5] en niacine [B3].
Kastanjechampignons bevatten veel minder vocht dan witte champignons en zullen minder slinken tijdens een bereiding. Daardoor zijn ze ook extra vullend en zorgen ze langer voor een verzadigd gevoel. Kastanjechampignons zijn bovendien erg voedzaam. Ze zijn rijk aan vezels, eiwitten, mineralen en vitamines.
Champignons bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Zo zijn ze rijk aan koper, wat in je lichaam onder andere belangrijk is voor het behoud van een goede conditie van bindweefsels, zoals de huid, bloedvaten en kraakbeen. Champignons zijn ook een bron van de B-vitamines riboflavine (vitamine B2) en niacine (vitamine B3).
Een steel is in de mycologie de stam of stengelachtige vorm onder de hoed van een paddenstoel. Zoals bijna alle weefsels van de paddenstoel, (de uitzondering is het hymenium), bestaat de steel uit steriele schimmeldraad (hyfe).
Vergeet niet de champignons schoon te maken
Champignons kun je echter beter niet afspoelen onder de kraan: ze hebben namelijk de neiging om zich vol te zuigen met water. Je kunt ze het beste voorzichtig schoonmaken met een champignonborstel, op die manier krijg je het beste, meest knapperige resultaat.
Terwijl de paddenstoelen in de pan opwarmen, laten ze hun sappen los en koken ze in hun eigen vloeistof, waardoor de smaak van de paddenstoelen wordt geconcentreerd. Tegen het einde van het koken (na ongeveer 5 tot 10 minuten ), als de paddenstoelen veel van hun vocht hebben losgelaten, kun je er wat boter doorheen roeren voor extra smaak als je dat wilt.