Het olympisch vuur wordt ontstoken onderaan de Marathontoren. De schaal wordt daarna omhoog getakeld en op de toren geplaatst. Elke dag moet een medewerker de trappen van de toren beklimmen om het vuur opnieuw aan te steken. De vlam brandend in de Marathontoren tijdens de Olympische Spelen van 1928.
Voor de moderne Olympische Spelen wordt het Olympisch vuur nog steeds in Olympia aangestoken. Vrouwelijke priesters, uitgebeeld door actrices, steken de fakkel aan door deze in een holle parabolische spiegel te plaatsen die de zonnestralen bundelt.
Hierna werd de brandende schaal naar boven getakeld. Het vuur is afkomstig uit Olympia – de plaats van de antieke Spelen in Griekenland – waar men een fakkel heeft ontstoken door tijdens een ceremonie het zonlicht met spiegels op de fakkel te concentreren.
De olympische vlam wordt geacht het hele evenement te blijven branden. Mocht het vuur toch uitgaan, dan kan de fakkel alleen opnieuw aangestoken worden met een reserve-vlam, die ook in Griekenland is aangestoken.
Met het uitstel van de Spelen van Tokio 2020 met één jaar, werd de Olympische vlam een jaar lang veilig bewaard in een vitrinekast in het Olympisch Museum in Tokio. Ze is enkele tijd geleden begonnen aan een rondreis door de prefectuur Iwate.
De Olympische Spelen werden in het oude Griekenland gehouden ter ere van de oppergod Zeus. Toen al werd er ter ere van de Oppergod een vuur aangestoken. Bij de Olympische Spelen van 1928 werd die traditie weer in ere hersteld. In het oude Griekenland werd het vuur als iets heiligs beschouwd.
Vanuit Olympia wordt de vlam door middel van een estafetteloop getransporteerd naar de stad waar de spelen zullen plaatsvinden, veelal door lopers, maar soms worden ook minder conventionele vervoermiddelen gebruikt. In 2000 werd de vlam zelfs onder water vervoerd door duikers.
Zo staan bowlen, squash en korfbal nog niet op het programma.
Officiële data: 17 mei-12 augustus 1928; de officiële openingsceremonie vond plaats op 28 juli 1928, de sluitingsceremonie op 12 augustus 1928. Aantal sportonderdelen: 109, waarvan 13 onderdelen 'kunst'.
Het Olympisch vuur is bedacht door de Nederlandse architect Jan Wils. Hij was verantwoordelijk voor de bouw van het Olympisch Stadion in Amsterdam, de plek waar in 1928 de Olympische Spelen werden gehouden.
Bijna iedereen kent het symbool van de Olympische Spelen, de vijf verstrengelde ringen. Deze ringen geven de verbondenheid van de 5 werelddelen aan (Afrika, Noord/Zuid Amerika, Azië, Oceanië, Europa). De kleuren staan ook voor: passie, vertrouwen, overwinning, ethiek en sportiviteit.
Olympische Spelen
In 1928 werd voor het eerst de olympische vlam ontstoken. De vlam werd aangestoken door een medewerker van het gasbedrijf. Het Olympisch Stadion tijdens de openingsceremonie.
Als de eerste moderne Spelen in 1896 in Athene worden gehouden, nemen er dertien landen aan deel vertegenwoordigd door in totaal 285 atleten.
Afgevallen sporten
Karate, honkbal en softbal zijn afgevallen als Olympische Sporten. Deze waren in Tokio 2021 nog wel Olympisch maar zijn voor Parijs in 2024 afgevallen.
Oorspronkelijk mochten aan het olympisch voetbaltoernooi, net als bij alle andere sporten, alleen amateurs deelnemen. In 1956 kwam daar de beperking bij dat spelers (met uitzondering van spelers uit Afrika en Azië) niet in de eindronde van het voorgaande wereldkampioenschap mochten zijn uitgekomen.
De eerste officiële Spelen worden in 776 voor Christus gehouden in de stad Olympia in Griekenland. Het doel van de Spelen is het vereren van de god Zeus. Daarom worden de eerste Olympische Spelen bij de tempel van Zeus gehouden.
T&C van toepassing. In Nederland krijgt een winnaar van een olympische gouden medaille een bedrag van 30.000 euro van het NOC*NSF. Zilver levert je 22.500 euro op. Een bronzen medaille is goed voor 15.000 euro.
Volgens Victor Hugo Criado Berbert, productiemanager van de Olympische medailles, bevat een gouden plak 6 gram puur goud. De resterende 494 gram bestaat uit zilver. Een gouden medaille met de huidige koers kost dus ongeveer €530.
Goud of toch zilver? De gouden medailles die gebruikt worden op de Olympische Spelen zijn niet van massief goud, maar er is wel echt goud in verwerkt. Voor andere wedstrijden zijn niet echt regels over de medailles. Soms zijn ze verguld en soms zijn ze goud gespoten.
Wedstrijdschema en locaties. Van 23 juli t/m 8 augustus 2021 vindt de 32ste editie van de Olympische Spelen plaats in Tokyo. Ongeveer 10.500 sporters uit 204 landen strijden in Japan in 33 takken van sport om 962 Olympische medailles.
Het olympisch vuur wordt ontstoken onderaan de Marathontoren. De schaal wordt daarna omhoog getakeld en op de toren geplaatst. Elke dag moet een medewerker de trappen van de toren beklimmen om het vuur opnieuw aan te steken. De vlam brandend in de Marathontoren tijdens de Olympische Spelen van 1928.
Tijdens de OS2020 worden er 33 verschillende sporten beoefend met 50 verschillende disciplines. Al deze sporten worden gehouden tijdens meer dan 339 wedstrijden.
De vijf ringen symboliseren de vijf werelddelen die in de Olympische Spelen samenkomen om sportief en vriendschappelijk de strijd aan te gaan. Die werelddelen zijn Azië, Oceanië, Europa, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika tezamen. De vijf Olympische ringen symboliseren de vijf werelddelen.