Sesamzaadjes kunnen zowel rauw als geroosterd worden gegeten. Geroosterd krijgt sesam een heerlijke nootachtige smaak. De sesamzaadjes doen het goed in hartige Oosterse, Afrikaanse en Indiase gerechten, maar worden bijvoorbeeld ook gebruikt in brood, gebak en koekjes.
Na het roosteren komt pas die volle, vette en nootachtige smaak naar boven. Witte sesam neigt naar pindasmaak en zwarte sesam heeft een heel eigen sterke smaak – wat donkerder, stoerder nog.
Sesamzaad kan geroosterd, geplet of over salades gestrooid worden gegeten. Sesamzaad en sesamolie kunnen gebruikt worden om te koken en kunnen nuttig zijn bij het beheersen van cholesterol, omdat het helpt het niveau van goede cholesterol (HDL) te handhaven en slechte cholesterol (LDL) in het bloed verlaagt.
Beige of wit sesamzaad eten
Zo kunt u het gebruiken in deeg voor brood, muffins, crackers of koekjes, of ze gebruiken in dressings, marinades en sauzen. Verder kunt u het zaad gebruiken als topping voor brood, salades, sushi, bowls, of het over roerbakgerechten strooien voor een knapperige textuur en extra smaak.
Sesamzaad zit boordevol vitaminen en het is een antioxidant. Sesamzaad kan helpen om verschijnselen van sommige ziektes te verminderen. Zo helpt sesamzaad tegen een hoge bloeddruk, leverproblemen, astma, eczeem en botziekten. Deze zaadsoort is uitermate geschikt om mee te bakken en te koken.
Sesamzaadjes kunnen zowel rauw als geroosterd worden gegeten. Geroosterd krijgt sesam een heerlijke nootachtige smaak. De sesamzaadjes doen het goed in hartige Oosterse, Afrikaanse en Indiase gerechten, maar worden bijvoorbeeld ook gebruikt in brood, gebak en koekjes.
Sesamzaad is een goede bron van gezonde vetten, eiwitten, vitamine B, mineralen, vezels, antioxidanten en andere nuttige plantaardige stoffen. Regelmatig een flinke portie van deze zaden eten — niet alleen af en toe op een hamburgerbroodje — kan helpen bij de beheersing van de bloedsuikerspiegel, artritispijn bestrijden en het cholesterol verlagen .
Daarnaast bevat sesamzaad veel fermenteerbare voedingsvezels.Deze zijn gezonder dan niet-fermenteerbare en dienen als goede darmbacteriën. Dit soort vezels noemen we prebiotica. Sesamzaad bevat veel calcium, mangaan, koper, fosfor, zink, magnesium, ijzer en selenium.
Door het weken en spoelen wordt een deel van het antinutriënt fytinezuur verwijderd, dat voorkomt dat uw lichaam bepaalde voedingsstoffen opneemt. Deze stap is niet noodzakelijk , maar als u besluit de zaden te weken of te spoelen, hebben ze nog een minuut of twee nodig om goudbruin te worden.
Wit sesamzaad, zowel gepeld als ongepeld, kan op verschillende manieren in de keuken worden gebruikt vanwege de milde, nootachtige smaak en knapperige textuur. De kleine zaadjes worden vaak gebruikt als garnering van gerechten, om textuur en een nootachtige smaak toe te voegen.
U kunt sesamzaadjes 's ochtends, 's middags of 's avonds eten .
Eet 10 tot 25 gram zaden per dag
Zaden bevatten veel voedingsstoffen, maar ook veel calorieën. Eet er daarom niet te veel van als je wilt afvallen. Als je dagelijks 10 tot 25 gram zaden eet, is dat al voldoende om van de gezondheidsvoordelen te profiteren.
