De komende jaren wordt de prijs van een pakje sigaretten sowieso al flink verhoogd, tot 10 euro per pakje in 2025. Als dat de jaren daarna verder doorstijgt, zal het aantal rokers dus afnemen, redeneert staatssecretaris Maarten van Ooijen (Preventie, ChristenUnie).
Als het aan het kabinet ligt, gaat de prijs van een pakje sigaretten de komende tijd zeer fors verhoogd worden. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) denkt aan een prijs van 30 tot 47 euro per pakje in 2040. Dat wordt bevestigd aan RTL Nieuws na berichtgeving door De Telegraaf.
De prijsverhoging moet in stapjes worden doorgevoerd. Nu kost een pakje sigaretten rond de 8 euro. In de coalitie is afgesproken om de prijs tot 2025 te verhogen naar 10 euro. Daarna moet er wat Van Ooijen betreft jaarlijks een vast bedrag van zo'n 2 euro bovenop komen.
Een pakje sigaretten is 1 euro duurder geworden vanaf 1 april 2020. De Rijksoverheid hoopt dat meer mensen daarom gaan stoppen met roken. Het plan is om een pakje sigaretten 10 euro te laten kosten in 2023.
Kabinet draait aan prijsknop sigaretten: meer dan veertig euro per pakje is een optie. met VideoOm roken verder te ontmoedigen broedt het kabinet op een enorme prijsverhoging voor tabak in 2040. Meer dan veertig euro per pakje is een van de scenario's om het doel van de 'rookvrije generatie' te behalen.
In 1970 zette een pakje sigaretten je 36 frank ofwel 0,90 euro terug. Voor een pakje Marlboro betaal je nu 5,20 euro.
Sigaretten zijn goedkoper in Turkije dan in Nederland. De gemiddelde kosten van een pakje lokale sigaretten is 1.10 EUR (21 TRY). Voor meer bekende merken zoals: Camel, Dunhill, Marlboro moet je betalen over 1.40 EUR (26 TRY).
Vanaf 2023 is het niet meer mogelijk om online tabak te kopen en in 2024 gaat het verbod in voor alle supermarkten. Na 2030 zijn tankstations en tabaks- en gemakswinkels aan de beurt, waarna de verkoop van tabak is voorbehouden aan speciaalzaken.
De meeste (91,4%) rokers roken sigaretten of shag. Zij roken gemiddeld 10,2 sigaretten of shagjes per dag. De andere rokers roken bijvoorbeeld pijp of sigaar. Van de volwassen bevolking rookt 3,6% 20 of meer sigaretten of shagjes per dag (zware rokers).
In vergelijking met andere artikelen in 1960 was de sigarettenprijs 40 procent achtergebleven. Een verhoging met dit percentage zou een pakje toen boven de zes gulden hebben gebracht.
Sigaretten worden niet duurder in 2022
Het demissionaire kabinet is niet van plan om de prijs van rookwaar te verhogen in 2022. In het Belastingplan van 2022 staat geen accijnsverhoging beschreven. Hoewel sigaretten in 2020 en 2021 duurder werden, is dat in 2022 dus niet het geval.
De forse prijsstijging komt door twee accijnsverhogingen dit jaar. De accijns op een pakje sigaretten is daardoor met 1,14 euro verhoogd. Meer dan driekwart van de prijs van een pakje sigaretten bestaat inmiddels uit belasting, in de vorm van accijns en btw.
Australië is het duurste land ter wereld voor sigaretten en zijn de kosten meer dan 18 euro per pakje.
In Spanje kost een pakje sigaretten gemiddeld 4,53 euro wat betekent dat iemand die elke dag een pakje rookt maandelijks 135,90 euro kwijt is aan zijn sigaretten.
Toen Columbus in 1492 Amerika ontdekte, zag hij hoe de inheemse bevolking tabak rookte. Indianen in Noord-Amerika rookten de pijp om religieuze en medicinale redenen. Het werd gebruikt om wonden mee te genezen en pijn te bestrijden. In 1518 werden er tabaksplanten vanuit Amerika naar Europa meegenomen.
Roken werd als stoer gezien en met dit beeld werd ook veel geadverteerd. De vele advertenties en de populariteit van roken zorgden voor een piek in de tabaksindustrie rond de jaren 60 en 70. In Nederland rookte rond die tijd 90% van de mannen en 42% van de vrouwen.
Jongeren vragen meestal aan hun vrienden en klasgenoten (60%) of ze sigaretten willen kopen. Een klein aantal jongeren (6%) krijgt sigaretten van ouders. Er is ook een klein deel (3%) dat sigaretten krijgt van zijn of haar broer of zus. Studenten die roken helpen minderjarigen soms ook de wet te omzeilen.
“Op dit moment is de winstmarge tussen de 20 en 25 cent per pakje van de C-merken (goedkopere merken als West en Winston). Op de A-merken (duurste sigaretten, Marlboro, Camel) is de marge 50 tot 75 % hoger. Wij vinden het onderhand tijd worden dat deze marge wordt verdubbeld.
In Polen kost een pakje sigaretten ongeveer 3 euro, in Rusland slechts circa 1,70 euro. Het is toegestaan om voor 'eigen gebruik' tabak over de grens te kopen. Voor een EU-land is dat 800 sigaretten (vier sloffen) of een kilo tabak. Wel verboden is het om buitenlandse sigaretten door te verkopen.
Duitsland: sigarettenautomaten op straat
Voor een klein pakje Marlboro betaal je 7,20 euro in Duitsland." Iets goedkoper dan in Nederland dus. Iets lagere prijs, iets hoger percentage rokers. In Duitsland rookt bijna 24 procent wel eens.
800 sigaretten (4 sloffen) 200 sigaren. 1 kilo tabak. 400 cigarillo's (kleine sigaartjes van maximaal 3 gram)