Hoe eet je netjes een boterham?

Voor sneetjes brood bij ontbijt of lunch worden geen vorken ingezet, tenzij er iets warms op ligt dat eraf kan druipen: kroketten, gebakken eieren of iets dergelijks. Een simpele boterham met kaas of jam wordt met een mes in twee of vier stukken gesneden en vervolgens met de hand naar de mond gebracht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op beatrijs.com

Hoe moet je netjes eten?

moeten niet: leunen, noch over de tafel hangen, niet eten met de ellebogen op de tafel geplant, niet met open mond eten, niet smakken, niet slurpen, niet morsen, nimmer met de vingers de spijzen aanraken, niet praten met eten in den mond, niet drinken met eten in den mond, geen eten - ook geen kruimels - uit den mond ...

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dbnl.org

Hoe eet je volgens de etiquette?

Vorken liggen links van het bord, messen rechts (met de snijkant richting het bord). Soeplepels liggen rechts naast het bord, dessert- en fruitbestek (vaak lepels, maar kan ook een klein vorkje zijn) liggen boven het bord. Je eet van buiten naar binnen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eten-en-drinken.infonu.nl

Hoe moet je eten met mes en vork?

De vorken liggen links van het bord en de messen rechts. De lepels liggen rechts van het mes. Houd je vork altijd in je linker- en het mes in je rechterhand. Dessertbestek ligt altijd boven het bord.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op blog.wmf.nl

Hoe leg je mes en vork neer na het eten?

Je laat zien dat je klaar bent met eten door je mes en vork schuin op je bord te leggen. Ze liggen naast elkaar en wijzen naar linksboven, je vork ligt open en je mes met zijn snijkant naar de vork toe. Ben je nog niet uitgegeten, maar wil je heel even een pauze? Leg het bestek dan gekruist op je bord.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ah.nl

HOE EET JE NETJES? | De Boterhamshow | NPO Zappelin

20 gerelateerde vragen gevonden

Waarom mag je niet met je ellebogen op tafel?

Waarom mag je nou niet met je ellebogen op de tafel leunen? Volgens experts heeft dat te maken met de gewoonte dat mensen vroeger een bord deelde met hun buurman aan tafel. Als je met je elleboog op die tafel leunt, kan hij of zij er dus niet meer bij.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op favorflav.com

Waar staat het waterglas op tafel?

Volgens de etiquette moet het waterglas links staan, maar bij Table in a box verkiezen we rechts, vlakbij het bord. Naast het champagneglas, komende van links, volgt het rodewijnglas en dan het witte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tableinabox.be

Waarom eten we met de vork links?

Om niet verstrikt te raken in de plooien van de kraag hadden de mannen kort haar en moesten de vrouwen hun haren omhoog kammen. Ook voor het eten diende er een oplossing gevonden te worden: om de kraag niet vuil te maken kwam er een vork bij en deze werd links gelegd omdat er daar plaats was.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op startpagina.nl

Hoe gebruik je een Botermesje?

Een botermes (vaak: botermesje) is een onderdeel van het bestek waarmee boter vanuit de botervloot naar het bord en dus naar de boterham wordt gebracht. Aan het botermes zitten geen tanden. Het mes kan niet snijden, alleen smeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Hoe leg je je bestek neer tijdens het eten?

Het bestek leg je als volgt neer: de vork leg je links van het bord. Aan de rechterkant leg je direct naast het bord het mes. Deze dient met de snijkant naar het bord te liggen. Daarnaast komt de soeplepel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hiptafelzeil.nl

Hoe eet je brood?

Maar brood geldt als zo'n elementair voedingsmiddel dat het met de hand mag worden gegeten. Mensen mogen hun eigen brood aanraken. Voor sneetjes brood bij ontbijt of lunch worden geen vorken ingezet, tenzij er iets warms op ligt dat eraf kan druipen: kroketten, gebakken eieren of iets dergelijks.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op trouw.nl

Wat mag je eten met je handen?

Eten met de handen

Brood, olijven, koekjes, fruit, kip, kreeft, maïskolven, asperges, mosselen, oesters en spare-ribs en ander vlees met botten (mits slechts één hand wordt gebruikt) mogen met de hand worden gegeten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikibooks.org

Hoe houdt je een mes vast?

