Hoe isoleer je met voorzetwanden? Een voorzetwand met isolatiemateriaal komt binnen in huis tegen de buitenmuur aan. Daarna kun je de muur stuken, verven of behangen. De muren komen een stukje naar binnen: maximaal 10 cm.
Voorzetwanden worden vaak gemaakt van goed vurenhout en kwalitatief goed plaatmateriaal (multiplex). De multiplex platen zijn onder hogedruk verlijmd, en bestaan uit meerdere (Multi) lagen fineer. Tegenwoordig worden zelfs platen geproduceerd die geschikt zijn voor buitentoepassing!
Voorzetwanden worden gemaakt en geplaatst wanneer een muur bijvoorbeeld niet vlak is. Ook wanneer een muur je niet bevalt, kun je ervoor kiezen om een voorzetwand te plaatsen. De wanden bestaan meestal uit kwalitatief mooi vurenhout en plaatmateriaal zoals multiplex. De platen zijn onder zeer hogedruk verlijmd.
Een scheidingswand maak je met blokken van 7 tot 10 cm dik. De blokken lijm je met een blokkenlijm aan elkaar. Je kunt gasbetonblokken op maat maken met een grofgetande blokkenzaag.
Met een voorzetwand kan je de warmte-en geluidsisolatie verbeteren. Tussen de nieuwe wand en de bestaande muur, of in de draagstructuur, kan je isolatie verwerken. Er bestaan ook kant-en-klare voorzetwanden die al met isolatie afgewerkt zijn.
Een voorzetwand met isolatie laten plaatsen kost gemiddeld € 30 à € 40 per m². Deze prijs is een richtprijs voor de plaatsing van de gyproc muur en de isolatie. De kosten zullen afhangen van welk isolatiemateriaal je gebruikt. Meestal wordt voor een voorzetwand minerale wol gebruikt.
Door de combinatie van plaatmaterialen met een verschillende basissamenstelling (hout en gipskarton), kunnen er spanningen en nadelige gevolgen ontstaan. Gyproc® raadt af om een combinatie van een OSB-plaat en een Gyproc® plaat te gebruiken.
De standaard gipskartonplaten zijn verkrijgbaar in een dikte van 9,5 mm en 12,5 mm en met verschillende langskanten. Deze platen gebruik je zowel voor een (scheidings)wand als voor het plafond.
Het Metal Stud®-systeem is net zoals hout licht in gewicht waardoor je je vloeren niet zwaar belast. Je kunt perfect isolatiematten tussen de profielen plaatsen. Dit levert in vergelijking met een valse wand in hout theoretisch een isolatiewaarde op die 6dB beter is.
Het enige wat is opgenomen is dat na het aanbrengen van de isolatie minimaal 2 cm spouw moet overblijven. Daar moet men dus rekening mee houden wanneer men een spouwmuur gaat plaatsen. Wanneer men een isolerende laag van 8 cm wil aanbrengen moet de spouw minimaal 10 cm zijn, zodat er 2 cm overblijft.
Het houten frame, ook wel rachelwerk genoemd, geldt als het fundament van de scheidingswand. Hiervoor worden vaak balken van Vurenhout gebruikt. De dikte van de te gebruiken balken is afhankelijk van de dikte van het deurkozijn en de te gebruiken MPF platen en gipsplaten.
Een voorzetwand is de oplossing die gebruikt kan worden bij gehorige muren, slecht isolerende muren, lelijke muren en vochtige muren. Ze zullen de prestaties en het uiterlijk verbeteren van de bestaande wanden en gevels.
OSB is sterk, licht, duurzaam materiaal en de OSB 3 platen kunnen bovenal goed tegen vocht. Zowel OSB als Underlayment wordt vaak gebruikt voor dak-, vloer- of wandconstructies. Belangrijk is dan te letten op de dikte van de plaat. De 18mm dikke platen zijn heel goed te gebruiken als dragende onderconstructie.
“Wij adviseren niet voor niets altijd minimaal 5 mm maar liever 8 mm ruimte tussen de OSB platen te houden. Dan kunnen ze uitzetten en krimpen zonder dat dit grote spanningen veroorzaakt in de wand. Van een aannemer mag je verwachten dat hij weet dat hout onder invloed van vocht uitzet en weer krimpt”, vervolgt De Hek.
Rekenend met de karakteristieke sterkte en stijfheid van OSB/2bij 18 mm dikte (bron: houtinfo.nl) zal de plaat ca. 400 kg kunnen dragen.
Hoewel isoleren aan de binnenkant van de buitenmuren in prijs voordeliger is dan isoleren aan de buitenkant, vereist het ook meer vakmanschap. Kies daarom alleen voor binnenisolatie bij grondige renovatiewerken of als buitenisolatie niet mogelijk is.
Een isolatiemateriaal heeft altijd een specifieke Rd-waarde, uitgedrukt in m2K/W. Deze kunt u berekenen door dikte van het isolatiemateriaal te delen door de lambdawaarde. Hoe hoger de uitkomst, des te beter is de warmteweerstand en de isolatiewaarde. Hoe hoger de Rd-waarde des te beter is de isolatiewaarde.
De minimale dikte van de muur
Er is niets vastgelegd in het bouwbesluit wat betreft de minimale dikte van de gehele muur. Vaak is dit echter meer dan 50 centimeter in nieuwbouwwoningen. De binnenmuur kan 19 centimeter of meer breed zijn, de spouw minimaal 8 centimeter en de buitenmuur is vaak 10 centimeter breed.
Bij dak- of vloerisolatie heb je een Rd-waarde van 3,8 nodig, omdat de vloer en het dak slechts 0,2 bijdragen. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer geld en energie je bespaart.
Isolatieplaten van glaswol en rotswol worden veelvuldig gebruikt om binnenmuren te isoleren. Het voordeel van isolatiematerialen op basis van minerale wollen is dat ze ook goede akoestisch isolerende eigenschappen hebben. Dit kan interessant zijn wanneer je bijvoorbeeld gemeenschappelijke muren wil isoleren.