Tijdens de behandeling krijgt u oefeningen en advies zodat u dit na een tijdje zelfstandig kunt. Wanneer de behandeling eindigt, is het noodzakelijk om te blijven bewegen en oefenen.Bij ernstige artrose kan een operatie nodig zijn.In dat geval krijgt u een kunstheup of knustknie.
Bij artrose wordt je hele gewricht ziek. Het bot onder het kraakbeen verandert, er kunnen uitsteeksels gaan groeien. Er is een slijmvlieslaagje dat kan gaan ontsteken waardoor je gewricht dik en warm aanvoelt. En doordat bewegen moeilijk en pijnlijk wordt, gaan mensen vaak ook echt minder bewegen.
Als iemand af en toe pijnlijke en/of stijve gewrichten heeft, is er meestal niets om je zorgen over te maken. Je kunt heel oud worden met artrose, maar het kan wel heel pijnlijk zijn.
Artrose is niet te genezen, maar er zijn wel mogelijkheden om uw klachten te verminderen. Daarbij kunt u veel zelf doen. Artrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen (de glijdende laag van de gewrichten) in kwaliteit achteruit gaat en dunner en zachter wordt.
Artrose is niet te genezen, maar door een goede behandeling kunnen klachten als stijfheid en pijn verminderen. De slijtage is blijvend. Afhankelijk van de ernst van de aandoening en hoe erg uw klachten zijn, kiest de arts samen met u een geschikte behandelmethode.
Als pijn u belemmert bij het bewegen of slapen, kan pijnmedicatie worden voorgeschreven. Dit is meestal paracetamol. Als een gewricht ontstoken is, kan ook een ontstekingsremmer worden voorgeschreven. Eventueel kan een corticosteroïd injectie in het gewricht worden overwogen.
'Synerkine blijkt 3 heel belangrijke eigenschappen te hebben waar mensen met artrose baat bij hebben. Het kan ontstekingen remmen en kraakbeenschade en pijn verminderen. Uit het vroegere RA-onderzoek bleek de ontstekingsremmende werking al.
Bij beginnende artrose is vooral het bewegen van een gewricht pijnlijk. In een later stadium zijn gewrichten vaak stijver en ontstaat er ook pijn in rust. Artrose kan verschillende klachten geven, zoals: pijn, vooral tijdens beweging.
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Veel mensen met artrose hebben last van vermoeidheid. Dit kan ontstaan door een slechte nachtrust, maar ook als u goed slaapt 's nachts is het mogelijk vermoeidheid te ervaren. Het is niet bekend wat de precieze oorzaak van deze vermoeidheid is.
Artrose is een aandoening die langzaam toeneemt en niet vanzelf over gaat. Het is niet te genezen, maar het proces kan wel vertraagd worden. In de hand treedt artrose vaak op in het basisgewricht van de duim en de gewrichtjes in de vingers.
Artrose ontstaat vaak door veroudering, maar artrose kan ook op jonge leeftijd ontstaan (onder de 40 jaar). Mogelijke oorzaken voor artrose op jonge leeftijd zijn: heupdysplasie, de ziekte van Perthes of een slechte doorbloeding van de heupkop.
Artrose kàn jarenlang stabiel blijven of juist een zeer snel verloop hebben, maar wanneer de eerste symptomen zich eenmaal hebben geopenbaard, ontwikkelt de aandoening zich gewoonlijk langzaam. Veel mensen raken vroeger of later min of meer beperkt in hun bewegingsmogelijkheden.
Het is wetenschappelijk bewezen dat het weer en meer bepaald de luchtdruk een invloed heeft op artrose en andere chronische ontstekingen van gewrichten zoals reumatoïde artritis of fibromyalgie. Zonnige dagen in de buitenlucht doen je gewrichten goed. Warmte zorgt voor een betere doorbloeding van spieren en gewrichten.
Erfelijke factoren spelen een rol bij het ontstaan en verergeren van artrose. Artrose kan op elke leeftijd ontstaan maar komt vooral voor bij oudere mensen. Door langdurige zware belasting gaat de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten achteruit.
De oorzaken van artrose zijn nog grotendeels onbekend. Wel is bekend dat het gaat om een samenspel van factoren: Erfelijke aanleg: bij artrose kan erfelijke aanleg een rol spelen. Dan treedt het op jongere leeftijd op en in meer gewrichten.
Daarnaast wordt er aangeraden om gedurende de dag voldoende water te drinken. Deze basisrichtlijnen zijn al een goede weg om artrose te voorkomen/ verminderen.
Tekorten aan vitamine D kunnen heel snel in uw lichaam ontstaan. Onderzoek laat zien dat er een duidelijke relatie is tussen een tekort aan vitamine D en een hogere kans op het ontwikkelen van artrose.
Echte ontstekingsremmers zijn bijvoorbeeld boerenkool, spruitjes, broccoli, rode kool, paddenstoelen, spinazie (gestoomd, niet rauw), bessen, aardbeien en granaatappel. Eet ze het liefst biologisch. Eet niet meer dan twee stuks fruit per dag (minder mag ook).
Voldoende magnesium in het lichaam voorkomt artrose, artritis en osteoporose, of voorkomt dat het erger wordt.
Het functioneert als een schokdemper en zorgt ervoor dat de gewrichten soepel over elkaar heen bewegen. Bij artrose is het kraakbeen rondom gewrichten gedeeltelijk of geheel weg, waardoor de gewrichtsbotten op een pijnlijke manier over elkaar schuren bij iedere beweging.
Door artrose niet de juiste slaaphouding
Als u last heeft van artrose, dan kunnen uw gewrichten 's nachts pijn doen. Daardoor ligt u minder comfortabel in bed. Door de combinatie van een slechte slaaphouding en gewrichtspijn blijft u langer wakker of slaapt u minder goed.
Artrose is in Nederland de meest voorkomende vorm van reuma, zo'n 1,2 miljoen mensen hebben hier last van. Vaak wordt in plaats van artrose het begrip gewrichtsslijtage gebruikt, maar deze benaming is eigenlijk niet juist. Ook jonge mensen kunnen last hebben van klachten als gevolg van artrose.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Hoe weet u zeker of u artrose heeft? Heeft u het vermoeden dat u artrose heeft, dan zal op basis van een lichamelijk onderzoek en röntgenfoto's de diagnose eenvoudig gesteld kunnen worden. Op een röntgenfoto is de slijtage van het kraakbeen in de gewrichten duidelijk te zien.