Pak het mesvast, dat je duim op het lemmet komt en alle andere vingers het heft omsluiten. Je wijsvinger komt hierbij vaak ook tegen het lemmet. Zo heb je veel controle over het mes. Als het goed is kan het mes niet uit je hand glijden en kan het niet plotseling wegdraaien, je duim houdt immers het blad recht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op e-messen.nl

Welke kant afruimen?

De meeste gasten zijn immers rechtshandig en als u rechts serveert dan is het voor de gasten vrij onhandig om iets van de schotel te nemen. Ook het afruimen gebeurt aan de rechterzijde van de gast. Als een gast klaar is met eten, zal hij of zij het bestek meestal op het bord laten liggen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op horeca-belgie.be

Hoe gedraag je je aan tafel?

Leg mes en vork als je klaar bent in de (tien over vier) positie, met het mes aan de buitenkant en de vork aan de binnenkant. Of leg het bestek naast elkaar in het midden van je bord, de vork met de tanden naar beneden, en het mes rechts, met de snijkant naar de vork toe.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rubriek.nl

Waar mes leggen?

De messen horen altijd aan de rechterzijde van het bord te liggen. De messen moeten met de snijkant naar het bord toe liggen. De soeplepel en eventueel daarnaast het bestek voor het voorgerecht komen daarnaast te liggen. Vorken leg je altijd aan de linkerzijde van het bord.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op napoleonbestek.nl

Wat zijn goede tafelmanieren?

Speel niet met je bestek of eten

Ga niet met je eten lopen knoeien, houd het netjes op je bord. Plet ook geen aardappelen tot puree op je bord. Neem van alles een klein beetje en doe dat op je vork. Breng de vork of de lepel naar je mond en niet je mond naar je bord.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dezondag.be

Welke hand je vork?

Etiquette. Eenmaal aan tafel zul je ontdekken dat ook de etiquette vooral op rechtshandigen toegespitst is. Messen liggen rechts van je bord en vorken links. Daarnaast dient je maaltijd altijd links van je geserveerd te worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ad.nl

Hoe eet je netjes pasta?

Je gebruikt uitsluitend je vork. Draai de spaghetti rond je vork en gebruik daarbij je bord als weerstand. Zo draai je een perfecte enkele hap spaghetti rond je vork, die je zonder lepel of mes kunt veroberen. Het is misschien even klungelen op het begin, zo je vork moeten ronddraaien in en met één hand.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op memyselfanditaly.nl

Hoe eet je rijst?

Rijst of pasta met saus, salades, aardappels, vlees, groente: allemaal met mes en vork. Zo wordt er ook in restaurants gedekt. Geen lepels dus. Mogelijk wordt in Indonesië of Suriname de lepel vaker ingezet bij rijstmaaltijden, maar in Nederland is dit geen gebruik.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op trouw.nl

Welke kant moet het mes?

We leggen altijd de vork links en het mes rechts omdat ze zo juist liggen om te beginnen met eten. De scherpe kant van het mes leg je steeds richting het bord of weg van de andere gasten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op maisoncoton.com

Waar hoort een lepel te liggen?

Mes en soeplepel rechts van het servies

Leg de soeplepel uiterst rechts van het bord en het vismes in het midden. Direct naast het bord plaatst u het mes voor het hoofdgerecht, met de snijkant richting het servies.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op villeroy-boch.be

Wat is de volgorde van bestek?

Volgorde van bestek

Bestek gebruik je altijd van buiten naar binnen. De onderkant van al het bestek moet op één lijn liggen met het onderbord. De snijrand van het mes wijst naar het bord en lepels en vorken liggen met de bolle kant op tafel. Het bestek voor het nagerecht ligt horizontaal boven het bord.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vtwonen.nl

Welke volgorde bestek?

Het bestek dat als eerste nodig is, leg je aan de buitenkant neer. De vorken leg je links en de messen en lepels aan de rechterkant. De snijzijde van het mes moet richting het bord wijzen. Het bestek voor het nagerecht leg je horizontaal boven het bord.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pannenreus.nl

Populaire vragen