Augurken hoef je niet te koken, stomen, verwarmen of bakken om ze te kunnen eten. Rauw zijn ze heel goed eetbaar, bijvoorbeeld als tussendoortje. Een bekend gerechtje met augurk is de rolmops, een gefileerde haring gevuld met augurk wordt opgerold en in azijn gelegd.
Augurken kun je zo eten als tussendoortje of als tafelzuur. Augurken kun je ook in gemengde salades en hartige gerechten gebruiken. Soms kun je bij een groothandel, groenteboer of -speciaalzaak verse augurken tegenkomen om zelf in te maken.
Augurken kennen we vooral van dat zure schijfje tussen de hamburger.Ze worden verder gegeten bij barbecues en doen het ook goed als aperitiefhapje op een prikker met een blokje kaas of worst. Hun zure smaak zorgt voor een frisse afwisseling tussen de zoetigheid en vettigheid van vlees en kaas.
Augurken bevatten heel weinig calorieën, zo'n 14 per 100 gram. Je kunt er daarom best veel van eten zonder dat je er van aankomt. Helaas zitten er niet veel goede voedingsstoffen in een augurk. Dus ja, gezond zijn ze niet echt..
Uit recent onderzoek blijkt dat slechte bacteriën de vorming van buikvet kan verhogen. Het eten van augurken verdrijft slechte bacteriën uit je darmen. Dat komt door de aanwezige probiotica in augurken die de schadelijke ophoping van slechte bacteriën en ontstekingen in de darmen verminderen.
In augurken zit dankzij de fermentatie veel probiotica, wat weer goed is voor je darmen. Je kunt je darmflora dus een handje helpen door regelmatig wat augurkensap shots te nemen. Verder zou augurkensap ook goed zijn tegen hoofd- en spierpijn.
Augurk en Komkommer zijn het nauwst verwant en heten -beiden- officieel: Cucumis sativus. Toch zijn het twee verschillende soorten groene vruchten, die als 'groente' worden verhandeld. Vers ge-oogste Augurken zijn knapperig, fris van smaak maar pittger dan Komkommers.
Azijn. Het consumeren van teveel azijn zorgt ervoor dat je lever verzuurt.Het wordt een augurkje en functioneert minder goed.
Augurkensap is niet slecht voor je, maar je hebt er uiteindelijk weinig aan. Volgens anekdotisch bewijs en heel weinig onderzoek kan het helpen tegen spierkrampen, maar hydrateert het je verder niet beter dan water.
Wat is gezondere komkommers of een augurken? Beide groente zijn gezond. Komkommers bestaan uit meer water dan een augurk, namelijk 95%. Komkommers bevatten minder calorieën dan augurk, namelijk bijna de helft minder aan calorieën (2,6 kcal per 20 gram) (1).
Ingemaakte augurken zijn makkelijker te verteren en bevatten veel mineralen, vitaminen en antioxidanten.Boven-dien zijn gefermenteerde producten goed voor onze darmflora. Eet dus eens een paar schijfjes augurk op een broodje kaas of gewoon zo, direct uit de pot. Hoef je echt niet preggers voor te zijn.
Nee! Dat zeker niet, waar je echter wel rekening mee moet houden is de hoeveelheid natrium (zout) en jodium. Als je erg veel augurken eet en dit een dagelijkse routine is, dan kun je daarmee hypertensie (hoge bloedruk) en hart- en vaatziekten in de hand werken.
Door de hoge zuurtegraad zou augurkensap bepaalde zenuwprikkels beïnvloeden, waardoor de spiercontracties afnemen. De spier ontspant zich dan weer.
De augurk is eigenlijk hetzelfde als een komkommer, beiden behoren tot de soort Cucumis sativus. In tegenstelling tot de komkommer is de augurk niet lekker om rauw te eten, de augurk is erg hard, en smaak zit er niet aan. De augurk heeft altijd een bereiding nodig.
Verse augurken kun je het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Ze zijn dan zo'n 2 weken houdbaar. Let bij ingemaakte augurken op de houdbaarheidsdatum op de pot. Als de pot eenmaal geopend is, bewaar de augurken dan in de koelkast.
De smaak van een rauwe en verse augurk is vergelijkbaar met die van een komkommer, doch met een minder uitgesproken komkommersmaak.
Dan kun je dus proberen of het effect heeft op je spieren. Naast dat het kramp in je spieren kan voorkomen, zit de sap van augurken boordevol met antioxidanten en vitamine C en E. Deze cocktail geeft je immuunsysteeem een boost (dag griepjes!) en geeft je lichaam een fijne opkikker, zo schrijft Cosmopolitan.
Extra smaak
En nog een voordeel van augurkensap: je kunt het gebruiken als smaakmaker om het eten wat zuurder te maken. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken bij het marineren van je vlees. Maar augurkensap is ook lekker door je saladedressing, of bij het water van je kokende aardappelen.
Vitaminen en antioxidanten
Naast dat het dus spierkramp kan verkorten, zit het vocht in een pot augurken boordevol antioxidanten en vitamine C en E. Deze cocktail geeft je immuunsysteem een boost (dag griepjes!) en je lichaam een fijne opkikker, zo schrijft Cosmopolitan.
Zowel komkommers als augurken zijn rauw te eten maar om de een of andere reden hebben wij het in ons hoofd gekregen dat augurken per se in het zuur ingelegd moeten worden en dat je komkommers rauw moet eten. Maar ik verzeker u: augurken zijn net zo lekker als komkommers.
Klachten en symptomen bij leververvetting
Leververvetting veroorzaakt meestal geen klachten. Sommige mensen hebben last van (vage) pijn rechtsboven in de buik en vermoeidheid. Heel soms is er sprake van geelzucht. Geelzucht is het geel zien van het oogwit en de huid.
Een gezonde lever: dit moet je vermijden
Om je lever gezond te houden, is het belangrijk te weten wat je lever niet verdraagt. In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever.
Augurken (cucumis sativus) werden al meer dan 3000 jaar geleden in India en Egypte verbouwd en behoren tot de komkommerfamilie. Ze bestaan voor 96,8% uit water.
Een zure bom is een Noord-Nederlandse term voor een ingelegde (grote) augurk, die vooral in Nederlandse haringkarren wordt verkocht. De smaak is zoetzuur, waarbij het zuur overheerst. Ook de rolmops, een opgerolde haring met een stuk augurk, wordt wel zure bom genoemd.
Waarom de cravings naar augurken? Ben jij een van de vele vrouwen die tijdens de zwangerschap niet weg kan blijven van augurken? Dat kan komen door de sterke smaak van zuur van augurken, waar veel zwangeren behoefte aan hebben. Dit kan ook helpen tegen ochtendmisselijkheid.