Je kunt een nootachtige draai geven aan je caesar salade, of de avocado en groene salades met een snufje sesamzaadjes . Naast de gezonde vetten en vezels, voegen sesamzaadjes ook een crunch toe aan je salade. Het toevoegen van sesamzaadjes aan bladgroenten, avocado en een magere eiwitbron zal de vetverbranding bevorderen.
Sesamzaadjes hebben volgens de Ayurveda een medicinale werking als ze op een lege maag worden ingenomen .
Ethyleenoxide is een kankerverwekkende stof, maar het gehalte in sesamzaad is zeer laag. Het risico voor je gezondheid is dus klein als je af en toe (producten met) sesamzaad eet. Als je het echter gedurende lange tijd dagelijks consumeert, verhoogt je kans op lever- en nierkanker.
Sesamzaad (til) voor gewichtsverlies en buikvet
Sesamzaad bevat veel voedingsvezels. Het is bekend dat ongeveer 100 gram sesamzaad meer dan acht gram vezels bevat. Vezels spelen een cruciale rol bij gewichtsverlies, omdat ze bijdragen aan een gezond spijsverteringsstelsel .
Sesamzaad kan rauw gegeten worden , of gebakken of geroosterd om meer van hun natuurlijke nootachtige smaak naar voren te brengen. Ze zijn een veelgebruikte topping op bagels, hamburgerbroodjes, salades en broodstengels. Ze kunnen ook in salades worden gegooid. Tahin, een hoofdingrediënt in hummus, wordt gemaakt van gemalen sesamzaad.
Elk gerecht heeft een snufje sesamzaadjes die de voedingswaarde van het gerecht en de smaak verbeteren . Als je net als ik een liefhebber bent van koken en onlangs kennis hebt gemaakt met de Koreaanse keuken, dan heb je vast gemerkt dat veel van de lekkernijen worden geleverd met sesamzaadjes eroverheen gestrooid.
Mensen kunnen sesamzaad op verschillende manieren gebruiken. Ze kunnen de zaadjes bijvoorbeeld over salades, roerbakgerechten of soepen strooien . Door sesamzaadjes te roosteren worden ze knapperiger en kan hun smaak worden versterkt.
Bruin- of volkorenbrood is in principe beter dan witbrood, omdat het meer voedingsvezels bevat. Vezels absorberen en binden vocht en kunnen dus de ontlasting dikker maken. Hebt u zo nu en dan diarree zonder ernstige bijverschijnselen als braken en koorts, let dan eens op wat u hebt gegeten.
Al jaren lang wordt sesamzaadolie gebruikt in haar- en huidproducten zoals zeep, shampoo en crème. Dit komt omdat (vooral zwart) sesamzaad veel voedingsstoffen bevat waarvan bekend is dat ze goed zijn voor je haar en huid. Voorbeelden hiervan zijn ijzer, zink, bepaalde vetzuren en antioxidanten.
Lijnzaad kan gewichtsverlies stimuleren. Enerzijds zitten er veel vezels in lijnzaad, die ervoor zorgen dat je minder snel honger krijgt. Zo blijft je hand mooi uit de koekjestrommel. Anderzijds is lijnzaad gezond, omdat de Omega-3 vetzuren je vetverbranding stimuleren.
Bovendien bevatten sesamzaadjes ontstekingsremmende eigenschappen , voornamelijk vanwege de aanwezigheid van sesamol en andere bioactieve stoffen.
Sesamzaad is zeer voedzaam en kan een geweldige aanvulling zijn op uw dagelijkse dieet. Maar hoeveel sesamzaad moet u dagelijks eten? Een aanbevolen hoeveelheid is ongeveer 1-2 eetlepels per dag . Dit biedt een goede balans van gezonde vetten, vezels en essentiële voedingsstoffen.
Sesamsticks zijn een goede bron van vet , met 10,4 g in slechts 1 oz., of 16 procent van de dagelijkse waarde, gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Van dit vet is 1,8 g verzadigd. Omdat ze veel vet bevatten, zijn sesamsticks ook relatief hoog in calorieën, met 153 in 1 oz.