Een paar voorbeelden: het ontwikkelen van zelfkennis is een interventie gericht op een individu. Een functioneringsspiegel voor een team is een interventie voor een groep. Herontwerp van een werkproces is een interventie voor een organisatie. Ketensamenwerking is een interventie voor samenwerkende organisaties.
Interventie betekent letterlijk: tussenkomst. De leerkracht grijpt in, met als doel het gedrag van de leerling of de omstandigheden te beïnvloeden. De interventie kan gericht zijn op het sociale gedrag, het cognitieve gebied of de motivatie. Een interventie kan op school-, klas- of kindniveau worden ingezet.
Een verpleegkundige interventie is een behandeling die een verpleegkundige uitvoert op basis van een deskundig oordeel en klinische kennis ten behoeve van een zorgvrager. Een verpleegkundige interventie bestaat uit een verzameling van patiëntgebonden verpleegkundige handelingen.
Dit is een vaardigheid waarmee je als mediator zaken expliciet kenbaar maakt. Hierbij kan je expliciet de intenties of gevoelens van een partij benoemen. Hierdoor krijgen de beide partijen meer inzicht en vergroot het de mogelijkheid om er anders over na te gaan denken.
Aandachtspunten bij de interventies
Beschrijf de interventies zo SMART mogelijk: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgeboden. Let erop dat je geen interventies plant waartoe de cliënt of de mantelzorger zelf in staat is. Beschrijf ook de interventies die door andere disciplines worden uitgevoerd.
Onderzoek als interventie is geschikt als je niet alleen iets te weten wilt komen, maar als je ook een verandering op gang wilt brengen. Met praktijkonderzoek pas je methodes toe om kennis te ontwikkelen.
Het interventieplan geeft aan welke doelgerichte interventies leiden tot het gewenste resultaat en op welke wijze.
Interventies zijn ten eerste doelgericht. Het doel hierbij is de psychische, sociale en/of cognitieve ontwikkeling van de doelgroep te verbeteren en het voorkomen van het ontstaan van problemen.
Het preventieplan biedt een overzicht van de aanwezige risico's in je bedrijf en vertelt wat je gaat doen om deze risico's uit te schakelen of te beperken. In het GPP moet je rekening houden met jouw bedrijfsactiviteiten, arbeidsprocessen en de grootte van je onderneming.
Een effectieve interventie combineert algemeen werkzame factoren en kernelementen, om zo de juiste resultaten te bereiken. Interventies zijn weldoordachte, systematische aanpakken voor preventie, ondersteuning en hulp bij specifieke risico's en problemen.
Datgene wat een begeleider tijdens een gesprek doet of zegt zijn gespreksinterventies.
De interventie heeft betrekking op onderwerpen (mensen, groepen, thema's) in de sociale sector, en gaat dus om een planmatige en doelgerichte aanpak om het gedrag van burgers te veranderen en hun omstandigheden te beïnvloeden, met als doel de kwaliteit van het leven of het samenleven te vergroten.
Praktische ondersteunende interventies zijn bedoeld om de dagelijkse bezigheden en het daadwerkelijke gedrag van personen met een depressie - in gunstige zin - te beïnvloeden.
Preventieve interventies ondersteunen professionals in de behandeling van cliënten met psychische klachten of schadelijk middelengebruik. Uit onderzoek blijkt dat preventie van psychische aandoeningen loont: het is effectief en kostenbesparend. Maar preventieve interventies worden nog onvoldoende gebruikt.
In een interventiestudie doet de onderzoeker iets dat het leven van deelnemers beïnvloedt. De deelnemers nemen bijv. een geneesmiddel in (interventiegroep), en vervolgens worden de effecten van deze 'interventie' vergeleken met een andere groep deelnemers die het geneesmiddel niet innemen (controlegroep).
Het zogenaamde Intervention Mapping protocol (vrij vertaald: in kaart brengen van interventiestappen) onderscheidt zes stappen in de ontwikkeling van een interventie welke de planner helpen een interventie te ontwikkelen die theoretisch en empirisch onderbouwd is.
Het N=1 onderzoek is een gerandomiseerde, geblindeerde en meestal placebogecontroleerde trial die, zoals de naam al suggereert, maar bij één patiënt wordt uitgevoerd.
Een verpleegkundige interventie is een (be)handeling die een verpleegkundige op grond van haar deskundige oordeel in het kader van een gezondheidsprobleem/verpleegkundige diagnose uitvoert.
Het mediationgesprek
Zowel werknemer als werkgever gaan samen om tafel en krijgen om beurten de kans om zijn of haar verhaal te doen. In het gesprek wordt aangehaald wat voor beiden de oorzaak is van het conflict en de mediator zal vragen stellen om feiten op tafel te krijgen.
Agogiek en doelgericht veranderen vragen dat de cliënt zich losmaakt uit bestaande en vertrouwde verhoudingen met de omgeving en ook dat hij zich soms losmaakt van zichzelf. De interventie vindt plaatst in interactie met de cliënt en of de interventie slaagt is voor een groot deel afhankelijk van diens motivatie.