In het Westen gebruiken we kardemom vooral voor het kruiden van gebak, koekjes en brood.In Azië kruidt men er ook vlees, vis en rijst mee.Je kunt kardemom gemalen verwerken of als hele zaden.
Kardemom is zeer geliefd in de Indiase en Arabische keuken, maar ook een veelgebruikte smaakmaker in Scandinavische gerechten. Het is een onmisbaar ingrediënt in kruidenmengsels als curry en garam masala. In Azië kruidt men er ook vlees en rijst mee.
Kardemom (Elettaria cardamomum) is familie van gember. Het is ook bekend onder de naam groene kardemom. In de keuken worden de zaden en vaak omwille van de prijs ook de zaaddozen gebruikt. Kardemom heeft een zoete, scherpe geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer.
Kardemom past perfect bij kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Al deze specerijen komen voor in veel Indiase kruidenmengsels, waaronder garam masala. Kardemom smaakt ook heerlijk in combinatie met rozemarijn.
Kneus je specerijen
Denk bijvoorbeeld aan kardemompeulen, laurierblaadjes, limoenblad, steranijs, jeneverbessen (in de zuurkool) of kaneelstokjes. Om de smaken flink los te laten komen, kun je deze specerijen het beste eerst even kneuzen. Bijvoorbeeld met de platte kant van je mes. Of geef ze een tik in de vijzel.
Rijk aan ijzer en mangaan
In 100 gram kardemom zit 175% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan ijzer. Nu zal vrijwel niemand een ons kardemom op een dag opeten, maar het geeft wel aan dat dit kruid goed past in een ijzerrijk dieet.
Je vindt kardemom in het kruidenschap van je supermarkt of online, zowel in peulvorm als in gemalen vorm. Voor curry's, stoofgerechten en dergelijke kun je het beste kiezen voor de peulen. Als je iets lekkers gaat bakken of het wil toevoegen aan een drankje, is de gemalen vorm beter geschikt.
Kardemom kan gebruikt worden om de mond en de adem fris te houden, de spijsvertering te bevorderen, depressies tegen te gaan en als afrodisiacum. Het kan ook helpen tegen infecties, kanker, hoge cholesterol en hart- en vaatziekten.
Hele specerijen – denk: steranijs, komijnzaad, kaneel en kardemom – kun je langer bewaren, zo'n acht tot tien maanden om precies te zijn.
Kardemom is krampstillend en stimuleert de bloedcirculatie en is daardoor heilzaam voor je spieren. De specerij is weldadig voor je maag en tegen misselijkheid en bovendien goed voor de spijsvertering. Deze specerij werkt erg goed tegen een slechte adem.
Kardemom is een kruid uit de gemberfamilie. Geen wonder dat die twee zo goed samengaan in een kopje heet water. Kardemom doet een beetje denken aan de sauna, het ruikt fris en heeft een ontspannend effect. Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd.
Hoe te gebruiken? De zaadjes in de peulen worden in India gebruikt in sommige currymengsels, maar het is gebruikelijker om de hele peulen mee te laten sudderen in stoofpotjes. Voor het serveren er wel even uithalen. Droog en donker jaren te bewaren.
Het is een meerjarige plant van de gemberfamilie (Zingiberaceae) waar ook gember en kurkuma onder vallen. De plant produceert peulen die elk 15 tot 20 zaden bevatten. Deze zaden worden vaak gemalen tot een fijn poeder voor gebruik in de keuken of de geneeskunde.
Koriander zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. Zo is het rijk aan vitamine C, een vitamine die onder andere bijdraagt aan een goede weerstand en je lichaam door zijn functie als antioxidant helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Ook bevat koriander veel bètacaroteen.
Kardemom is de gedroogde vrucht van een plant uit Zuid-India. Het zijn peulen met daarin kleine donkere zaadjes. Deze zaadjes hebben een sterke unieke smaak met een intens aromatische geur. De smaak is citroenachtig met een vleug eucalyptus, en het heeft een warme, zoete ondertoon.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Kruiden gaat niet over datum zoals vlees en melk dat wel kunnen doen. Eet je kruiden die volgens de datum die op het potje staat 'niet goed' meer zijn, dan zul je er niet ziek van worden. Wel is het zo dat kruiden waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is, kan het zijn dat het zijn smaak en sterkte verloren heeft.
Groene kardemom is familie van de gember. Groene kardemom is het bekende broertje van de de zwarte kardemom. De smaak van groene kardemom is te omschrijven als zoet met een hint naar bergamot, citroen en kamfer en de reuk is scherp. Het wordt veel gebruikt in toetjes, koek en gebak.
Kruidnagel verbetert de spijsvertering, kalmeert de maag en helpt bij maagdarmklachten zoals winderigheid, diarree en een opgeblazen gevoel. Met name de oliebestanddelen in kruidnagel werken pijnstillend en ontstekingsremmend en hebben antimicrobiële activiteit tegen virussen, bacteriën, schimmels en parasieten.
De zaden worden als specerij in de keuken gebruikt, vaak worden ze gemalen aangeboden, maar wanneer je zelf kardemomzaad maalt is het aroma veel intenser. De beste kardemom komt uit het kustgebied in het zuidwesten van India. Kardemom heeft een aromatische zoete, maar ook scherpe smaak.
De plant heeft dikke wortelstokken en rechtopstaande stengels met vruchtdragende puntige bladeren. De plant wordt zo'n 2 tot 2,5 meter hoog en heeft laag groeiende waaierachtige takken. De kardemom groeit in peulen aan de stengels aan de onderkant van de plant.
Kardemom (Elettaria cardamomum) is een kruidachtige plant uit de gemberfamilie en is inheems in het zuiden van India. Het is ook bekend onder de naam groene kardemom. In de keuken worden de zaden en vaak omwille van de prijs ook de zaaddozen gebruikt.