In 2021 steeg het woningtekort in Nederland tot 279.000.Dat zal naar verwachting verder oplopen tot 317.000 woningen in 2024 (bron: Nationale Woon- en Bouwagenda). Er zijn verschillende redenen voor dit tekort aan woningen: Bevolkingsgroei: er komen steeds meer mensen die een woning nodig hebben.
De woningnood in Nederland is nog hoger dan tot nu toe becijferd. Landelijk gezien is er een tekort van 390.000 woningen. Dit blijkt uit de nieuwe Atlas voor gemeenten 2022 die woensdag door bureau Atlas Research is gepresenteerd.
Dit jaar is er een tekort van 437.000 woningen, volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hoe wordt dat tekort dan berekend? In 2023 telt Nederland 8,270 miljoen huishoudens en 8,125 miljoen woningen.
De grootste tekorten zijn er in Groot-Amsterdam en Groot-Rijnmond. Er is geen enkele regio met een overschot aan woningen. Het kleinste tekort is er in Delfzijl en omgeving, namelijk 30 woningen. Dus als je daar bij wijze van spreken één flatgebouw neerzet, heb je het regionale woningtekort opgelost.
De belangrijkste oorzaak is het enorme tekort aan woningen. Meer over de oorzaken van de woningnood lees je hier. De woningmarkt is al decennialang overspannen. Daarnaast staat de hypotheekrente historisch laag, waardoor mensen heel goedkoop kunnen lenen.
Er is in Nederland een groot tekort aan woningen. Dit komt onder andere door de groeiende bevolking, lange bouwprocedures en beperkte bouwgrond. Voor veel mensen is het hierdoor lastig een woning te vinden die aansluit bij hun wensen en mogelijkheden.
In Nederland is een tekort aan 390.000 woningen. Dat komt neer op ongeveer 5 procent van het totaal aantal woningen, zo is te lezen in de Atlas voor gemeenten 2022. Van de grootste gemeenten is in Amstelveen en Amsterdam de nood het hoogst.
In Roemenië, maar ook in Slowakije, Hongarije, Litouwen en Polen zijn er heel weinig mensen die een huis huren. Verder is Nederland een van de meest stabiele landen in de zin dat er gemiddeld genomen weinig betalingsproblemen zijn met zowel energiecontracten als hypotheken.
Ook duurt het een aantal jaar voordat nieuw geplande woningen daadwerkelijk opgeleverd en bewoond kunnen worden. Het statistisch woningtekort zal daarom er nog op het huidige niveau blijven en vanaf 2027 in gestaag tempo af te nemen. Het statistisch woningtekort is een indicator voor de spanning op de woningmarkt.
Vooral mensen met een laag en middeninkomen. Maar ook studenten, dak- en thuislozen, en mensen die er ineens alleen voor komen te staan.
Op 1 januari 2022 stonden ruim 219 duizend verblijfsobjecten leeg. Daarmee was de totale leegstand 4,5 procent lager dan een jaar eerder (230 duizend objecten) en ook lager dan op 1 januari 2020 (222 duizend objecten). 40 procent van de leegstaande objecten op 1 januari 2022 stond een jaar eerder ook al leeg.
De 19e eeuw was de tijd van de industriële revolutie, die vooral na 1850 leidde tot een sterke bevolkingsgroei en verstedelijking. Veel mensen trokken van het platteland naar de steden, op zoek naar werk in de nieuwe industrie.De steden raakten overvol en er ontstond woningnood.
Het tekort aan huizen in ons land neemt in rap tempo toe. Onderzoeksbureau ABF komt op een tekort van 390.000 woningen voor dit jaar. Dat is een toename van 75.000 ten opzichte van 2022. Dat blijkt uit de jaarlijkse Primos-prognose, die ABF in opdracht van de overheid maakt.
Net als in andere landen, is er in België een groeiend tekort aan woningen. Woningtekort betekent dat er onvoldoende beschikbare woningen zijn om aan de vraag van de bevolking te voldoen.
Daarmee is dit type woning, bestaand uit een blok van minstens drie huizen aan elkaar, het meest voorkomend. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag op basis van cijfers over begin 2021. Landelijk is het percentage vrijstaande huizen 13 procent.
Provincie Utrecht - 390.000 mensen zoeken een woning in Nederland, de helft daarvan wil naar Amsterdam. Als het om woondruk gaat, scoren Utrecht en Amersfoort hoog. In beide steden zijn gemiddeld zo'n 140 kandidaten voor 100 woningen.
Het WoON is een driejaarlijkse enquête van het CBS en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het aantal respondenten varieerde van 47 duizend in 2021 tot 69 duizend in 2012.
Aanvraag van een urgentieverklaring
U vraagt een urgentieverklaring aan bij uw gemeente. In sommige gemeenten kunt u direct bij de woningcorporatie terecht. De gemeente of woningcorporatie beslist of u een voorrang krijgt. U gaat zelf op zoek naar een woning bij een woningcorporatie.
Het tekort aan woningen is in een jaar tijd fors gestegen. Er is in 2023 een tekort van 390.000 woningen.
In 2018 woonde 17,1 % van de bevolking van de EU 27 in een overbezette woning. Van alle lidstaten van de EU 27 was dit percentage in Roemenië het hoogst (46,3 %). In de EU 27 had 4,3 % van de bevolking in 2018 te maken met ernstige woningnood.
Net als Nederland kampt Duitsland met een groot tekort aan woningen, iets wat de regering wil oplossen. Doel is om ieder jaar 400.000 nieuwe woningen te bouwen, waarvan een kwart bestemd is voor sociale huur.
Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek. Deze opvang biedt ook zorg, begeleiding en praktische hulp.
5820 woningen bij 1 particulier
Van Herk (68 jaar) ging op zijn dertiende van school. Hij zocht naar vervallen huizen, sloot dealtjes met lokale aannemers en kocht panden op. Meer dan vijftig jaar later heeft Van Herk 5820 woningen en is hij de grootste particuliere woningeigenaar van het land.
Bijna negen op tien Nederlanders (86 procent) vindt dat er sprake is van een crisis op de woningmarkt. Zeven op de tien zeggen dat de standpunten van partijen over wonen (zeer) belangrijk zijn voor hun partijkeuze bij de komende verkiezingen. Sinds augustus 2023 is wonen zelfs het belangrijkste verkiezingsthema.
Om de woningnood op te lossen, zijn er 100.000 nieuwe woningen per jaar nodig. Er moet meer huisvesting bijkomen voor studenten, betaalbare woningen voor starters, meer sociale woningbouw en meer huizen voor de middeninkomens.