Ze vasten regelmatig, ze eten weinig vlees en bijna alle groenten, fruit, wijn en olijfolie komen uit eigen tuin. In de rest van Griekenland heeft kennelijk het moderne leefpatroon toegeslagen, dat gepaard gaat met afhaaleten en snel gekookte maaltijden.
Verse groentes, salades, fruit, brood en vis zijn belangrijke ingrediënten. Vlees bestaat vooral uit vers geslachte jonge dieren zoals zuiglam, geit, speenvarken of piepkuiken. Elke regio kent haar vlees- en visspecialiteiten. Grieken eten veel kaas, dat vooral gemaakt wordt van de melk van geit of schaap.
Eet voornamelijk plantaardig voedsel .
Inwoners van Griekenland consumeren negen (dat klopt, negen) porties fruit en groente per dag. Hoewel dat een duizelingwekkend aantal lijkt, als je een stuk fruit bij het ontbijt eet en een stuk fruit en groente bij zowel de lunch als het avondeten, zou je minstens vijf porties per dag consumeren.
als grieken uit eten gaan, is de lunch meestal laat, rond 2:00 of 3:00 's middags.het diner is meestal niet vroeger dan 9:00 's avonds. het is niet ongebruikelijk om om 11:00 's avonds naar een restaurant te gaan, vooral in de zomermaanden.
Ontbijten in Griekenland
Wanneer er wel wordt ontbeten, bestaat de maaltijd vaak uit een simpel broodje met een kopje koffie. Zowel de ijskoffie als het 'gewone' kopje koffie zijn beide populair. Bij het bestellen van een normaal kopje koffie, 'ellinikos kafes' in het Grieks, ontvang je een klein kopje.
Grieken houden van brood, marmelade, gebak, allerlei soorten kaas en gebakken producten voor het ontbijt. Als je het wegspoelt met sterke koffie of een glas melk, afhankelijk van de leeftijd, zijn ze klaar voor alles!
Griekse kost is uiteraard ideaal als het lekker warm weer is. Je kan er een Griekse avond van maken, en een aantal typische 'mezze' (hapjes) serveren en dan de barbecue aansteken voor enkele heerlijke vleesspiesjes en gegrilde vis. Wat retsina erbij, en de sirtaki dansen, en het Griekse feest is compleet!
Houd in Griekenland rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral in de hoofdstad Athene. Wees in Athene extra alert op het Omoniaplein en in smalle drukke straten in de wijk Monastiraki. Let ook op in het openbaar vervoer en op plekken waar veel mensen komen. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.
Grieken eten doorgaans 3 maaltijden per dag .
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes.
Γειά σας (yássas) en χαίρετε (chérete)
Gedurende de hele dag gebruiken Grieken ook het woord yássas of chérete. Dit betekent letterlijk 'hallo'. Yássas en chérete worden vaak opgevolgd door kaliméra, kalispéra, of ti kánete (hoe gaat het).
Lunch is de grootste maaltijd van de dag en wordt rond 14:00 uur geserveerd, altijd met salade en brood op tafel. Diner is restjes van de lunch of een lichte maaltijd met kaas, brood, olijven of fruit. Zo ben ik opgegroeid met eten met mijn tantes en vader in Griekenland en zo eten ze tot op de dag van vandaag.
Typische Griekse drankjes zijn de dranken Ouzo, Metaxa en Raki. Ouzo is een populaire anijsdrank dat bij voorkeur flink koud gedronken moet worden. Vaak wordt er een glaasje water bij geserveerd. Metaxa is een Griekse cognac dat in twee kwaliteitsvarianten verkrijgbaar is, 3.5 en 7 sterren.
Uitgebreid onderzoek naar het traditionele dieet van Griekenland (het dieet van vóór 1960) laat zien dat het voedingspatroon van de Grieken bestaat uit een hoge inname van fruit, groenten (vooral wilde planten), noten en granen, meestal in de vorm van zuurdesembrood in plaats van pasta; meer olijfolie en olijven; minder melk, maar meer ...
Bij een warme maaltijd wordt brood geserveerd, meestal witbrood. Naast witbrood, dat vaak met sesamzaad bestrooid is, kent Griekenland bruinbrood, zuurdesembrood en brood met zwarte olijven erdoorheen. Broden zijn meestal rond of ovaal van vorm.
Net als in Spanje en andere Zuid-Europese landen, doen veel Grieken een middagdutje (siësta). Winkels (en soms ook restaurants) zijn daardoor vaak gesloten van 14.00 tot 17.00 uur.
Ontbijt was een lichte maaltijd die meestal bestond uit brood of pap . Tijdens de lunch aten de Grieken vis, kaas, peulvruchten en fruit. En daarna hadden ze een GROOT diner! Bij zonsondergang vulden de Grieken hun tafels met allerlei soorten voedsel, groenten, vis, peulvruchten, kaas, brood, olijven en wijn.
Griekse lunches zijn traditioneel een lichte maaltijd die bestaat uit een zelfgemaakte groentestoofpot of ovenschotel . Het wordt geserveerd met vaste bijgerechten zoals kaas, brood, salade en, het allerbelangrijkste, wijn.
Grieken lunchen over het algemeen tussen 12:00 en 17:00 uur en dineren tussen 18:00 en 23:00 uur . Gemiddeld wordt de lunch rond 14:00 uur geserveerd en het diner rond 21:00 uur.
In Griekenland is het volgende illegaal: geen foto-ID bij je dragen , zoals een duidelijke kopie van je paspoort. wapens van welke aard dan ook bij je dragen (inclusief zakmessen en pepperspray). roken op openbare binnenlocaties.
Het sanitair in Griekenland is over het algemeen van goede kwaliteit. Het rioleringssysteem in Griekenland is er niet op gebouwd dat er toiletpapier in het toilet gegooid kan worden. Dit veroorzaakt verstoppingen.
Hoewel eten voor Grieken een erg belangrijke en sociale bezigheid is, vinden ze het ontbijt niet echt belangrijk. Er wordt dan ook vaak niet thuis ontbeten, maar onderweg iets genomen. Vaak wordt er dan gekozen voor een simpele maaltijd zoals een stuk toast of een witte boterham met jam.
Siesta onderdeel van het Griekse leven
Maar in dorpen en minder toeristische delen van het land staat het leven tussen 15.00 uur en 17.30 uur even stil. Vooral in de zomermaanden is de siesta een heilig onderdeel van het Griekse leven.