De ideale hellingsgraad is 1 tot 2 cm per meter. Controleer dit met een waterpas. Leg op de ondergrond anti-worteldoek. Snijd het doek op maat met een breekmes, zorg bij de randen voor een overlap van 15 cm.
Voor de kostprijs moet je al snel rekenen op zo'n 35 tot 60 euro per ton. De prijs is afhankelijk van de kwaliteit en de hoeveelheid die je afneemt. Houd er rekening mee dat je de dolomiet ongeveer 10 centimeter dik moet leggen.
Voor een oprit kun je ervoor kiezen om eerst een laag dolomiet van 0-15 te leggen, deze goed aan te walsen en hier bovenop een iets dunnere laag van 5-15 te storten. Je zult dan bij warm weer minder snel last van stof hebben wanneer de oprit bereden wordt. Het is ook mogelijk om alleen het formaat 5-15 te gebruiken.
Bij grind met 0-fractie (bijvoorbeeld Dolomiet) houdt U het beste 8cm aan.
Allereerst dien je de ondergrond uit te graven op de juiste diepte. Om onkruid te voorkomen is het verstandig om een laag worteldoek aan te brengen. Om een goede afwatering en stevige fundering te krijgen wordt vaak eerst een onderlaag van 10 – 15 cm gebroken puin aangebracht.
Dolomiet is er in verschillende korrelgroottes. Kwalitatief dolomiet kost zo'n 50 tot 60 euro per ton. Goedkoper dolomiet kost ongeveer 35 euro per ton. Dat komt neer op een prijs van ongeveer 7 euro per vierkante meter.
Prijs dolomiet
Wil je graag zelf dolomiet leggen? Dan betaal je enkel de kosten voor de dolomiet steentjes. Voor goedkopere soorten dolomiet mag je rekenen op 35 euro per ton. De dolomiet prijs per ton voor duurdere soorten schommelt rond de 50 à 60 euro, incl.
Een goede fundering is belangrijk, het voorkomt dat het grind of dolomiet verzakt. Stort een laag van 20 centimeter steenslag 0/20 of betonpuin 0/40 over het anti-worteldoek, egaliseer dit zodat het puin overal gelijk ligt. Verdeel hierover een laag van circa 15 cm stabilisé.
Waterdoorlatende verhardingen bestaan bijvoorbeeld uit halfverharding als grind of dolomiet waar water doorheen kan sijpelen, maar ook uit poreuze tegels of gesteenten.
Een 1m3 bigbag Dolomiet / Gravier d'Or weegt 1800KG.
Steenslag en dolomiet
Een verharding met steenslag of dolomiet kan je makkelijk zelf aanleggen. Onderhoud is eenvoudig, want met af en toe een beetje harken en egaliseren ben je klaar. Indien je een honinggraatstructuur gebruikt voor de steenslag of de dolomiet, dan blijft de toplaag mooi egaal.
Solabiol kalk is samengesteld uit dolomiet. het gebruik ervan als een natuurlijke kalksteen- en magnesiumvermenging heeft een direct effect op de fysische, chemische en biologische eigenschappen van de bodem.
Voor het aanleggen van een oprit moet je omwille van de zware belasting de ondergrond diep genoeg uitgraven. Tel 15 tot 20 cm bij de dikte van de klinkers op. Zo kom je al vlug op zo'n 24 tot 28 cm. Denk aan de afwatering en voorzie de vereiste hellingsgraad naar de straatkant.
Onderzoekers deden veel experimenten en ontwikkelden de hypothese dat dolomiet vormde wanneer een calcium ion (Ca2+) in het kristalrooster van calciet werd vervangen door magnesium (Mg2+). Dolomiet zou een secundair mineraal zijn wat ontstaat door een chemische verandering van -in dit geval- calciet.
Als u goedkoop uw oprit wilt laten bestraten dan is de keuze voor grind niet zo een slecht idee. Grind, of kiezel stenen, is veel goedkoper dan klinkers en zeker goed te combineren met het aanleggen van een sierbestrating. Op deze manier kan een hele chique oprit gerealiseerd worden.
Niet alleen klinkers, tegels, inritten, terrassen en tuinpaden gelden als verharding.
Elk niet-overdekt grondoppervlak dat een bewerking heeft ondergaan waardoor het harder wordt en/of beter toegankelijk, wordt als verhard aanzien. Het maakt niet uit of die verharding waterdoorlatend is of niet. Het gaat dus niet alleen om beton, asfalt of klinkers, maar ook om (sier)grind, kunstgras, anti-worteldoek.
Dolomiet of bitterspaat is een carbonatisch mineraal; calcium-magnesium-carbonaat met de chemische formule CaMg(CO3)2. Gesteente dat grotendeels uit dit mineraal bestaat wordt ook dolomiet genoemd, ter onderscheiding wordt ook wel de naam dolosteen gebruikt.
Dolomiet is een gemalen beigekleurige dolomietsteen, uitgezeefd op diverse formaten (zeefmaten). Dolomiet heeft door aanwezigheid van MgCo3 (magnesiumcarbonaat) een bindende werking. Dat wil zeggen dat het goed vast gaat zitten aan de ondergrond.
Lengte x breedte x hoogte = m3/kubieke meter
Om een oprit of parkeerplaats goed te funderen is het raadzaam om een laag van minstens 20cm aan te leggen. Houdt bij het afgraven rekening met de uiteindelijke laagdikte van de het grind of siersplit.
Leg de fundering voor je klinkers aan
Zorg voor een drainerende ondergrond onder je klinkers. Maak hem stabiel met een stabilisémengsel van zuiver gewassen rivierzand (0/2-0/5 mm) waarbij je per kubieke meter maximaal 150 kg cement toevoegt (1 deel cement per 7 delen zand).
Dolomiet is een gekend gesteente in een goudgele kleur, bijzonder vaak toegepast voor opritten en wandelpaden. Soortelijk gewicht: ± 1500kg per m3 (5/15) / ± 1800kg per m3 (0/5 en 0/15).
Bij een tuinpad aanleggen met grind legt u het anti-worteldoek en hier op strooit U eenvoudigweg de steentjes, het beste verdeeld u de stenen met een hark over het oppervlak. Leg de stenen ±5cm dik voor een goede bedekking, dit is normaliter dik genoeg. Meer informatie over hoe dik u de steentjes moet leggen?