Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Chocolade -en dan vooral melkchocolade- is een echte caloriebom. Indien je dagelijks veel chocolade consumeert, kan je dus inderdaad verdikken. Chocolade bevat flavonoïden, dat zijn antioxidanten die voornamelijk voorkomen in groenten en fruit. Flavonoïden beschermen onze bloedvaten en ze versterken ons immuunsysteem.
Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen. Een nadeel is dat we na het eten van een klein stukje chocolade vaak zin krijgen in meer.
Het wordt afgeraden om meer chocolade te eten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist. Ook zitten er veel calorieën in chocolade.
Bovendien is het ook van belang om te weten hoeveel chocolade je moet eten om enig effect te hebben: tussen de 100 en 200 gram per dag voor een gemiddelde persoon, om precies te zijn. Én: het moet chocolade zijn met een hoog cacao-percentage, dat wil zeggen, hoger dan 70 procent.
Uit de metingen bleek dat de passagetijd in de darm mogelijk wordt vertraagd door pure chocolade, in vergelijking met de witte chocolade. De deelnemers rapporteerden een vastere consistentie van hun ontlasting na het eten van de pure chocolade, vergeleken met de witte chocolade.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Stap over op pure chocolade
In pure chocolade zit veel minder vet en suiker dan in melkchocolade. Kies daarom tijdens jouw dieet voor chocolade die minstens 75% cacao bevat. Pure chocolade kan in het begin een beetje bitter smaken. Om het makkelijker te maken, kun je geleidelijk overschakelen.
Chocolade
De pure variant bevat de minste calorieën: 55 kcal voor twee blokjes.
Melkchocola (de populairste vorm van chocola) bestaat voor zo'n 36,4% uit vet, voor 51,4% uit koolhydraten (suikers) en 6,5% uit eiwit. Het aantal calorieën per 100 gram chocola komt hiermee op 560.
Suiker en verzadigd vet
De flavanolen in cacao zijn helaas geen reden om chocola te eten. Het bevat namelijk veel suiker en verzadigd vet. Bij melk- en witte chocola is het suikerpercentage het hoogst, zo'n 50-60%. Pure chocola bevat circa 40% suiker.
Chocolade met een gehalte van 85 procent cacao kan je al gezond noemen, maar 90 procent is eigenlijk beter. Het beste voor je lichaam is rauwe chocolade of rauwe cacaopoeder, omdat tijdens het branden van de cacaobonen meer dan de helft van de antioxidanten verloren gaan.
Er zitten wel wat stofjes in cacao die gezond zijn, maar in chocola (ook in pure) zit suiker en vooral veel vet. Super lekker dus en genieten hoort ook binnen een gezonde leefstijl, maar eet chocolade niet voor je gezondheid. ;.) Een stukje van 25 gram is een normale portie.
Hoeveel pure chocolade kan ik per dag eten? Ongeveer 10 gram per dag zou kunnen bijdragen aan je gezondheid. Dat zijn ongeveer twee kleine blokjes van een chocoladereep. Het voordeel van pure chocolade met een hoog cacaogehalte is dat één blokje al best zwaar valt.
Om een kilo te verdikken, moet je maar liefst 7000 extra calorieën eten. Een paaseitje bevat ongeveer 47 calorieën. Als we dat even omrekenen, zou je dus 150 chocolade-eitjes moeten eten om een kilo bij te komen.
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
Je hebt zin in: chocola
Voedsel waar veel magnesium in zit, zijn groene bladgroente, noten, zaden, vis, bonen, volkoren producten, avocado, yoghurt, banaan en donkere chocola. Als je zin hebt in chocola, kun je dus het best voor de meest pure optie gaan.
Het korte antwoord: chocolade is in principe niet verslavend omdat er maar een heel kleine hoeveelheid stofjes in zitten die mogelijk verslavend werken. Het positieve gevoel dat chocolade opwekt, komt vooral door de smaak, structuur en het aroma en niet zozeer door een specifiek stofje dat in chocolade zit.
Er zitten 37 kilocalorieën in 1 blokje (7 gram) pure chocolade. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pure chocolade'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, een volwassen man 2.500. Werk je meer calorieën naar binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam dat op als vet: je komt aan.
Houd de chocola bij je neus, en ruik de verschillende aroma's. Leg dan het blokje op je tong, en laat het langzaam smelten. Niet kauwen! Sluit je ogen en voel de cacaoboter smelten en de smaken loskomen in je mond.
Onderzoek van de Amerikaanse Harvard-universiteit heeft het voor eens en voor altijd uitgewezen: in het dagelijks dieet vormen chips de grootste dikmaker. Chips hebben op het gewicht meer effect dan frisdrank, snoep en ijs.