Ben je één pil vergeten in te nemen en had je deze minder dan 12 uur geleden moeten slikken?Dan hoef je je geen zorgen te maken. Neem, zodra je er aan denkt, alsnog je pil. Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen.
1 pil vergeten tussen de 2e en 21e pil
Neem de vergeten pil alsnog zo snel mogelijk in. Neem de volgende pil op het normale tijdstip en maak de strip af. Je bent dan tegen zwangerschap beschermd. Extra maatregelen, zoals de morning-afterpil of een condoom zijn niet nodig.
Als je 1 dag te laat gestart bent met een nieuwe pilstrip ben je niet beschermd tegen zwangerschap. Het enige wat je dan kan doen is: Gebruik naast de pil ook een condoom de volgende 7 dagen dat je seks hebt. Neem zo snel mogelijk de noodpil in als je de voorbije 5 dagen seks hebt gehad.
Een vergeten pil
Als je in de periode van minder dan zeven dagen na het moment waarop je de pil had moeten nemen, geslachtsgemeenschap hebt gehad, dan bestaat er kans op een zwangerschap. Je kunt dan andere maatregelen overwegen, zoals het nemen van de morning-afterpil.
Week 1 (1epil van de strip): bij ≥ 24 uur te laat starten: de laatst vergeten pil alsnog zo snel mogelijk innemen en een condoom gebruiken, totdat de pil 7 dagen aaneengesloten is ingenomen. Houd rekening met een zwangerschap als tijdens de voorgaande 5 dagen onbeschermde geslachtsgemeenschap heeft plaatsgevonden.
Minder dan 12 uur na je vaste tijd van slikken: neem de pil alsnog zo snel mogelijk in. Neem de volgende pil op de normale tijd en ga door met je pilstrip. Dan blijf je tegen zwangerschap beschermd. 12 uur of langer na je vaste tijd van slikken: dan ben je minder goed beschermd.
De hormonen zijn te kort in je lichaam. Je kunt dan zwanger raken. Als je de pil daarna 7 dagen goed slikt, is het weer veilig.
Voorvocht bevat een hele lage concentratie aan zaadcellen. De kans op zwangerschap is klein, maar het kan wel! Voorvocht is vocht dat uit de penis komt wanneer de man opgewonden is of seksueel gestimuleerd wordt. Voorvocht bevat een heel lage concentratie aan zaadcellen.
Begint u de pil te slikken op de eerste dag van de menstruatie, dan bent u meteen tegen zwangerschap beschermd. Als u op een andere dag begint, werkt de pil nog niet meteen. Dit duurt dan 7 dagen. In deze 7 dagen moet u dan een extra voorbehoedmiddel gebruiken, zoals een condoom.
De zogenaamde onttrekkingsbloedingen, geregeld door de hormonen in de pil, gaan vaak gewoon door, ook als je zwanger bent. Ook goed om te onthouden: je zou de symptomen van een zwangerschap, zoals een opgeblazen gevoel, kunnen verwarren met de klachten die horen bij de onttrekkingsbloeding in de stopweek.
Dit gebeurt meestal in de dunne darm, het stuk tussen de maag en de dikke darm. Sommige geneesmiddelen worden heel snel opgenomen, andere heel langzaam. Paracetamol wordt heel snel opgenomen, het begint na een kwartiertje al te werken. Maar er zijn ook geneesmiddelen die er uren over doen om opgenomen te worden.
Tot 72 uur na de onbeschermde seks
In de eerste 72 uren na onbeschermde seks gebruik je bij voorkeur een klassieke noodpil,. Hoe sneller je de noodpil neemt, hoe beter ze werkt. Als je meer dan 70 kg weegt of als je een BMI van meer dan 26 hebt, gebruik je best twee klassieke noodpillen.
Na elke pilstrip slik je gedurende één week geen pillen. Dit noemen we de stopweek. Let op, dit is niet bij elke pilsoort het geval. De menstruatie komt meestal na 2 tot 3 dagen na het innemen van de laatste anticonceptiepil op gang.
WAT MOET IK DOEN BIJ BRAKEN OF DIARREE Braken of waterdunne diarree kan de betrouwbaarheid van de pil in gevaar brengen. Wanneer u binnen drie uur na het innemen van de pil moet braken of last heeft van waterdunne diarree, neem dan enkele uren later een nieuwe pil in uit een reservestrip.
Zelf insemineren betekent zelf sperma inbrengen in de vagina zonder dat er sprake is van gemeenschap. Dit kan in de thuissituatie worden gedaan, omdat het zaad daarbij niet in de baarmoeder gebracht hoeft te worden. Hier treft u instructies aan hoe u dit het beste kunt uitvoeren.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Als hij zich te laat terugtrekt, komt er toch sperma in de vagina. Er kan ook voorvocht uit de penis komen voordat de man klaarkomt. Dit kun je niet tegenhouden. Zo kan de vrouw toch zwanger worden.
Een onderzoek uit 2016 onder 500 vrouwen die intra-uteriene inseminatie ondergingen, toonde aan dat er geen verschil was in zwangerschapspercentages tussen vrouwen die direct opstonden na het vrijen of 15 minuten met de benen omhoog lagen [1].
Zodra de eicel bevrucht is, vervolgt hij langzaam zijn weg naar de baarmoeder. Als het baarmoederslijmvlies voldoende dik is, kan de eicel innestelen. Sommige vrouwen krijgen als eerste symptoom wat bloedverlies, dit kan passen bij een innestelingsbloeding. Ook vermoeidheid kan een eerste signaal van zwangerschap zijn.
De innesteling is het moment dat een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt. Dit is het moment dat de zwangerschap echt begint. Meestal vindt de innesteling tussen de vijf à twaalf dagen na de eisprong plaats, met een gemiddelde van negen dagen bij een regelmatige cyclus.
Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen. Je kunt nu verder gaan met het normale schema. De werkzaamheid van je pil is niet verminderd. Kortom, je bent voldoende beschermd en loopt geen risico om zwanger te worden.
Of je risico loopt om zwanger te raken, hangt af van de week waarin je de pil vergeten bent en hoeveel pillen je bent vergeten. Als je hebt overgegeven of diarree hebt, is dat net als een pil vergeten.
Seks tijdens ongesteldheid en condoom
Wanneer je ongesteld bent en dus bloed verliest is het risico op infecties, hiv en andere soa's groter. Het is dus is verstandig om een condoom te gebruiken, zelfs als je normaal geen condoom gebruikt.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.