Je kunt vijgen het beste eten door de vrucht in de lengte in kwarten te snijden.Hierna kun je de vijg pellen, door vanaf boven de schil naar beneden te trekken. Door dit te doen laat het vruchtvlees makkelijk los. Wanneer een vijg nog niet helemaal rijp is, kun je beter de vijg eerst schillen.
Het zijn nog groene vijgen aan onze kleine vijgenboom, maar sommigen zijn al heel erg lekker. Je kan ze zo met de schil eten, maar anderen moet ik schillen omdat de schil niet meer zo mooi is.
Deze veelzijdige vrucht is lekker als tussendoortje en om in verschillende gerechten te werken. Je kunt vijgen rauw eten, drogen, bakken, vullen, roosteren en poffen.
Zeer verse vijgen kun je met de schil opeten. Als de vijgen iets minder vers zijn kun je ze ook schillen. De vijgen worden ook veel gebruik in confijt en daarnaast in verschillende gerechten gebruikt. Omdat vijgen zo delicaat zijn en al zo'n lekkere eigen smaak hebben is het een aanrader om ze bescheiden op te dienen.
Na de oogst in het najaar is het tijd om je vijgenboom voor te bereiden op de winter. De kleine vruchtjes ter grootte van een erwt die dan aan de uiteinden van de takken hangen, moet je laten zitten.Zij zullen volgend jaar rijpen.
Vijgen ontwikkelen hun vruchten vaak in twee stadia. Dat wil zeggen dat de nieuwe vruchten die dit zomerseizoen zijn gevormd, pas in de volgende zomer zullen rijpen en eetbaar zijn. Dus, gewoon laten hangen en geduld hebben tot de volgende zomer.
De vijgenboom bloeit in mei en geeft een groene bloem. De meeste vijgen zijn rond augustus en september rijp. Dit zie je aan de melkachtige waslaag die zich vormt op het rijpe fruit. De vruchten zijn ook zachter wanneer ze rijp zijn.
Je kunt vijgen het beste eten door de vrucht in de lengte in kwarten te snijden.Hierna kun je de vijg pellen, door vanaf boven de schil naar beneden te trekken. Door dit te doen laat het vruchtvlees makkelijk los. Wanneer een vijg nog niet helemaal rijp is, kun je beter de vijg eerst schillen.
Omdat vijgen veel vezels bevatten, wordt aangeraden om niet meer dan 2 tot 3 vijgen per dag te eten. Ook krijg je met een gemiddelde vijg al 10 gram suiker binnen. Geniet dus zeker, maar wel met mate.
Vijgen zijn goed voor de spijsvertering
Door regelmatig vijgen te eten, voorkomt u ook u ziek wordt. Juist omdat de ontlasting niet in de darmen blijft zitten, maar het op een natuurlijke wijze gestimuleerd wordt om naar buiten te komen, heeft u minder kans op infecties en ziektes.
Een rijpe vijg is zoet en heerlijk. Zolang de vrucht nog loodrecht op zijn steel staat, is hij nog niet rijp om geplukt te worden. Wanneer de steel verwelkt en de vruchten beginnen af te hangen, weet je dat ze klaar zijn om te plukken.
Gezonde cellen: Vijgen bevatten verschillende stoffen en antioxidanten, die schadelijke vrije radicalen helpen tegen te gaan. Dit helpt om je cellen gezond te houden. Bloeddruk op peil houden: door de aanwezigheid van het mineraal Kalium in vijgen, kunnen vijgen helpen om de bloeddruk op peil te houden.
Pel de vruchten, trek de schil van boven (het dunne gedeelte) naar beneden van de vrucht af. Het binnenste van de vrucht laat nu los en je hebt mooie partjes vijgenvruchtvlees. Bovenstaand advies geldt overigens alleen voor verse vijgen. Gedroogde vijgen kun je uiteraard meteen eten.
Als je een vijg met een pollepel tegen de zijkant van de pan kunt pletten, is het goed. Maak het je vervolgens gemakkelijk en pak een pureestamper om de vijgen te pletten tot je een mooie chutney hebt. Proef en voeg eventueel nog smaakmakers toe (cayennepeper, zout, maggi).
Zeer verse vijgen kun je mét schil opeten. Als de vijgen iets minder vers zijn, kun je ze beter schillen. Snijd de vruchten dan in de lengte in kwarten. Pel de schil van boven (het dunne gedeelte) naar beneden van de vrucht af.
Vitamineboost. Vijgen bevatten veel vitamine A, dit is goed voor je huid. Maar in vijgen bevinden zich ook veel vitaminen B en deze zijn bijvoorbeeld goed voor je stofwisseling. Daarnaast vind je in vijgen ook mineralen waarbij je kunt denken aan calcium, koper, ijzer en selenium.
Door het hogere aantal calorieën en suikers zijn gedroogde vijgen wel wat minder gezond dan verse. Het is dus belangrijk dat je ze met mate eet. Als je hierop let zijn ze een zeer gezonde toevoeging aan je dieet.
Vijgen zijn klaar om te oogsten als de nek verzwakt en het fruit gaat hangen. De rijpe vruchten zullen zacht aanvoelen en de schil kan gaan splijten. En de meeste soorten veranderen van kleur vlak voor de oogst. Te vroeg geplukt, ze zijn niet lekker - en ze rijpen niet als ze eenmaal uit de plant zijn gehaald.
Niets is minder waar, want een gemiddelde portie vijgen (70 gram) levert niet meer dan 45 calorieën. Daarnaast hebben ze een hoge voedingswaarde. Geen reden dus om aan te nemen dat vijgen dikmakers zijn.
De koelkast is de beste plek om vijgen in te bewaren. Zo blijven ze ongeveer 5 tot 7 dagen goed.
In augustus begint het vijgenseizoen! Het ideale moment dus om je keuken in te duiken en aan de slag te gaan met deze heerlijk zoete vrucht. In principe zijn vijgen het hele jaar door verkrijgbaar, maar in het vijgenseizoen -dat loopt van augustus tot november- zijn ze extra sappig, vol van smaak en bovendien goedkoop.
Ook hebben we 2 soorten vijgen aan de boom, deze die als jonge vijgen (als erwtjes) de winter moeten doorkomen, geven ons vruchten op het einde van het seizoen. De 2de reeks die zich in het jaar zelf ontwikkelen zullen niet meer rijpen in onze te korte zomers, en vallen af.
Ga je de vijg snoeien? Verwijder dan eerst alle kruisende takken en dood hout. Zorg dat de bovenkant van de plant mooi open is, zo krijgen de vruchten aan de takken voldoende licht om te rijpen. Snoei kleinere takken die te dicht op andere takken groeien ook, zo hebben de vruchten genoeg plek om te groeien.
Vijgenboom stam snoeien
De vijgenboom op stam moet één keer per jaar gesnoeid worden. De beste periode om de vijg te snoeien is van eind november tot januari. Dan is al het blad van de boom gevallen. Snoei al het dode hout van de vijg weg en zorg dat de gewenste vorm in de boom blijft.
Als de verse vijg mals aanvoelt en een druppeltje vocht uit haar ooghoek plengt, kan ze doorgaan als goed voor gebruik. Als dat niet het geval is, smaakt ze wat wrang en minder zoet. Ze zit dan nog in haar puberfaze. Eens in de midlife-crisis is er ook niet meer veel mee te beginnen.