De meest voorkomende glasdiktes zijn 6mm, 8mm of 10mm. Een douche met een dikte van minimaal 6mm is van goede kwaliteit, maar een douche van 8mm of 10mm is van uitstekende kwaliteit. Daarnaast is het verstandig om te kijken of uw douchewand gemaakt is van veiligheidsglas.
Veel douchewanden en douchedeuren zijn tegenwoordig gemaakt van veiligheidsglas. Dat is gehard glas met een grotere buigsterkte dan normaal glas. Mocht het kapot gaan, dan breekt het in kleine afgeronde stukjes die voor minder verwondingen zorgen dan normale glasscherven.
Glas in de badkamer moet dan ook extra stevig en veilig zijn. Daarom worden glasproducten voor de badkamer altijd met gehard glas of gelaagd glas verwerkt. Dit glas is extra stevig, moeilijk breekbaar en in het geval van een breuk valt dit glas niet in scherpe stukken uiteen.
Het schoonmaken van je douchewand is een stuk makkelijker, omdat kalk en zeepresten zich niet kunnen hechten aan het glas. Hierdoor wordt bij douchewanden met een antikalk laag ook “easy clean” vermeld. Kortom, het is echt aan te raden om een douchewand met Nano-coating aan te schaffen.
Een standaard douchecabine is meestal 90 centimeter bij 90 centimeter. Een inloopdouche is daarentegen meestal 90 centimeter breed en 120 centimeter lang. Als je een inloopdouche wilt installeren die door twee personen wordt gebruikt, moet je kiezen voor een grotere maat voor een comfortabele en luxe ervaring.
Antwoord. Een dikte van 10 cm is voldoende, maar de muur moet inderdaad wel verankerd worden aan de achteliggende muur (om de 2 lagen met veerankers). Op zich moet dit voldoende zijn indien de muur niet zijwaarts belast zou worden.
Voor een inloopdouche wordt er net als bij een douchecabine altijd gebruik gemaakt van veiligheidsglas. U dient er wel rekening mee te houden dat het soort veiligheidsglas geen onaanzienlijke verschillen kan vertonen.
Het eerste waar je op moet letten bij het kopen van een douchewand zijn de afmetingen. Het is namelijk belangrijk dat er genoeg ruimte is om de douche binnen te stappen. Wij adviseren daarom een doorgang van minimaal 60 centimeter, met een stabilisatiestang van minstens 80 centimeter.
Glas weegt 2.5kg per vierkante meter en dat per mm dikte glas. Allereest moet de oppervlakte van het glas berekend worden, dat moet vermenigvuldigd worden met de dikte in millimeters en de uitkomst moet worden vermenigvuldigd met 2.5. Hieronder staan een aantal voorbeeld die in de praktijk vaak voorkomen.
Je kunt kalkaanslag in je douche voorkomen met een glasprotector of een oppervlaktebeschermer. Een glasprotector, zoals de Saniclass Taylor protect, geeft na aanbrengen een waterafstotend effect. Hierdoor loopt het water gemakkelijk van de douchedeuren af.
Wanneer het glas op een frame gelegd wordt – en dus niet het hele oppervlak wordt ondersteund – dan adviseren we een minimale dikte van het geharde glas van 10 mm; een glazen douchewand gehard glas dat minimaal 8 mm dik is; een glazen keukenachterwand een dikte van minimaal 6 mm.
Hoe herken je dit type glas? Op het geharde glas wordt standaard een hardingsvignet aangebracht. Ze noemen het ook wel een veiligheidsstempel of CE-markering. De markering toont aan dat het glas is gehard en voldoet aan de Europese normering.
Een standaard douchecabine is 90 x 90 centimeter. Dit zou dus genoeg ruimte moeten zijn om normaal te kunnen douchen. Een inloopdouche wordt gezien als weer een stukje luxer en is wel bedoeld om wat meer ruimte te hebben. De richtlijn die we kunnen geven is ongeveer 90 centimeter breed en 120 centimeter lang.
Een douchecabine moet moet aan de buitenkant worden afgekit, zodat eventueel spatwater uit de stijlen kan weglopen naar binnen. Dit voorkomt schimmel.
Glasdikte van een glazen wand
De volgende diktes zijn mogelijk: 33.2 - gelaagd (6.74mm)44.2 - gelaagd (8.74mm) of 8mm gehard glas. 55.2 - gelaagd (10.74mm) of 10mm gehard glas.
Kies geen te korte douchewand
“Een wand van 1m of 1m20 is te kort om je badkamervloer voldoende te beschermen tegen wegspattend water. We raden een wand aan met een minimumlengte van 1m40.” “Helemaal ideaal is een wand van 1m60”, vult Marnix Billiau aan. “Qua breedte is 90 cm een goede standaard.
Kalkaanslag en zeepresten verwijder je gemakkelijk met azijn. Schoonmaakazijn is goed voor ontzettend veel schoonmaakklusjes in huis, waaronder je douchewand. Vul een sprayflacon met (afgekoeld) gekookt water, een deel schoonmaakazijn, een snufje zout en 4 druppels citroensap voor een home-made wonder sopje.
Dat is afhankelijk van welke keuzes je maakt. Een eenvoudige douchecabine uit eenvoudige materialen met een simpel ontwerp, is doorgaans goedkoper dan een inloopdouche. Een eenvoudige inloopdouche die je op een bestaande badkamervloer installeert, is wel vaak goedkoper dan een luxe douchecabine.
Woon je in een regio met hard water? Eigenlijk kun je dan niet zonder een fles azijn onder de gootsteen. De douchecabine ontdoe je simpel van hardnekkige kalk. Vul hiervoor een plantenspuit met kokend water vermengd met azijn en spuit dit over de kalkvlekken.
Heeft u een korte douchewand of badwand?Dan is een stabilisatiestang meestal niet nodig. Maar zeker bij wat beperkte ruimte (of speelse kinderen) kan het wel een goed idee zijn. Hoe groter de douchewand, des te meer speling er mogelijk is aan het einde.
Indien u heeft gekozen voor een inloopdouche, ga dan voor een wand van minstens 1,20 m breed. Deze houdt voldoende spatwater tegen. Bij een kleinere wand raden we aan een draaibare of vaste zijwand toe te voegen. Houd hierbij rekening met een minimale doorloop van 50 à 60 cm.
Een inloopdouche is minimaal 80 centimeter breed. Voor meer comfort tijdens het gebruik, kies je echter best een inloop breder dan 110 centimeter.
Een standaard douchecabine is 90 x 90 centimeter: hierin kun je normaal douchen. Een inloopdouche is over het algemeen wat luxer en heeft wat meer ruimte nodig om 'erin' te lopen. Een richtlijn: denk aan 90 centimeter breed x 120 centimeter lang. Meet in je badkamer wat wenselijk is.