De Monstera staat het liefst op een plek in de (half)schaduw. Zorg dat in de lente en zomer de grond licht vochtig blijft, zonder dat de wortels van de plant in een laag water staan. Wacht in de herfst en winter tot de grond goed is opgedroogd voordat je de plant weer water geeft.
Licht en standplaats
Zo staat 'ie ook bij jou thuis het liefst: uit de felle middagzon, met 's ochtends of einde dag een paar zonnestralen. Hij kan ook prima met alleen daglicht toe. Zet 'm dus niet pal voor een raam op het zuiden. Als de bladeren een gelige, vale gloed krijgen, dan staat je Monstera te licht.
Je Monstera vindt het heerlijk op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Zorg er daarom voor dat de Monstera niet in direct zonlicht staat, maar wel op een lichte plek. Twee meter van een raam op het oosten, westen of noorden is perfect.
Monstera Laten Klimmen. Om een Monstera goed te laten klimmen is het dus zaak een mosstok te plaatsen. Kies er een die op de groei is, dus een beetje een grote of kies voor de uitschuifbare mosstokken. Deze mosstok zet je in de aarde wanneer je de Monstera gaat verpotten.
Monstera heeft ongeveer eens per week een flinke scheut water nodig – bij temperaturen boven de 20 graden wel twee keer per week. Ook is het goed om regelmatig vloeibare plantenvoeding mee te geven met het water. Doe dat ongeveer eens per maand in de winter, en eens per twee weken of eens per week in de zomer.
Af en toe een geel of bruin blad aan een Monstera is niet zo erg. Maar zijn er meerdere gele of bruine bladeren aan de plant, dan is het verstandig om meer of juist minder water te geven. Bruine bladeren wijzen over het algemeen op te weinig water. Terwijl geel blad een kenmerk is van te veel water.
De Monstera heeft de luchtwortels nodig om voedingsstoffen uit de lucht te halen of om te kunnen klimmen. Als het er echt heel veel worden (en ook te lang zijn) kun je een enkele wegknippen zonder echt schade toe te richten. Beter is om de luchtwortels in je voordeel te gebruiken, zoals je hieronder kunt lezen.
Als je de plant te weinig water hebt gegeven, zullen de bladeren geel worden, gaan hangen en uiteindelijk afsterven. Onze grote plant heeft dus water nodig. Deze tekenen zul je snel zien als zowel de grond te droog is en de plant in droge lucht staat. Een luchtbevochtiger kan dan zeker uitkomst bieden.
Heeft je badkamer geen ramen en zoek je een plant om de ruimte wat op te fleuren? Dan is de graslelie een goede keus. Deze plant gedijt goed op een donkere plek, want hij houdt niet van direct zonlicht. Daarnaast past de graslelie zich makkelijk aan en zuivert hij de lucht.
Veel mensen kennen deze voornamelijk als de gatenplant. De gatenplant is een luchtzuiverende plant, maar ook giftig. Niet voor mensen gelukkig. De stengels en bladeren van de gatenplant zijn alleen giftig voor huisdieren.
Monstera
Ook een Monstera verdient een plekje in je badkamer. De hoge luchtvochtigheid doet haar zeker goed. De plant heeft veel licht nodig dus daarom is ze enkel geschikt voor badkamers met een raam.
Door de dikke stam kan de Yucca wel tegen een stootje en zal deze lang mooi blijven. Dit geldt ook voor de Cycas, de Beaucarnea en de andere sterke kamerplanten uit ons assortiment. Ook de cactus valt onder de sterke kamerplanten en deze zijn dan ook terug te vinden in onze webshop.
Direct zonlicht is het licht dat direct vanuit het raam naar binnen komt. Planten die van direct zonlicht houden zijn echte zonaanbidders. Ze hebben maar liefst minstens 5 uur zonlicht per dag nodig! Planten die van direct zonlicht houden, zijn in de natuur zijn vaak grote planten.
Zo krijgen de bladeren van jouw Monstera gaten
Zoveel mogelijk indirect licht en eventueel een klein beetje direct zonlicht in de ochtend of aan het einde van de dag. Als je je plant een mosstok geeft om te laten groeien, gaat het nog sneller, maar dat is niet essentieel.
Een nieuw blad aan de Monstera is als eerst zichtbaar op de bladsteel van het vorige blad. Daar komt het als een kleine puntje tevoorschijn. Dan zal het eerst helemaal hieruit groeien, voordat het blad zich ontrold. Blijf dus zo nu en dan de bladstelen controleren om te zien of er al nieuw blad groeit.
De Monstera kan flink hard groeien met wat extra liefde, dus is het verstandig om de plant eens in de paar jaar een grotere pot te geven. Daardoor kunnen de wortels weer verder groeien en wat verse potgrond geeft de plant ook weer nieuwe voedingstoffen. Eens in de twee jaar ongeveer is meestal voldoende.