De dikte van uw brilglazen wordt bepaald door de brekingsindex en sterkte. Hoe hoger uw sterkte, hoe dikker uw glazen en dit geld zowel voor min (-) of plus (+) . Hoe hoger uw brekingsindex, hoe dunner uw glazen (zie tabel).
✓ Brillenglazen. Er zijn kunststof glazen met verschillende brekingsindexen verkrijgbaar. Hoe hoger de brekingsindex (Hi-index), hoe dunner het glas. Met een brekingsindex van 1.76 zijn deze glazen ultradun, het is zelfs op dit moment het dunste kunststof glas ter wereld!
Standaard zijn de glazen bij een complete bril voorzien van een glasindex 1.5.
De ideale bril voor sterk corrigerende glazen
Als je ogen een sterke correctie nodig hebben, ben je het best uit met extra dunne glazen in een relatief klein en rond of ovaal kunststoffen montuur met verstelbare padsteuntjes.
De buitenste rand van uw montuur moet niet groter zijn dan het uiteinde van uw wenkbrauwen. Hiermee zorgt u ervoor dat uw bril uw gezichtsvorm complementeert. Voor een gebalanceerde esthetische look moet de bovenste rand van uw montuur de lijn van uw wenkbrauwen volgen.
Prettig is juist weer dat er een groter draagvlak is op de neus, hierdoor wordt het gewicht van de bril meer verdeeld, waardoor je meer draagcomfort ervaart. En omdat er geen neussteuntjes op zitten kunnen deze ook niet gaan irriteren, knellen of afdrukken geven in de huid.
Ook zitten er grote kwaliteitsverschillen in de glazen en de gebruikte coatings (ontspiegeling, kraswerend). Dat verklaart bovendien een deel het prijsverschil. Een dure bril is niet automatisch beter dan een goedkope bril. Belangrijk is dat de oogmeting klopt en dat de glazen goed geslepen worden.
De prijs van een complete bril ligt meestal tussen de 60 en 400 euro.
Dun, dunner, dunst
Standaard zijn je glazen bij een complete bril voorzien van een brekingsindex 1.5. Hoe dunner je glazen, hoe lichter en comfortabeler je bril wordt. En bovendien wordt je bril er mooier van. Hoe dun je glazen zullen zijn hangt af van de sterkte die je nodig hebt en van het materiaal van je montuur.
Antwoord: De optie ontspiegeling kost €70 bij u eerste bril. Enkelvoudige glazen (niet extra dun) zijn gratis, voor zowel de eerste als de tweede bril (als u daarvoor zou kiezen). Voor varifocaal betaalt u een toeslag die afhangt van het glastype dat u kiest.
Voor extra dun glas moet je een toeslag betalen. Hoe dunner je je brillenglas wilt laten maken, des te hoger de toeslag is. Die toeslag varieert van een paar tientjes tot zo'n 200 euro voor dergelijke speciale glazen. Voor die prijs zit er dan vaak ook al een krasvast laagje en een standaardontspiegeling op.
Moderne kunst stof glazen wegen maar de helft van gewone 'mine rale' glazen. Gemiddeld weegt een bril (montuur + gla zen) nog maar 20 tot 25 gram.
Brillenketen GrandVision (bekend van Pearle en EyeWish Groeneveld) houdt van de verkoopprijs van je bril 75 procent over als marge. Van jouw aanschafprijs gaat slechts 25 procent op aan de inkoopkosten voor een montuur en voor de glazen. Ruim 50 procent van de kosten wordt gemaakt voor verkoop en marketing.
Onze opticiens hanteren volgende vuistregels op basis van leeftijd : - Jonger dan 18 jaar: 1x per half jaar. - Tussen 18 en 39 jaar: 1x per jaar. - Tussen 40 en 64 jaar : minstens 1x per twee jaar.
Rodenstock Perfection
De Perfection brillenglazen zijn, zoals de naam aangeeft, zeer geschikt voor brildragers die op zoek zijn naar de beste prestaties. Dit zijn dan ook de best presterende glazen op de markt!
Rodenstock is een Duitse fabrikant die al meer dan 140 jaar brillenglazen en monturen ontwikkelt. Door de vele jaren kennis, ervaring en vakmanschap zijn de glazen van hoge kwaliteit en echt een begrip in de optiekwereld.
Er zijn drie vormen van service bij het kopen van een bril. Je kunt online een bril kopen, je kunt naar een grote keten en je kunt naar de opticien op de hoek van de straat. Welke optie voor jou het beste is, hangt af van je ogen. Heb je multifocale glazen nodig, dan is een opticien misschien de beste plek voor jou.
Aan multifocale lenzen kan iedereen wennen, of u nu een jonge veertiger met presbyopie bent of al jaren bifocale lenzen draagt.
Laat de bril opnieuw afstellen om afzakken te voorkomen
Soms is de bril te los afgesteld, maar ook een te strak afgesteld montuur kan afzakken. Dan duwt hij zichzelf omhoog en zakt vervolgens naar beneden. Als jouw bril niet goed is afgesteld, dan voel je bijvoorbeeld een druk op je slapen.
Is het glas te groot, ziet het er vaak niet mooi uit. De vuistregel daarbij is dat de glazen niet breder mogen zijn dan het gezicht en de wenkbrauwen niet mogen bedekken. Zonnebrillen vormen daarop natuurlijk een uitzondering: Ze bedekken de wenkbrauwen vaak juist om ze te beschermen tegen de zon.
Er zijn weinig dingen zo lastig als het uitkiezen van een nieuw brilmontuur. Er zijn namelijk vijf belangrijke factoren waar je op moet letten: 1. de kleur, 2. de kleurhoogte, 3. het materiaal, 4. het model en 5. de stijl.
Welke vorm bril het beste bij je past, hangt af van jouw gezichtsvorm. Je gezichtsvorm kan rond, hartvorming, driehoekig, rechthoekig of vierkant zijn. Voor iedere gezichtsvorm is een ideale vorm bril te vinden, die de mooiste punten van je gezicht benadrukt.