Je krijgt 50GB internet voor 33 euro, 20GB voor 28 euro en 10GB voor 25 euro. Als je daaronder gaat zitten zit 5G er niet meer standaard bij en moet je een add-on van 2 euro betalen per maand (mocht je dus wel 5G willen). Je kan in plaats van een abonnement ook een databundel nemen bij Vodafone.
5G is duurder dan 4G
Om een smartphone ondersteuning voor 5G te geven, is een 5G-modem nodig. Deze modem is duurder dan een 4G-modem. Hierdoor ligt de prijs van een smartphone met 5G-ondersteuning in veel gevallen hoger, al zien we steeds meer budgettelefoons die ook met 5G werken.
Het belangrijkste nadeel van 5G is dat het geld kost, terwijl je er in 2021 maar weinig aan hebt. Smartphonefabrikanten hebben voor ieder toestel een specifiek budget. Daar moet de processor van betaald worden, de behuizing, camera's en ga zo maar door.
Wat heb ik nodig voor 5G en hoe kan ik zien of ik 5G heb? Je hebt een 5G-toestel nodig met de meest recente software, een Red abonnement (of Start abonnement met 5G add-on). Controleer bij je instellingen of 5G ingeschakeld staat. Let op: niet alle 5G-toestellen ondersteunen de Nederlandse instellingen.
Hoewel technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is de verwachting niet dat 4G volgend jaar al offline zou gaan. Als wij een heel ruwe schatting maken, dan gaat dat waarschijnlijk pas spelen rond het jaar 2030.
De hogere frequenties waarop deze kleine antennes uitzenden zorgen ervoor dat met 5G hogere datasnelheden bereikt worden dan met 4G. Ook kan 5G meer verbindingen tegelijk ondersteunen. Ten slotte is 5G ingericht op het leveren van een betrouwbaardere verbinding met een kortere reactiesnelheid dan bij 4G.
Als je je toestel minimaal een jaar gebruikt, ga je eind 2022 namelijk profiteren van de hoge snelheden die volwaardig 5G biedt. Ook is je toestel in de toekomst meer waard. De komende jaren zullen er steeds meer smartphones en abonnementen voor 5G komen.
5G is standaard onderdeel van alle Red-pakketten. Je hoeft dan dus niet extra bij te betalen, maar dat is wel het geval wanneer je kiest voor een Start-abonnement. Wanneer je 5G wil gebruiken in combinatie met een Vodafone-instappakket betaal je 2 euro per maand extra.
Feit: 5G is supersnel, maar wifi blijft hard nodig
In de praktijk zal het eerder uitkomen op 1 Gbps. Ter vergelijking: 4G haalt gemiddeld een downloadsnelheid van 20 megabit per seconde (Mbps). Wifi-netwerken zitten zo rond de 44 Mbps.
Je bent zuinig op je data
Ook daarom is 4G een slimme keuze. Met dit mobiele internet verbruik je minder data dan je in dezelfde tijd met 5G kan doen. Zo heb je met 4G misschien kleinere bundel nodig voor je Sim Only abonnement dan wanneer je 5G zou hebben. Dat scheelt geld.
Er is géén bewijs dat het 5G-netwerk schadelijk is voor de gezondheid. Tot die conclusie komt de Gezondheidsraad. De frequenties die de zendmasten uitzenden zijn namelijk al jaren in gebruik en hebben nooit negatieve gezondheidseffecten gehad, schrijft de raad.
Nee, om gebruik te kunnen maken van 4G of 5G internet heb je geen speciale simkaart nodig. Wel heb je hiervoor desgewenst een sim only abonnement met 5G nodig en een toestel dat vervolgens ook geschikt is voor 5G.
En bij 5G is de capaciteit van het netwerk veel groter dan bij 4G. Er worden meer en hogere frequenties worden gebruikt. Dat zorgt voor een betere dekking en bereik en minder belasting van het netwerk. Er kunnen veel meer data worden verzonden tussen apparaten onderling.
Vanaf 31 maart 2022 stopt het 3G-netwerk. Het uitzetten van 3G betekent dat uw toestel terug zal vallen naar 2G. Dit betekent een verminderde kwaliteit voor bellen en een trage internetsnelheid. Daarnaast kunt u niet meer bellen en internetten tegelijkertijd.
Dat de toestellen hardwarematig klaar zijn voor 5G, betekent namelijk niet per se dat je al gebruik kunt maken van de 4G-opvolger. Bij de meeste 5G-telefoons heb je namelijk nog een software-update nodig.
De keuze tussen 5G en WiFi 6
Voor outdoor, mobiele (IoT) apparaten die over een groot gebied actief zijn (denk aan sensoren door de gehele stad) is 5G verreweg de beste keuze. Voor inpandig gebruik of outdoor gebruik in een beperkter gebied (zoals een recreatiepark) biedt WiFi 6 de beste oplossing.
Mensen met elektrohypersensitiviteit hebben ook onder de wettelijke blootstellingslimieten al last van klachten 5G straling. Zij kampen met symptomen als oorsuizen en piepen, licht gevoel in het hoofd of hoofdpijn en druk op de trommelvliezen als gevolg van blootstelling aan elektromagnetische straling.
Sinds de zomer van 2020 hebben we 5G netwerken in Nederland. Helaas zijn er zeker tot eind 2023 geen hogere snelheden of nieuwe diensten beschikbaar. In dit artikel kijken we naar de ontwikkelingen op het gebied van spectrum, want alleen met méér frequentieruimte kan de belofte van 5G worden waargemaakt.
Echt snel pas vanaf 2022
De echte snelheid van 5G wordt pas merkbaar zodra de 3,5GHz-frequentie beschikbaar is. Die is nu nog exclusief in gebruik van een afluisterstation van Defensie in Friesland. Pas in 2022 wordt dit kanaal aangeboden voor commercieel gebruik.
5G-straling is niet gevaarlijk voor mensen. Ze kunnen je hooguit licht opwarmen, als je heel dicht bij de bron staat. Mensen vangen waarschijnlijk uit veel bronnen elektromagnetische straling op. Maar dat komt vooral van hun eigen wifi of van hun telefoon.
Het aantal aansluitingen op het snelle mobiele 5G-netwerk ligt eind dit jaar wereldwijd rond 580 miljoen. De komende jaren groeit het aantal snel, naar 3,5 miljard in 2026.
Navigeer naar Verbindingen. Klik onder Verbindingen op Mobiele netwerken. Klik vervolgens op Netwerkmodus. Selecteer 4G/3G/2G (automatisch verbinden)
4G is snel en blijft nog jaren actief
Bovendien blijft 4G 'gewoon' beschikbaar, ook als 5G straks een stuk sneller wordt. Providers houden het 4G-netwerk nog vele jaren in de lucht, dus je 4G-toestel blijft naar behoren werken.
De provider hoopt voor het einde van dit jaar in heel Nederland 5G aan te bieden. KPN start in vijf steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. De landelijke dekking volgt bij deze provider ergens in 2021. VodafoneZiggo loopt qua dekking voor en dekt ongeveer 80 procent van Nederland.