Tip 2: droog maken met een linnen doek Droog de glazen dan meteen na het wassen af met een linnen doek. Een linnen doek neemt sneller vocht op en laat geen pluisjes achter op de glazen. Door met een linnen doek het glas op te wrijven gaat het glas mooi glimmen en wordt kalkaanslag vermeden.
Drogen met een linnen doek
Wrijf de glazen voorzichtig droog met de doek. Linnen droogt goed, zorgt voor een glimmend resultaat en laat geen pluizen achter op het glas.
Verwijderen van kalkaanslag – met azijn
Vul de gootsteen of een afwasteil met lauwwarm water en een kopje azijn. Zet het glaswerk hierin en zorg ervoor dat de glazen helemaal onder water staan. Laat de glazen zo een kwartiertje staan. Spoel ze daarna goed af en wrijf ze droog met een schone theedoek.
Waar zet ik de glazen neer? Rechts boven het bord zet je de glazen in een schuine lijn naar beneden neer.Bovenaan het waterglas, dan het rode wijnglas en onderaan het witte wijnglas.
Je kan glas met (glas)verf idd afbakken in de oven. Je moet dan het glas op de plaat op bakpapier zetten en tegelijk met de oven verwarmen, dus niet eerst voorverwarmen, anders gaat het mis... Met afkoelen net zo, oven uitzetten en het glas in de oven laten afkoelen.
Glas wordt geproduceerd bij zeer hoge temperaturen, dus het bakken van wijnglazen in een gewone oven is geen enkel probleem .
Symbolen: vaak staat onderop het bord of de schaal een symbool waaraan je kunt zien of het in de oven gebruikt mag worden. Voor herhaling vatbaar! Zeer snelle levering en de glazen koffiekan was goed verpakt.
Als u wijn drinkt bij uw maaltijd, zet u het glas iets boven en rechts van uw waterglas . Als u rode en witte wijn serveert, zet u het rode wijnglas hier en het witte wijnglas iets onder en in het rode wijnglas, zodat het waterglas en de twee wijnglazen een driehoek vormen.
Tip 2: droog maken met een linnen doek
Wil je voorkomen dat vlekken en opgedroogde druppels achterblijven op het glas? Droog de glazen dan meteen na het wassen af met een linnen doek.
Of je nu in een restaurant eet of thuis een diner host, ook aan het neerleggen van je bestek ná het eten kleven allerlei regels. Ben je uitgegeten? Dan leg je je bestek schuin neer op je bord, met de punten van het bestek naar linksboven gericht. Je mes ligt boven je vork en met de scherpe kant naar je vork gericht.
Je kunt wijnglazen schoonmaken door gebruik te maken van rijst. Stap 1: Doe een eetlepel ongekookte rijst in het glas. Stap 2: Voeg warm water toe, net zoveel tot het water de rijst bedekt. Stap 3: Roer de rijst en het water voorzichtig in het glas, zodat de rijst de binnenkant van het glas schrobt.
Leg je glazen in warm water met een scheutje azijn.Spoel je glazen vervolgens af met schoon water en de kalkaanslag is in de meeste gevallen weg. Helpt dat niet en wil je hardnekkige kalkaanslag op glas verwijderen? Gebruik dan een paar druppels pure schoonmaakazijn en laat dit inwerken op de aanslag.
Schuur de binnen- en buitenhoeken van de glasrand met de hand .
Neem vervolgens het schuurpapier in uw dominante hand en plaats het over de rand van het glas, zodat uw duim en middelvinger over de hoeken van de rand liggen. Wrijf ten slotte het schuurpapier heen en weer om deze scherpe hoeken glad te schuren.
Als je geen probleem hebt met vlekken, is het een goed idee om de glazen eerst te laten drogen op een pluisvrije handdoek of keukenpapier . De binnenkant van de glazen zal vocht verzamelen, dus je moet ze omdraaien om de binnenkant te laten drogen.
Eventuele kalkaanslag of vlekken kunnen vaak voorzichtig worden verwijderd met huismiddeltjes zoals citroenzuur, azijn en zuiveringszout. Met wat poetsen na het reinigen worden uw glazen weer glanzend.
Terwijl de glazen nog warm zijn van het afspoelen, zet u ze ondersteboven en laat u ze aan de lucht drogen. U kunt de wijnglazen ook drogen met een zachte, pluisvrije doek, zoals een microvezeldoek of een doek van meelzak .
Laat de glazen na het afwassen even ondersteboven uitlekken op een afdruiprekje.Draai de glazen weer om en droog ze met een (jawel!)licht vochtige handdoek. Laat ze nadien nog even uit de kast staan om damp en vlekken te voorkomen.
Bar Keepers Friend is sterk genoeg om hardnekkige etensresten en vettige resten te verwijderen, maar zacht genoeg om op glas te gebruiken zonder krassen of etsen te veroorzaken .
Het zal ongetwijfeld in je opkomen, aangezien beide glazen een kelk, een steel en een voet hebben. Maar kelken zijn nog steeds bedoeld om water in te serveren, terwijl wijnglazen bedoeld zijn om van wijn te genieten .
Het glaswerk moet rechts boven het bord worden geplaatst, bijvoorbeeld een glas voor rode wijn, een glas voor witte wijn en een glas voor water.
Ondersteboven tegen stof
Wie glazen ondersteboven in de kast zet, doet dit waarschijnlijk vanuit een hygiënisch oogpunt. Zo kunnen ze immers geen stof opvangen. Toch is er ook vanuit hygiënisch oogpunt een goed argument om ze juist rechtop te plaatsen.
Drinkglazen, zoals theeglazen, kunnen van hittebestendig glas, kristal of van 'gewoon' glas gemaakt zijn. Hittebestendig glas en kristal verstoren de recycling van verpakkingsglas. Omdat het verschil met het blote oog niet te zien is, moeten alle drinkglazen bij het restafval.
Symbool: mag (niet) in de vaatwasser
Met één van deze symbolen geven we aan of en hoe je het product in de vaatwasser mag afwassen. En een heel enkele keer zul je dit icoon zien met een streep erdoor: dan moet je het product met de hand reinigen.
Gewone glazen schalen en mengkommen kunnen barsten als ze worden blootgesteld aan plotselinge temperatuurveranderingen of langdurige hitte, waardoor een gevaarlijke bende ontstaat . Gebruik alleen glaswerk dat duidelijk is gemarkeerd als "ovenbestendig."