Met een dikte van 0,1 mm is de epidermis even dik als een vel papier.Hoewel het 5 mm dik kan zijn op plaatsen waar het het vaakst in contact komt met de omgeving. Deze plaatsen omvatten vooral de handpalmen en voetzolen. De buitenste laag van de huid is bedekt met harde dode huidcellen, ook keratine genoemd.
De dikte van onze opperhuid verschilt per lichaamsdeel, de huid van het gezicht is ongeveer 0,1mm dik maar onder de voeten gemiddeld 4mm. De huid het grootste orgaan van ons lichaam is, gemiddeld 2m² groot is en ongeveer 16% van ons totale gewicht in beslag neemt.
De opperhuid is normaal slechts enkele tienden van een millimeter dik, waarbij de hoornlaag niet meer is dan een dun vliesje. Het is het deel van de huid dat bij een blaar losraakt van de rest van de huid. Op plaatsen waar de huid veel eelt bevat, zoals de handpalmen en de voetzolen, is de hoornlaag extra dik.
Uit deze studie1 kwam naar voor dat op volgende plaatsen de gemiddelde huiddikte als volgt is: Buik 2.2 mm. Dijbenen 1.9mm. Billen 2.4mm.
De laag onderhuids bindweefsel is het dikst op de buik en billen, maar praktisch afwezig op de neus en het borstbeen. Verspreid over het hele lichaam zijn in de huid haarzakjes ingebed, waaruit haren via de opperhuid naar boven komen.
Je huid is krachtig, levend en een complex werkgebied met grote verschillen in dikte: Dunst op onze oogleden: 0.1 mm. Dikst op onze voetzolen: 1.5 mm.
Doordat de cellen in de basale laag zich voortdurend delen en deze uiteindelijk aan de bovenkant afschilferen, vernieuwt de opperhuid zich ongeveer één keer per maand. Het vermogen tot aanmaak van nieuwe cellen in de basale laag, maakt dat de huid bij een verwonding vrij snel dichtgroeit.
Je huid heeft een oppervlakte van ongeveer 2 m2 en is daarmee het grootste orgaan. Zo'n 16% van je gehele gewicht komt van de huid. De huid is niet overal even dik op je lichaam. Er zit een verschil in tussen de 0,05 en 1,5 mm dikte.
De stevigheid van je huid wordt bepaald door spieren en vet. Die duwen samen tegen je vel. Verlies je vet, dan zal er minder druk zijn op je huid en oogt je nieuwe 'schil' slap. De oplossing is dus een stevige portie krachttraining waarmee je je spiermassa doet groeien.
Regelmatig sporten bevordert de bloedsomloop in je huid en kan spieren verstevigen, waardoor deze meer volume vormen en slappe huid in bijvoorbeeld armen minder zichtbaar is. Zorg dat je voldoende slaapt zodat je huid zichzelf kan herstellen. Kies voor een gebalanceerd eetpatroon met voldoende groente, fruit en vezels.
De huid is impermeabel zoals dat heet. Ofwel de huid is vrijwel ondoordringbaar voor water. Alleen de buitenste (hoorn)laag kan een heel klein beetje water opnemen.
Subcutaan (onderhuids) vet is het knijpbare, zachte, blubberige vet precies tussen je huid en spieren dat je warm houdt en waar extra calorieën zich opslaan. Subcutaan vet kan je vastpakken. Visceraal vet slaat ook calorieën op, maar is niet zo 'knijpbaar' omdat het zich in en rond de organen bevindt.
De oudste cellen liggen bovenaan en zijn al dood. Toch zijn deze cellen nog wel belangrijk. De zogenaamde celskeletten van deze laag zorgen er namelijk voor dat je huid moeilijk doordringbaar is voor stoffen en bateriën van buitenaf. Ook zorgt deze laag ervoor dat je huid niet zomaar uitdroogt.
De huid is ons grootste orgaan en ook één van de belangrijkste van het menselijk lichaam. De huid vormt een beschermende barrière tussen de externe omgeving en de organen in ons lichaam.
De huid bestaat uit een aantal verschillende weefsels die globaal in drie lagen kunnen worden ingedeeld. Aan de oppervlakte, dus de buitenkant, ligt de epidermis ofwel opperhuid. Daaronder ligt de dermis, de lederhuid. De dermis en epidermis worden samen de cutis genoemd.
Zo beschermt het ons tegen infecties en ultraviolette straling. De opperhuid is de bovenste laag van de huid en bestaat uit verhoornde cellen. De pigmentcellen zijn onderdeel van de opperhuid. De lederhuid is de middelste laag.
Hangbuik wegwerken door te trainen
Door de spieren te trainen, wordt de huid die eroverheen ligt strakker. Je buikspieren trainen zal dus ook bijdragen aan een strakkere huid. In dit artikel schreven we al de beste buikspieroefeningen die jou daarbij helpen.
Er bestaat een makkelijke manier om te beoordelen of je te maken hebt met los vel zonder veel vet, of dat je vetpercentage in die vellen nog te hoog ligt. Pak simpelweg met duim en wijsvinger een stukje vel en als je meer dan een paar millimeter kunt vastgrijpen zit er nog teveel vet in.
Strakkere buik in het kort
Bij een slappe buikwand en eventueel overtollige huid is een buikwandcorrectie de oplossing. Bij plaatselijke storende vetophopingen is liposuctie de manier om er vanaf te komen. Voor alle moeders en mannen met borstvorming kan de mommy makeover de uitkomst bieden.
Je huid bestaat uit drie delen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. Het vervellen van je huid vindt plaats in je opperhuid, omdat er zich in deze laag hoorncellen bevinden die zich constant vernieuwen. Ongeveer iedere 30 dagen heb je dus een totaal nieuwe opperhuid.
Voelen Met onze huid kunnen we de volgende dingen voelen: Pijn (bijvoorbeeld de prik van een wesp) • Temperatuur (het verschil tussen warm en koud) • Druk (bijvoorbeeld als iets of iemand je aanraakt. Sommige zintuigcellen die druk opvangen liggen heel dicht aan de oppervlakte.
Onderhuids bindweefsel
Het onderhuids bindweefsel (subcutis) scheidt de huid van de spieren en pezen in het lichaam. Het is een extra beschermlaag voor de organen die eronder liggen. Deze huidlaag bestaat vooral uit vet en bloedvaten. Het vet zorgt voor extra isolatie en dient als een bron van energie.
Een gezonde huid voelt zacht en egaal aan, omdat er geen sprake is van ontstekingen of ruwe schilfers. De teint van de huid is egaal en er zijn geen plekken die donkerder of lichter zijn dan de rest van de huid, met uitzondering van sproeten. Rode adertjes of kluwen van adertjes zijn niet op de huid zichtbaar.
Dat je op een dag ongeveer veertigduizend huidschilfers verliest. Onze huid is continue aan het vernieuwen. En de dode huidcellen die op de oppervlakte komen zijn dan niet meer nodig en worden verwijderd.
De diepste laag van de huid bestaat uit het onderhuids bindweefsel. Dit bindweefsel vormt de scheidslijn tussen de huid en de spieren en pezen in ons lichaam. Het beschermt de onderliggende organen en bepaalt de veerkracht van de huid en lichaamsvorm. Het bestaat vooral uit vet, bindweefselschotten en bloedvaten.