De helm dient recht op het hoofd gedragen te worden zodat ook het voorhoofd beschermd is. De bandjes van de helm zitten zo strak dat er net een vinger onder je kin past als je het bandje dicht hebt. Je bril draag je nu eenmaal met de pootjes over de bandjes.
Hoe meer zonlicht, hoe donkerder de lenzen moeten zijn. Hoe groter het contrast, hoe meer zicht je hebt tijdens het fietsen. Fiets je vaak in de schaduw (van bomen of wolken) of ´s avonds? Dan kun je het beste kiezen voor een fietsbril met lichte lenzen, zoals lichtgeel of oranje.
Een fietsbril verbetert je zicht
Langsflitsende bladeren, de constante onder je door knallende weg; een fiets bril van Trivio zorgt ervoor dat dit beeld een heel stuk rustiger wordt. Je ogen worden dus minder moe, waardoor je langer en beter gefocust kunt zijn op de weg, je omgeving en het verkeer.
In de winter is het prettig om een fietsmuts of helmmuts te dragen onder de helm zodat het hoofd lekker warm blijft. Voor de echt koude dagen is er de balaclava die ook de hals, neus en mond beschermt tegen de kou.
Dat is volgens de onderzoekers de Bontrager Rally MIPS en de veiligste race-helm is de Lazer Century MIPS. Opgemerkt moet wel dat een aantal merken die in Nederland populair zijn, maar in Amerika niet veel verkocht worden niet zijn meegenomen in de test.
Helmmutsen en koerspetjes voor tijdens het fietsen
Fietspetten en bandana's zitten comfortabel onder je helm en zorgen er tijdens maximale inspanning voor dat zweet niet je ogen inloopt. Naast een goed ademend vermogen zorgen de petjes er ook voor dat koude wind wordt tegengehouden.
Een fietsshirt moet dus een aansluitende pasvorm hebben op het lichaam. Het shirt mag hierbij best wel een strak zitten. Het shirt mag daarentegen niet te klemmend aanvoelen. Om de juiste pasvorm te vinden, moet fietskleding altijd in een fietshouding worden gepast.
De beste kleuren brillenglazen voor fietsers
Oranje en roze gekleurde glazen verbeteren de gezichtsscherpte en zijn sterk aanbevolen bij het fietsen. Ze zorgen voor het meest heldere gezichtsveld en zijn ideaal bij zwak of geen zonlicht.
De Mathieu Van Der Poel Signature Series Sutro Lite van Oakley® eert de Nederlandse wielrenner die deze bril heeft gedragen in zijn brede scala aan fietsdisciplines, waaronder veldrijden, wegwielrennen en mountainbiken.
De Speedtrap is de meest bekende fietsbril van 100%. Hij is iets kleiner en 'normaler ogend' dan de Speedtrap. Je hebt Sagan en Van der Poel veel wedstrijden zien winnen als je op tv naar de koersen kijkt. De Speedcraft bril is de fietsbril waarmee je Sagan heel veel ritten hebt zien winnen.
Daarnaast kan het zo zijn dat je een fietsbroek zonder zeem over een bibshort draagt voor meer warmte en betere bescherming. Als je kiest voor een fietsbroek zonder zeem, kun je kiezen voor een strakke of wijde pasvorm.
Waarom moet je een fietsbroek dragen? De nauwsluitende pasvorm van fietsbroeken heeft verschillende voordelen: het is aerodynamisch, comfortabel en zorgt ervoor dat alles op zijn plaats blijft zitten. Zoals gezegd is een fietszadel gemaakt om samen met een zeem gebruikt te worden.
De fietspet is niet meer weg te denken uit het fietsen. De koerspet wordt al sinds het begin van het wielrennen gebruikt. Dit was een periode waar de fietshelmen nog niet bestonden. En de functie was voornamelijk om de fietser te beschermen tegen kou en de zon.
Een helmmuts is een muts … in zowat de vorm van een helm. Integraal het hoofd bedekkend dus en onderaan vaak voorzien van een extra stuk om tot in de jas te reiken.
Zo draag je 'm
Maar dat kan bijvoorbeeld op de volgende manieren. Klassiek en stijlvol: klep naar beneden en losjes over je hoofd. Onder de helm: functioneel in alle jaargetijden, met de klep omhoog of omlaag. Omgedraaid: met de klep in je nek, als bescherming tegen de zon.
Helmen zijn voor verschillende prijzen te verkrijgen. Je betaalt er al snel €50 voor. Er zijn ook helmen te verkrijgen die soms wel €250 of meer kunnen kosten. In essentie is er geen verschil in de mate van de bescherming tussen een dure en een goedkopere helm.
Momenteel geldt er geen helmplicht voor de elektrische fiets in Nederland. Voor Speed Pedelecs (45km p/u) geldt wel al een helmplicht. Per 1 januari 2023 wordt een helm op de snorfiets verplicht.