Leg de komkommerschijfjes op de laden van uw voedseldroger en zet de voedseldroger op 52 graden. De tijd om de komkommerschijfjes te drogen is ongeveer 12 uur. De droogtijd is afhankelijk van het vocht in de komkommer dus dit kan variëren. Zo springen alle komkommerschijfjes los.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat WMF KITCHENminis® de beste voedseldroger is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een uitstekend alternatief voor de WMF KITCHENminis® is de Steba ED 4 voedseldroger.
In de zon of de oven drogen
Groenten en fruit drogen doen ze in warme landen met een lage luchtvochtigheid gewoon buiten. Het drogen gaat vanzelf. Hier hebben we een oven nodig. Snijd dat wat je wilt drogen in zo dun mogelijke plakjes en leg ze op een bakplaat, eventueel op een vel bakpapier.
Gedroogde groente en fruit bevatten nauwelijks vitamines en mineralen. Onjuist. Het vitaminegehalte neemt misschien een beetje af, maar gedroogd fruit is nog steeds rijk aan vitamines, mineralen en zelfs aan antioxidanten.
Je kunt zelf niet op een praktische manier vriesdrogen, maar het gebeurt in onze vriezers – vaak ongewenst – toch een beetje. Wie herkent er immers niet dat ingevroren voedsel uitdroogt als je het niet goed in diepvrieszakjes en dergelijke inpakt?
Het drogen van voedsel is heel gezond en heeft een minimaal effect op de voedingswaarde van voedsel, vooral als u zelf voedsel droogt. Onderzoek dat gedaan is naar de voedingswaarde van gedroogd voedsel is meestal gedaan op voedsel dat onder commerciële omstandigheden is gedroogd.
Het drogen van voedsel wordt al eeuwen lang gedaan om het te conserveren. Uit studies blijkt dat je voedsel, mits goed gedroogd, wel 30 jaar kunt bewaren, daar kan geen diepvries tegenop!
Gedroogde groenten (en alle andere gedroogde voedingsmiddelen) blijven minimaal 1 jaar houdbaar.
Er zijn drie aspecten nodig om thuis zelf voedsel te drogen:
Hitte - De hitte moet minstens 60°C zijn om water uit de producten te onttrekken. Dit om te voorkomen dat bacteriën en schimmels kunnen groeien. Droge lucht - De droge lucht zorgt ervoor dat het vrijgekomen water uit de voeding wordt opgevangen.
U kunt gedroogd fruit of groenten fijn mixen en er fruitpoeder van maken voor bv smoothies of groentepoeder om soepen mee te maken. U kunt het fruitpoeder ook toevoegen aan bijvoorbeeld een kwarktaart, meng het door ijs of bestrooi er een bolletje ijs mee.
Met een voedseldroger kunt u groenten, fruit, vlees, vis, kruiden, bloemen en zelfs tofu drogen. U kunt de voedseldroger ook gebruiken in het dagelijks gebruik om bv brood te roosteren, croutons te maken, knoflookbrood of bruschetta te maken. Het thuis drogen van voedsel is gezond.
Laat de komkommer goed uitlekken. Om dit te versnellen kun je het beste er wat zout over strooien en na een kwartiertje met een vork of de bolle kant van een soeplepel de komkommerreepjes tegen de wand van het vergiet of de zeef aandrukken om het grootste vocht eruit te drukken.
Het zout haalt de smaak niet enkel nog meer naar boven, maar zorgt ook voor een nog frisser kleurtje en het maakt de komkommer minder hard. Vervolgens kun je de komkommer combineren met een heleboel smaken voor een smakelijke salade. Voeg bijvoorbeeld wat knoflook, azijn, pittige olie en/of rode peper toe.
Leg de plakjes banaan in de voedseldroger, en zet de temperatuur op 60 graden. Bij 60 graden is de droogtijd ongeveer 8 tot 9 uur, maar welk omdraaien als de ene kant goed droog is.
Veel fruit kun je invriezen, maar er zijn enkele fruitsoorten waarbij invriezen niet heel geschikt is. Dit heeft onder andere te maken met het vochtgehalte in het fruit. Enkele soorten fruit die niet zo eenvoudig in zijn te vriezen, zijn: granaatappel, sinaasappels, mandarijnen en passievrucht.
Droogfruit is lang te bewaren ( 8 tot 24 maanden), en in praktijk vaak nog langer mits onaangebroken.
Niet ongezond
Maar dit verschilt ook per fruitsoort, zo kunt u als het over calorieën gaat beter kiezen voor gedroogde pruimen (190 calorieën per 100 gram) dan voor gedroogde banaan (300 calorieën per 100 gram).
Voedingsstoffen in gedroogd fruit
Vooral gedroogde pruimen, vijgen, appels en abrikozen bevatten veel vezels. Het gaat hierbij om zowel oplosbare als onoplosbare vezels en deze zijn goed voor de stoelgang.
Vanwege de vele calorieën en het hoge suikergehalte wordt aanbevolen om niet meer dan drie tot vijf dadels per dag te eten. Meestal heb je er echter ook niet veel meer nodig – de vrucht is immers een grote bron van verzadiging.
Voordelen van Vriesdrogen
De houdbaarheid van het voedsel wordt aanzienlijk verlengd. De voeding blijft al zijn goede voedingsstoffen behouden. Zo blijft gevriesdroogde groente en fruit vol vitamines en mineralen. De smaak en textuur blijven op deze manier van drogen beter behouden.
Deze ijskristallen vormen snel een laag ijs in de condensorkamer. Door middel van ontdooiing wordt het ijs verwijderd. Als er zich geen ijs meer vormt is het proces klaar en kan de voorraadkamer geopend worden (altijd weer een leuk moment). Dit hele proces duurt ongeveer 14 dagen.
Net zo gezond als vers fruit
Net zoals bij diepvriesfruit gaat er bij gevriesdroogd fruit geen smaak verloren. Ook blijven alle voedingswaarden bij het vriesdrogen hetzelfde. Maar door het fruit te vriesdrogen, blijft het langer houdbaar.