Het ontwollen doen we door middel van het wassen van de hond en de huid goed masseren met een cremespoeling. Deze moet even intrekken, daardoor laat de ondervacht helemaal goed los. Daarna word de hond drooggeblazen dmv een waterblazer.
Wanneer en hoe vaak ontwollen? Het ontwollen is ook niet alleen voor honden met (veel) onderwol. De onderwol laat gemiddeld twee keer per jaar los en de dekharen ook twee keer per jaar. Ook voor de hondenvacht geldt; hoe meer we er met de kam en of borstel uit halen, hoe sneller de cyclus zal gaan.
Pluk de vacht
De beste manier om je hond zelf te trimmen is gewoon met de hand of met behulp van een trimmesje. Pak een pluk haar tussen je wijsvinger en duim en trek deze voorzichtig los. Kijk uit dat je viervoeter geen pijn ervaart wanneer je aan plukken trekt die nog stevig vast zitten!
Borstel altijd met de haren mee. Begin op de makkelijke plaatsen en daarna de moeilijkere. Borstel in het begin nog niet te lang. Als je hond onrustig wordt, wacht dan even tot hij terug rustig is, borstel hem nog even kort, beloon hem en haal hem van tafel.
Als je de vacht niet ontwolt, dan blijven losse haren in de vacht zitten. Ze zullen rond de andere haren gewikkeld raken. Het resultaat is haarknopen en - klitten. Ontwollen is dus ook belangrijk om klitvorming te voorkomen en om de vacht gemakkelijker te kunnen verzorgen.
Een zeer bekende variant is de furminator. Een furminator is een borstel voor honden met zowel een lange- en korte vacht. Met deze hondenborstel kun je de ondervacht borstelen en losse haren verwijderen, zonder de vacht te beschadigen. Het werkt voor 90% tegen het verharen van lang- en kortharige honden.
Zo helpt een hond borstelen bijvoorbeeld haarverlies tegen te gaan, voorkom je klitvorming en verwijder je vuil en huidschilfers in een handomdraai. Wel zo fris! Door jouw hond te kammen krijgt de vacht een mooie, gezonde glans – én verbetert de kracht van de vacht.
Elke hond moet wel eens gewassen worden. Per hond verschilt dit aantal. Een kortharige hond hoeft normaal gesproken maar 2 tot 4 keer per jaar te worden gewassen. Honden die regelmatig vies worden en veel vuil in de vacht vasthouden mogen vaker worden gewassen.
Nee, plukken doet niet pijn. Mits uw hond goed plukrijp is en het plukken door een vakkundige trimmer wordt gedaan.
Ja, bij plukhonden is het plukken van de vacht echt een noodzaak. Doe je dit namelijk niet, dan krijgt de hond enorme jeuk. De hond zal zich gaan krabben tot bloedens toe.
Honden met een plukvacht zijn onder meer de ruwharige Teckel, Schnauzer, West Highland White Terriër en de Schnauzer.
De stokharige hond heeft een dubbele vacht,deze vacht bestaat uit een ondervacht van zacht, wollig haar, dit noemen we de onderwol. Daarover ligt het dekhaar, dit zijn dikkere stugge haren.
Husky, labrador of jack russel niet scheren
Voorbeelden hiervan zijn de stokhaarvachten zoals de huskies en chow-chows, maar ook de kortere variant zoals de labrador en jack russels. Soms zien we het ook bij langharige vachten met onderwol zoals bijvoorbeeld de golden retriever.
Rond de 5 maanden is een prima leeftijd om uw hond voor het eerst een hele behandeling te laten ondergaan. Het kan zijn dat het model er nu wel nog wat anders uit ziet als wanneer ze volwassen zijn, dit omdat de hond nog een zachte puppyvacht heeft.
Met ontwollen is het doel om maar zoveel mogelijk haar uit de kat te halen. Die vacht zit er echter niet zonder reden: zo biedt het bescherming en daarnaast zorgt de vacht voor een goede temperatuurregulatie (ja, die vacht houdt ook koel bij warme dagen!).
De beste hondenkam voor klitten
Met de Beeztees Profur Verzorgingskam houd je de vacht van je hond vrij van klitten en vuil. Bovendien verwijdert deze kam ook de losse haren in de vacht van jouw hond. De vacht wordt makkelijk doorkambaar, doordat de kam roterende tanden heeft.
De huid van je hond houdt zichzelf in topconditie en de vacht van je hond reguleert de temperatuur. Twee keer per jaar, als het warmer of juist kouder wordt, laten veel honden maar ook katten plotseling veel haar los. Deze ruiperiode kan 3 tot 4 weken duren en kan voor veel irritatie bij het dier én het baasje zorgen.
Dit wennen doe je het beste door de hond eerst regelmatig te aaien. Bouw dit rustig op. Begin met het aaien van de flanken, poten en de hals. Stop zodra je merkt dat je hond het niet leuk meer vindt of te opgewonden wordt.
Bij een blokrui vallen er tegelijkertijd veel haren uit, deze rui komt meestal voor in het voorjaar en in het najaar. Een ruiperiode duurt ongeveer 6 tot 10 weken als je het op een natuurlijk beloop laat.
Hoe vaak uw hond een bezoek moet brengen aan de trimsalon is vooral afhankelijk van de vacht van je hond. Het trimmen van een hond duurt gemiddeld tussen de 3 en 4 uur. Dit hangt mede af van de vachtsoort en de grootte van de hond.
Wat houdt de rui behandeling in? De hond wordt grondig gewassen met een voor zijn vacht geschikte shampoo. De shampoo laten we enige tijd inwerken; de hond wordt ondertussen in een hondenbadjas of badlaken gewikkeld zodat hij warm blijft. Na het uitspoelen van de shampoo wordt crèmespoeling aangebracht.