Snoei. Het beste moment om Duizendknoop terug te snoeien is wanneer de nieuwe uitlopers in het voorjaar zichtbaar worden. Snoei hierbij de oude, bruine plantdelen zo'n 5 tot 10 cm boven de grond terug. Door de plant in het voorjaar pas terug te snoeien verklein je de kans op schade door vorst in de winter.
De Nederlandse naam is Duizendknoop. De vaste planten behoren tot familie Polygonaceae. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 90 cm.
De Persicaria polymorpha is een zeer forse plant met geurende roomwitte bloempluimen en vrij grof blad aan holle stengels. Hij groeit breed uit en heeft veel ruimte nodig, maar woekert niet.
Persicaria polymorpha, of duizendknoop, is een reusachtige vaste plant die gemakkelijk anderhalve meter breed en hoog wordt. De plant heeft stevige, rode stelen en blijft goed overeind staan.
De Duizendknoop laat zich goed combineren met siergrassen, maar ook met andere najaarsbloeiers, zoals aster, zonnehoed, dropplant of phlox. Bekijk ook eens onze drie borderpakketten waar we ook persicaria aan toegevoegd hebben: Borderpakket roze, Borderpakket rood en Borderpakket paars/roze.
De Duizendknoop groeit goed in elke goede tuingrond. De plant kan zowel in de volle zon als in de schaduw op een wat vochtige grond uit de voeten.
De Japanse duizendknoop is niet giftig voor mens en dier. De jonge stengels zijn zelfs eetbaar als ze in het donker opgekweekt worden. Voor veel inheemse insecten, schimmels en vogels staat de plant echter niet op het menu.
Ze groeit in het algemeen vrij snel. Deze plant staat het liefst op een licht vochtige plek, maar kan redelijk tegen droogte.
De invasieve exoot groeit dwars door rioleringen en funderingen heen en is moeilijk te bestrijden. Wie deze plant ooit in zijn tuin heeft gehad, zal hem niet gauw vergeten. De Japanse duizendknoop, door de IUCN aangewezen als een van de honderd invasiefste soorten ter wereld, laat zich namelijk niet zomaar verdringen.
Japanse duizendknoop, ook wel fallopia japonica, is een zeer hardnekkig onkruid en wordt dan ook tot één van de meest invasieve soorten gerekend. Dit zorgt ervoor dat dit onkruid dan ook veelal gevreesd is onder tuinierders.
Het kan zelf jaren duren voordat de laatste scheut is verdwenen. Laat de weggehaalde planten niet liggen, want zelfs minuscule stengel- en wortelresten kunnen zorgen voor verdere verspreiding van de plant. Verwijder de duizendknoop bij voorkeur met wortel en al, of in ieder geval met zoveel mogelijk wortel.
De beklierde duizendknoop (Persicaria lapathifolia) is een inheemse duizendknoop. Meestal wordt deze niet als tuinplant gebruikt. De witte/ lichtroze bloemen zijn vaak te zien op akkers en braakliggend terrein van juni tot oktober. Het wordt daarom ook wel als onkruid beschouwd.
Ooit ingevoerd als tuinplant uit Japan, nu op de Europese lijst voor meest invasieve soorten. De Japanse Duizendknoop verdringt bestaande planten en kan door scheuren van funderingen groeien en door asfalt breken. De plant is vrij makkelijk te herkennen. De stengel bevat rode spikkels en het blad is hartvormig.
Glyfosaat is een systemisch werkend middel, het wordt opgenomen door de plant. Hierdoor zullen de bovengrondse delen van de plant èn een groot deel van het wortelstelsel afsterven. De duizendknoop stengels worden met een glyfosaat oplossing geïnjecteerd.
De Japanse duizendknoop is steeds vaker in Nederland te vinden. Deze probleemplant veroorzaakt veel schade en is moeilijk te bestrijden, maar wist je dat je hem kunt eten? Deze gerechten kun je ermee bereiden. Een manier om de Japanse duizendknoop te bestrijden, is door de plant te eten.
De Japanse duizendknoop is een exotische woekerplant die in een razend tempo om zich heen groeit. Niet iedereen is blij met deze plant in zijn of haar tuin omdat hij voor veel schade kan zorgen.
Japanse duizendknoop groeit enorm snel. Als plantendelen op vochtige bodem terecht komen ontwikkelen ze zich direct tot een nieuwe plant. De rode stengels kunnen tot 10 cm per dag groeien.
Japanse duizendknoop dreigt een plaag te worden, net als in Engeland. Daar wordt de plant overgens ook gezien als een lekkernij. Het kruid bevat talrijke belangrijke voedingstoffen en smaakt een beetje als rabarber. Koeien, paarden, ezels, schapen en geiten eten er eveneens van, maar laten de wortelstokken ongemoeid.
Het is overigens wel een heel mooie plant en een prima groente! Dat de plant eetbaar is nog niet zo bekend.De Japanse duizendknoop is familie van de Rabarber en de smaak lijkt daar ook wel op. Het is eigenlijk een behoorlijk gezonde groente, met veel vitamine A en mineralen en een bron van resveratrol.
Persicaria affinis (10-25 cm) is een kruipende plant die zo goed als wintergroen is, de bloemen zijn licht roze. Een sterke bodembedekker.
Deze tuinplant staat graag op een zonnige plek of een plek in de halfschaduw / halfzon. Duizendknopen houden daarbij van een matig voedselrijke, licht vochtige bodem. Duizendknoop groeit vrij snel, bodembedekkend en laat zich goed combineren met andere planten. De geadviseerde plantafstand is 30 cm.
Ontkiemende of opnieuw uitlopende duizendknopen zijn rood van kleur. Als de scheut verder groeit ontstaan jonge, licht zigzaggende stengels met aan weerszijden om en om bladeren langs de stengel. De plant bloeit in augustus en september met crèmewitte (soms wit-roze) kleine bloemen.
Het verschil met het oude geslacht Polygonum, is dat de planten van het geslacht Persicaria veel minder woekeraars zijn en zich dus beter in uw tuin gedragen. Er zijn wel Duizendknoop soorten die wat meer woekeren, maar over het algemeen heeft u hier een mooie plant aan met weinig onderhoud.
Japanse duizendknoop heeft aan kleine stukken wortelstok of stengel dus genoeg om een nieuwe populaties te vormen. De plant verspreidt zich daarom vooral via het dumpen van tuinafval en het verplaatsen van grond of compost met daarin stukken wortel of stengel.