De blauwe kaas is ontzettend lekker bij een glaasje port. Fun fact: onze held Anthony Bourdain verkoos Blue Stilton met een glas port boven een zoet dessert. Dan moet het wel héél lekker zijn! Stilton is ook heerlijk bij heel veel gerechten zoals salades, gepocheerde peer, vlees en diverse groente.
Lekker met zoete smaken
Het is een klassieker op de kaasplank en een smaakmaker in quiches, soufflés en sauzen. Vroeger kwam de groenblauwe schimmel van broden, maar tegenwoordig wordt deze schimmel ook in een laboratorium gemaakt. De zilte, scherpe smaak gaat vooral lekker samen met zoete vruchtensmaken, zoals: Appel.
Tijdens de World Cheese Awards – die werden georganiseerd in Bergamo in Italië – was het een Amerikaanse kaas die er met de winst vandoor ging. De Rogue River Blue, een blauwe kaas uit Oregon, werd verkozen tot allerlekkerste der kazen.
Koop een lekker boerenkaasje. Snijd het kapje eraf en maak met een breinaald gangetjes in de kaas. Laat hier de port doorheen stromen. Doe het kapje er weer op en laat twee weken in de koelkast staan.
Stilton smaakt pikant, aards, bros en romig. Het smelt als het ware op je tong. De blauwe kaas is ontzettend lekker bij een glaasje port.
Een heerlijk pikante blauwaderkaas met op het oog een brokkelig zuivel, dat romig zacht is in de mond. Een Engelse blauwaderkaas met een crèmig zuivel, met een pittige smaak. Deze "koning van de Engelse kazen" dankt zijn intense smaak aan de 5 maanden rijping en de toevoeging van "Penicilium Glaucum".
Om de kaas blauw te laten worden, moet zuurstof de binnenkant van de kaas bereiken. Dit wordt vaak gedaan door in de kaas te prikken met dunne naalden of spiesjes. De blauwe schimmel rijpt dan in de luchttunnels en ontwikkelt smaak naarmate deze ouder wordt.
Voor het maken van witschimmelkaas wordt de Penicillium Candidum gebruikt. De schimmels zorgen ervoor dat de kaas conserveert, door andere schimmels buiten te houden. Ook beïnvloed de schimmel geur, smaak en consistentie.
Uit Denemarken komt de Danish Blue of Danablu. Ook in Belgisch-Limburg en Nederland wordt blauwschimmelkaas gemaakt: Grevenbroecker en Bleu de Graven. Eveneens van koemelk worden de Engelse Stilton en de Italiaanse Gorgonzola gemaakt.
Kaas. Ook kaas kun je beter niet in de vriezer doen. Als je kaas echt wilt invriezen dan kan dit alleen bij harde kazen zoals parmezaanse kaas, blauwe kaas of cheddar. Voor andere kazen zal de smaak en de structuur er niet beter op worden.
Daarom kun je beschimmeld eten maar beter weggooien. Anders word je misschien ziek. Alleen bij kaas mag je het stukje waar schimmel op zit wegsnijden. De rest kun je dan gewoon eten.
4° C kan men de ingefilmde kaas perfect twee weken bewaren. Laat de kaas een uur of 2 twee voor gebruik op kamertemperatuur komen. Wil men Stilton langer kunnen bewaren, vries dan kleine porties in die verpakt zitten in zilverpapier. De kaas bewaart zo drie maanden.
Blauwe kaas dankt zijn naam aan de blauwe schimmel in de kaas. De schimmelkaas is rijk aan calcium, wat erg goed is voor uw botten. Goed om te weten is dat er vaak veel natrium in blauwe kaas zit.
Gooi gekoelde kaas weg na drie tot vier weken.
Dat betekent meestal dat hij drie tot vier weken in de koelkast goed blijft. Om je blauwe kaas zo lang mogelijk vers te houden, zorg je ervoor dat je koelkasttemperatuur niet boven 5 °C ligt.
In schimmelkaas zitten schimmels die niet schadelijk voor je zijn, zoals de blauwe aders in blauwaderkaas. De aders ontstaan door tijdens de rijping in de kaas te prikken. De schimmel die wordt gebruikt tijdens de productie van schimmelkazen is een Penicillium-soort, in een witte, groene of blauwe variant.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor de gevaren van consumptie van Franse schimmelkaas van het type roquefort. De kaas is in verschillende supermarkten verkocht. De kaas bevat de ziekmakende e-colibacterie.
Kortom: Hoewel er schimmels worden gebruikt bij de bereiding van zachte blauwe en witte schimmelkazen, is het een teken van bederf op andere soorten. Zachte kaassoorten zoals roomkaas moeten direct weggegooid worden bij het verschijnen van sporen, maar harde kun je nog opeten als je de schimmel rondom goed wegsnijdt.
Het antwoord is nee. “Een blauwkaas kan eigenlijk nooit echt bederven zoals een verse kaas als mozzarella doet. De bacteriën en enzymenen in blauwe kazen zijn eigenlijk continue aan het werk en groeiende.
Bij blauwe kazen (Penicillium roqueforti) zien we schimmels in de holtes binnenin de kaas. Het gaat om een blauwgroene schimmel in een borstelachtige vorm. Bij de kazen zoals Camembert (Penicillium camemberti) groeit de schimmel aan de oppervlakte, wat bepalend is voor het uiterlijk van de korst.
Gorgonzola is zachter en romiger dan Roquefort of Blue Stilton. Hij heeft een oranje grijze korst en mooie blauwaders. De smaak is licht pikant en kruidig dankzij de blauwaders. Gorgonzola wordt gemaakt van twee soorten melk.
Blauwe kaas (vooral Stilton) is voedzaam omdat het in vergelijking nog meer vitamine K2 bevat. Vitamine K2 helpt voorkomen dat calcium zich ophoopt in weefsels rond het hart en helpt onder andere bij het opbouwen van sterke botten.
Er zijn twee soorten Stilton kaas te koop: Een blauwschimmelkaas met een sterke geur de Blue Stilton. Deze is, ondanks dat de kaas brokkelig is, lekker zacht van smaak. Dit is de meest verkochte Stilton kaas.
De witte schimmelkorst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas. De enige reden om de korst niet op te eten, is wanneer ze zwarte schimmel bevat, te verhard is of een ammoniakgeur of -smaak afscheidt. Laat je, voor het al dan niet opeten van de korst, leiden door je neus- en smaakpapillen.
De bekendste Engelse kaas is natuurlijk Cheddar kaas. Het misschien wel de meest gegeten kaas van de wereld. Cheddar wordt altijd gemaakt van koemelk en heeft een harde brokkel achtige structuur. Er bestaat veel kwaliteitsverschil in Cheddar kaas.