Als je ze zo puur serveert, vertel je gasten dan dat ze alleen het witte gedeelte eten, want de donkere stukken bevat veel zand. Verwerk je ze verder in de keuken, dan gebruik je alleen het vlezige gedeelte. Vaak wordt het in stukjes gesneden en samen met andere componenten in de schelp geserveerd.
Smaak en bereiding
Scheermessen kunnen rauw gegeten worden maar zijn ook zeer geschikt om te roerbakken of te koken als mosselen.
Het eetbare gedeelte is de spier, wat meer weg heeft van een slurfje aan het onderste uiteinde. Deze zorgt ervoor dat ze zich kunnen voortbewegen én zich kunnen ingraven in het zand. Scheermessen leven aan de kust en de laagwaterlijn.
Scheermessen zijn redelijk zoet van smaak, hebben de structuur van inktvis en smaken een beetje naar garnaal.
Scheermessen, ook wel mesheften genoemd, zijn schelpdieren die talrijk zijn in de Zeeuwse wateren. Paul de Groote, chefkok van restaurant Zee/land/zilt in Yerseke (inspired by Edwin Vinke), eet ze het liefst rauw. Hij laat zien welk deel gebruikt wordt en hoe je dat uit de schelp haalt.
Tips om je scheermes te reinigen: Hou de mesjes onder stromend water na een aantal halen, en laat het water er van achter naar voren door stromen om vastzittende haartjes en deeltjes te laten wegspoelen. Schud het overtollige water van het mes om het te laten drogen.
Belangrijk bij scheermessen is niet alleen dat ze goed vers zijn, maar ook voldoende worden schoongemaakt. Dit kun je doen door ze eerst even te weken in (niet té) koud water met een flinke snuf zout. Zo lijkt alsof ze in hun natuurlijke habitat zijn en krijgen ze weer wat meer leven.
Bewaar de scheermessen in de koelkast bedekt met een vochtige doek (zodat ze niet dood gaan) en met een elastiek erom heen, zodat ze niet open gaan. Met de bolle kant naar onder bewaren, anders loopt het water eruit. Tot consumptie moeten de schaal- en schelpdieren levend zijn. Zo niet, dan niet eten!
Scheermes (mesheft) Wanneer: van juli tot en met mei. Liever niet van april tot en met mei in verband met de voortplantingsperiode. Waar: langs de gehele Nederlandse kust, Waddenzee en Zeeuwse wateren. Na een storm spoelen ze vaak massaal op ons Noordzeestrand aan.
Hoe eten? Je pelt ze zoals een garnaal: kop eraf breken en het pantser openen en verwijderen, gewoon met je blote handen. Sommige mensen kraken nog even met hun tanden op de scharen, waar ook nog vlees in zit, maar dat is niet zonder risico voor je vullingen.
Het liefst leven de scheermessen verticaal in het zand onderwater. Met de opening aan de bovenkant, de sifoon, zuigt de scheermes water op om te filteren. Uit het water verzamelt het dier plankton, algen en andere beestjes om op te eten.
Het mesheft is een schelpdier dat in de zeebodem van de west- en zuidkust van Europa leeft. Een mesheft, ook wel een scheermes of een Amerikaanse zwaardschede genoemd, heeft een langwerpige smalle schelp met een mooie kleur.
Dermatoloog Whitney Bowe legde in de zomer op lifestylesite Refinery29 uit dat je na 5 tot 7 keer scheren het mesje echt aan vervanging toe is. Hoe langer je het mesje gebruikt, hoe meer bacterien die zal verzamelen. "Vooral in een vochtige omgeving, zoals de douche."
Het scheermesje op de juiste plek
Scheermesjes horen thuis bij het restafval. Dit is het huishoudelijk afval dat overblijft nadat het afval dat wel kan worden gerecycled is gescheiden.
Zorg er ook voor dat je warm water gebruikt tijdens het scheren. Hierdoor openen je poriën zich en het maakt je haartjes bovendien zachter. Daarnaast komt er minder druk op je scheermesje te liggen waardoor hij langer goed blijft. Achtergebleven zeepresten zijn funest voor je mesje.
Schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, oesters en mosselen, zijn officieel geen vissen, maar tellen in de Schijf van Vijf mee als een wekelijkse portie (magere) vis.
Het ligt voor de hand, schelpdieren leven in hun eigen schelp. Voorbeelden zijn mosselen, oesters, Sint-Jakobsschelpen en kokkels. Ook inktvissen (met een inwendige schelp) behoren tot de schelpdieren. Schaaldieren zijn gelede dieren omringd door een min of meer harde schaal.
Kokkels graven zichzelf in zand. Het is daarom belangrijk om ze goed te wassen. Spoel ze met zout wate en stop ze daarna in een pan met koud water en veel zout en laat geruime tijd staan. Ververs daarna nog een keer het water zodat ze helemaal zand vrij zijn.
Tip 1: Koop een safety razor met scheermesjes
De kunst van het scheren begint bij deugdelijk materiaal, zoals een scheermes. Probeer bijvoorbeeld een safety razor. Om een zo glad mogelijk scheerresultaat te krijgen is het belangrijk dat je scheermes dicht op de huid zit. Een safety razor doet dat.
Elk scheermesje is vijfbladig. Dit wilt zeggen vijf gelijkmatig verdeelde mesjes. Ook is er een precisietrimmer aan de bovenkant van het scheermesje.
De beste scheermesjes voor dames, zijn volgens ons de Gillette Venus Breeze scheermesjes. Dit product heeft namelijk 3 mesjes en ingebouwde scheergel-kussentjes, zodat je huid altijd zijdezacht aanvoelt tijdens het scheren. Je hebt bovendien geen scheerschuim nodig dankzij deze kussentjes.
Een cartridge scheermesje van Gillette heeft een hulpmiddel door het rubberen stripje waarmee je makkelijk kunt zien wanneer jij het mesje moet vervangen. Verkleurt deze, dan wordt het tijd om een nieuwe cartridge in de houder te klikken.
Het maakt de mesheft een bijzon- der multifunctioneel aas voor onder meer schar, wijting, bot en zeebaars.” “De sardine wordt veel gebruikt bij het vissen met dood aas op snoek, maar is in de zeevisserij een onbekende en onderschatte aassoort.