Vlak en egaal; Goed aantrillen en egaliseren. Waterdoorlatend; Zorgen voor een goede afwatering en dat er geen water blijft staan bij regen. Onze voorkeur heeft een ondergrond van betongranulaat 0-4 van minimaal 5 cm dik. Bij gebruik van geel- witzand, straatzand o.i.d. een dikte van de ondergrond van minimaal 10cm.
De dunste platen van 10 mm zijn bijvoorbeeld geschikt als onderlaag voor kunstgras op tegels of het balkon. De matten met een dikte van 20 mm en 25 mm zijn bijvoorbeeld geschikt voor sportvelden en speelveldjes, terwijl de platen van 35 mm, 45 mm en 50 mm bij uitstek geschikt zijn onder speeltoestellen.
Kort kunstgras: hoogte kunstgras tot 25 mm. Middelhoog kunstgras: hoogte kunstgras 25 – 35 mm. Hoog kunstgras: hoogte kunstgras 35 – 45 mm. Extra hoog kunstgras: hoogte kunstgras boven de 45 mm.
Wij raden aan om onder het kunstgras een kunstgras zandbad van 3 tot 5 cm straatzand, rijnzand, instrooizand of brekerszand te leggen.Als de huidige grond slecht water afvoert, is het verstandig om een laag van 10 tot 15 cm aan te brengen. Het is ook mogelijk om een ondergrond van gebroken puin of lavazand te maken.
Je kunt kunstgras plaatsen op beton, maar het is wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat regenwater weg kan lopen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van drainagematten of valdemping. Een valdempende laag zorgt er direct voor dat het kunstgras prettiger loopt.
De ideale ondergrond voor kunstgras is brekerzand. Dit voldoet namelijk aan alle gewenste eigenschappen. Het is makkelijk te egaliseren, stevig, goed waterdoorlatend en biedt onkruid weinig kans. Een laag van 5 centimeter kunstgras ophoogzand is voldoende wanneer de onderliggende grond goed water doorlaat.
Over het algemeen, gaat kunstgras sowieso 10 jaar mee. Sommige kunstgrassoorten kunnen zelfs tot 25 jaar meegaan. Bij Kunstgrasnet krijgt u zogeheten 'uv-garantie' op uw kunstgras. Gedurende deze garantietermijn staan we ervoor in dat het kunstgras niet zal verkleuren door zonlicht.
Dan is kunstgras met een w-shape een uitstekende keuze. Omdat dit kunstgrastype minder snel warm wordt in de zon wordt het ook vaak gekozen op plekken waar kinderen en huisdieren komen. Ook als je veel waarde hecht aan een realistische uitstraling is het een goede keuze voor je tuin.
Het goedkoopste soort kunstgras kost €14,95 per m2. De duurste kost €34,95 per m2.
Kunstgras is uit de gratie. Steeds meer profclubs kiezen voor puur natuur, zeker in de eredivisie. Het kostenaspect (kunstgras is goedkoper) heeft verloren van het sentiment ('afgetrapt veld heeft charme').
Een vezelhoogte van minder dan 20 millimeter is de beste hoogte van kunstgras wanneer je zoekt naar een zachte ondergrond voor kinderen om op te spelen.
Kunstgras kan warm worden als het de zon er fel op schijnt. Echter, dit is niet te vergelijken met de warmte van bijvoorbeeld keramische tegels. Kunstgras kan wel warmer worden dan gewoon natuurgras.
Worteldoek is een geweven product. Alle andere doeken zijn non-woven producten, dus geperst. Dit zorgt ervoor dat de ondergrond onder kunstgras stabiel blijft. Als je geen stabilisatiedoek zou plaatsen dan heb je een grote kans dat er bobbels in de ondergrond komen door spelen, stoelen, zwembaden etc.
Het verlengt dus de levensduur van de grasspriet van het kunstgras. Daarnaast verzwaard zand het kunstgras zodat er minder snel kreukels of vouwen ontstaan en dat het goed op de juiste plek blijft liggen. Het instrooien van kunstgras met zand zorgt er ook voor een brandwerende functie.
Bij het leggen van kunstgras is het belangrijk om te zorgen dat de ondergrond egaal is. Zo worden bulten en kuilen in het gazon voorkomen. Resultaat: het gelegde gazon blijft lang mooi. Het voordeel van kunstgras leggen op zand/aarde, is dat water moeiteloos afgevoerd kan worden.
Met het kunstgras kopen en laten leggen van de juiste drainagematten als ondergrond welke nodig zijn ter behoud en bescherming van het kunstgazon. Wanneer men dit niet doet, is de kans groot dat er schimmels, algen en mos onder gaan groeien wat een vervelende geur kan geven.
In tegenstelling tot het onderhoud van echt gras, is het onderhoud van kunstgras zeer beperkt. Kunstgras is onderhoudsarm maar niet onderhoudsvrij.
Hoewel kunstgras weinig onderhoud behoeft, is het belangrijk het regelmatig schoon te maken. Kunstgras schoonmaken doet u eenvoudig met het gebruik van een kunstgras bezem, een sopje en/of het gebruik van een stabilisatiedoek. Door het kunstgras regelmatig schoon te maken, zal uw kunstgras langer mooi blijven.
Weerbestendig, waterdicht. Ongevoelig tegen hitte of koude. Binnen en bouten te gebruiken, bijv. op de balkon, in de wintertuin of op het terras.
Kunstgras en veel regen
Ook regen heeft weinig invloed op kunstgras, zolang er maar geen plasvorming ontstaat op het gazon. Blijft het water te lang op een plek liggen? Dan kan algvorming ontstaan. Om dit te voorkomen kunt u zorgen voor een goed afwateringssysteem, zo loopt het water makkelijk weg.
Kippen kunnen goed op kunstgras lopen. Er kan wel rekening gehouden worden met de hoogte van het kunstgras.
Zorg ervoor dat u de ondergrond tot ongeveer 5 centimeter diep uitgraaft. Egaliseer vervolgens de grond zo goed mogelijk met een hark.
Kunstgras dient met de vleug naar het gezichtsveld gelegd te worden, zodat u tegen het gras in kijkt voor het mooiste effect.
Waterafvoer is erg belangrijk in de ondergrond van kunstgras, want anders komt uw vers aangelegde kunstgras onder water te staan. Geel zand moet u daarom vermijden, omdat dit het water moeilijk doorlaat. Daarnaast zorgt een goede ondergrond ervoor dat er geen onkruid op uw nieuwe kunstgazon groeit.