Door het advies te volgen, zorgt u ervoor dat ook aan het einde van de afrastering voldoende spanning staat. 3. Om de aardpen te plaatsen, boort u met een grondboor een gat. Het gat moet zo diep zijn, dat de aardpen geheel in de grond verdwijnt, ongeveer 10cm onder het maaiveld.
Je kan zonder probleem zelf een aardpen aansluiten, net zoals je zelf je meterkast kan aansluiten. Hou er uiteraard wel rekening mee dat de aardpen verbonden moet zijn met het elektrisch circuit en dat je de aardpen dieper dan tien meter in de grond moet slaan.
De aardingslus wordt geplaatst op minimum 60 cm onder het maaiveld en moet rond het volledige gebouw geplaatst zijn. De lus wordt in een groef gelegd onder de funderingsplaat (zool) doch zonder contact te hebben met het beton. De beide uiteinden van de lus dienen bereikbaar te blijven.
Type aardingsinstallatie. Een aardpen is een metalen aardelektrode van 1,5 meter lang die middels een conische koppeling op elkaar wordt aangebracht en de grond in wordt gedreven. Aan de eerste aardpen (voorloper) die aangebracht wordt zit een koperen massieve geleider die uiteindelijk aangesloten wordt in de meterkast ...
Dikte aardpen
De dikte van de pen is afhankelijk van het materiaal. Een onbeschermde aardleiding die in de grond gelegd is voor koper moet een doorsnede van minimaal 25 mm² hebben. Wil je liever gegalvaniseerd staal, dan dient deze minimaal 50 mm² te zijn.
Deze aarddraad is met behulp van een aansluitklem bevestigd aan de aardpen, en is meestal 25 mm2 dik. De aardrail bevind zich onderin de meterkast.
Voor een goede aarding heeft u een aardpen nodig van 2m (voor accu-schrikdraadapparaten een aardpen van 1m), een aardklem en dubbel geisoleerde kabel.
Een aarding is de verbinding van een object met de aarde en beschermt tegen elektrocutie. Het is dus essentieel, verplicht en beschreven in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).
Richtprijs. De richtprijs voor het aanschaffen van een aardpen met de montage en installatie in de groepenkast inclusief een aardlekbeveiliging is rond de 190,- euro. De totaalkosten inclusief het slaan van de aardpen in de grond en de kosten van een elektricien zullen tussen de 150,- en de 175,- euro liggen.
Een alternatief voor de aardlus zijn de aardpinnen of aardingsstaven. Dit zijn koperen staven van 1,5 of 2 meter lang die je in de grond klopt om zo voldoende aarding te voorzien. Plan je een grondige renovatie, waarbij je ook een nieuwe vloerplaat plaatst, dan sla je de aardingstaven bij voorkeur binnen.
Een aardingsonderbreker is verplicht in elke woning. Hierop van de technische elektrische keurder je spreidingsweerstand meten. De weerstand moet lager liggen dan 30 Ohm.
Plaats de aardingsonderbreker bij voorkeur dicht bij je teller- en zekeringkast. Schroef deze vast in de muur. Ontmantel het uiteinde van de aardingslus (of de hoofdaardgeleider van 16mm² indien aardingspennen) en sluit deze aan op de onderkant van de aardingsonderbreker.
Hoe diep moeten aardingspinnen? Verticale aardingspinnen moeten op een diepte van minstens 60 cm onder het aardoppervlak worden ingedreven.
De aardpen wordt in de grond geslagen. Meestal worden er meerdere staven op elkaar aangebracht en in de grond geslagen om de vereiste diepte te bereiken waarop stroom het beste de aarde in geleid kan worden.
Zonder aarding zou die stroom doorheen het lichaam van de eerste persoon gaan die het toestel zou aanraken: dat is elektrocutie.
Een erkend installateur kan zien of een huis goed geaard is. U laat dit doormeten door een erkend installateur.
Er zijn twee manieren waarop wij bepalen welke typen aardpen u nodig heeft: Indien uw groepenkast voorzien is van aardlekschakelaars en elke installatie groep bevind zich achter een aardlekschakelaar, dan volstaat een hulpelektrode (aardpen) met een maximale weerstand kleiner of gelijk aan 166 Ohm.
Aantal aardpennen
Met 2 á 3 stuks zit je goed in de meeste gevallen goed.
Steek de hoofdaardleiding tussen de aardelektrode en de schuine kant van de aardklem; De hoofdaardleiding moet ongeveer 10 mm door de klem heensteken; Draai de bout van de elektrodeklem goed vast met een passende ring/steek sleutel; Breng de hoofdaardleiding naar de meterkast.
Houd er echter wel rekening mee dat geaarde stekkers niet werken op een ongeaard stopcontact, dat past niet. Het vervangen van niet geaarde stopcontacten is voor een elektricien een routineklus. Niet zelden is de aarding al aanwezig, maar moet deze enkel nog worden aangesloten.
Je krijgt een elektrische schok! Aarding zorgt ervoor dat de spanning via de aardedraad wegloopt. Zodra een aardlekschakelaar een verschil tussen de uitgaande en inkomende stroom constateert, wordt de installatie spanningsvrij geschakeld - dus nog vóórdat jij de kans krijgt om het zelf aan te raken.
Het aarden van zonnepanelen
Dankzij de NEN1010 moet de metalen constructie van een zonnepaneelsysteem dus geaard worden. Je aard deze metalen constructie met behulp van een potentiaalvereffeningsleiding. Deze wordt met de DC kabel mee naar de omvormer geleid.
Binnen een huishoudelijke installatie mag de weerstandswaarde nooit groter zijn dan 30 Ohm. Van 30 tot 100 Ohm voorzien verliesstroomschakelaars in de veiligheid.
Als je een aardpen wilt slaan, wordt er gebruik gemaakt van een aardelektrode, deze wordt simpelweg in de grond geslagen. Maar zo simpel is het dan toch niet. Zoals eerder vermeld moet aan bepaalde eisen worden voldaan. Dit betekend ook dat deze aardelektrode op een bepaalde diepte de grond in moet.
De weerstand van de aardpen moet zo laag mogelijk zijn, dan geleidt deze het best de elektriciteit de grond in. Volgens de regels mag een aardpen een maximale weerstand hebben van 160 ohm. De meeste aardpennen hebben echter een veel lagere weerstand, ongeveer rond de 50 ohm.