Als een meisje geen maagd meer is en dat wil verhullen, kan ze ervoor kiezen om een maagdenvlieshersteloperatie uit te laten voeren. Dan wordt er een hechting gezet waardoor ze 'strakker' wordt en eventueel bloedt tijdens haar huwelijksnacht. De ingreep duurt ongeveer 30 minuten.Kosten zijn zo'n 1000 euro.
Met een reconstructie van het maagdenvlies, ook hymenoplastie of hymenorraphie genoemd, kan het maagdenvlies hersteld worden als het gescheurd is of als het onbestaande is.
Nee, je wordt niet 'strakker'
En je maagdenvlies groeit ook zeker niet terug.
Misverstanden over het maagdenvlies
Het maagdenvlies kan niet scheuren tijdens de seks. Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn.
Het maagdenvlies is een vlies, waardoor het menstruatiebloed passeert zoals water door een koffiefilter. Het maagdenvlies scheurt altijd bij de eerste keer vaginale seks en geeft dan bloedverlies. Het bloedverlies dat bij de eerste keer seks kan optreden, ziet er anders uit dan ander bloedverlies.
Een hymenoplastie is een eenvoudige ingreep om een gescheurd maagdenvlies te herstellen of een maagdenvlies te bouwen waar er geen was. Het is belangrijk om te weten dat het herstel van het maagdenvlies je je maagdelijkheid niet teruggeeft.
Zelfs door het gebruik van tampons en door bijvoorbeeld paardrijden kan het maagdenvlies scheuren en ben je als het ware ontmaagd. Een eendebek bij de gyneacoloog kan hetzelfde resultaat geven. Gewoon duidelijk maken aan de gyn., dat je nog maagd bent en deze maagdelijkheid niet wenst te verliezen...
Gebruik een tampon ook al ben je nog maagd.
Dit is een mythe die vaak de ronde doet. Het maagdenvlies breekt in feite niet tijdens seks of andere activiteiten, maar het wordt uitgerekt en kan scheuren. Ook als je nog maagd bent, kan je zonder problemen een tampon gebruiken.
Het bloed kan meteen of pas uren na de seks uit uw vagina komen. Het kan weinig zijn, bijvoorbeeld een paar druppels bloed of slijm dat een beetje bruin is. Het kan ook veel zijn. Sommige vrouwen verliezen na de seks meer bloed dan wanneer ze ongesteld zijn.
De islam heeft nergens gesteld dat een meisje moet voldoen aan de voorwaarde van 'maagdelijkheid' zoals men dat tegenwoordig definieert. Er zijn geen voorwaarden dat ze moet bloeden of dat de man verwacht dat ze vaginaal nooit eerder seks heeft gehad.
Een echte norm bestaat niet
Je behoefte aan seks wordt door heel veel interne en externe factoren bepaalt. Iedereen z'n seks drive is anders. Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks 'moet' hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks.
Een antwoord op de vraag 'hoe lang is te lang? ' is verschillend per persoon. Vaak wordt het antwoord helder in een relatie, waarvan een van de twee mensen laat blijken behoeften te hebben aan een potje seks.
Tijdens seksuele activiteit versnelt de hartslag en stroomt het bloed sneller door de bloedvaten. Dit is, net als bij sporten, goed voor hart en bloedvaten en verlaagt zo het risico op het krijgen van een hartaanval. Ouderen maken zich misschien zorgen dat inspanning tijdens de seks slecht is voor hun hart.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Een 'maagdenvlieshersteloperatie' is een operatie waarbij er wordt gezorgd dat een meisje gaat bloeden bij de eerste keer seks. Eigenlijk klopt de benaming 'hersteloperatie' niet. Het maagdenvlies is niet een vlies dat beschadigd kan raken, maar een soepel randje weefsel aan het begin van je vagina.
Door paardrijden, fietsen, turnen of andere sporten verlies je niet je maagdelijkheid. Het maagdenvliesrandje kan hoogstens iets oprekken door tampongebruik. ,,Niemand kan aan een vrouw zien of ze wel of geen seks heeft gehad”, zegt Ines Balkema.
Na de overgang stoppen de eierstokken met het maken van oestrogeen en progesteron. Dit zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder dun blijft en kwetsbaar wordt. Dit kan onschuldig bloedverlies veroorzaken. Sommige vrouwen krijgen toch nog een menstruatie nadat zij meer dan een jaar geen menstruaties hebben gehad.
Mogelijke oorzaken van pijn bij het vrijen
Lichamelijke oorzaken, zoals een vaginale schimmelinfectie, huidafwijkingen of hormonale verandering. Angst, waardoor (onbewust) de bekkenbodemspieren extra worden aangespannen. Onvoldoende ontspanning samen met onvoldoende seksuele opwinding.
Een droge vagina is namelijk blootgesteld aan wrijving tijdens de seks, en droge slijmvliezen zullen vaak scheurtjes vertonen – en dat is een veelvoorkomende reden waarom je pijn in je onderbuik ervaart na de seks.
Het maagdenvlies is een randje weefsel aan het begin van de vagina. Het is dus geen vlies waar je doorheen kunt prikken. Het randje kan gekarteld zijn of geribbeld of stug of strak. Soms heeft een meisje helemaal geen randje.
Het is niet verstandig om een tampon te gebruiken als je (nog) niet ongesteld bent of hem te gebruiken om afscheiding op te vangen. Tampons zijn alleen bedoeld voor de periode tijdens je menstruatie. Gebruik je wel een tampon als je niet ongesteld bent, dan kan je vagina uitdrogen.
De cup wordt alleen tijdens de menstruatie ingebracht in de vagina. Als de cup vol zit, verwijder je hem en leeg je hem in het toilet. De menstruatiecup moet minimaal om de twaalf uur geleegd en schoongemaakt worden. Daarna kun je hem meteen weer inbrengen.
Het lijkt een beetje op de kop en de snavel van een eend. De arts kan hiermee de vagina een beetje openen zodat de binnenkant van de vagina en ook de baarmoedermond onderzocht kunnen worden. Een eendenbek kan wat raar aanvoelen in de vagina, maar hoort geen pijn te doen.
Voordat de eendenbek naar binnen wordt gebracht, wordt hij wat verwarmt onder de warme kraan, of hij komt uit een verwarmde lade. Wanneer je er klaar voor bent en zo ontspannen mogelijk bent, zal de eendenbek geleidelijk naar binnen worden gebracht, wat een drukkend gevoel kan geven.
Is een uitstrijkje pijnlijk? Het uitstrijkje duurt ongeveer 10 minuten. Sommige vrouwen vinden het uitstrijkje vervelend, maar het doet meestal geen pijn. Door het aanraken van de baarmoedermond kun je na het onderzoek wat bloed verliezen.